Doar 40% - cofinanţarea din FEDR a cheltuielilor eligibile pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov
Investiţii / 16 mai

Regiunea Bucureşti-Ilfov, aceasta fiind una mai dezvoltată, cofinanţarea cheltuielilor eligibile din fondurile FEDR este de 40%, rezultând un efort financiar mai mare pentru bugetul de stat - respectiv 60% din valoarea eligibilă a proiectelor contractate, ne-a spus Dan Nicula, directorul general al ADR Bucureşti-Ilfov.
Potrivit domniei sale, din cele 1,47 miliarde euro de care beneficiază PR BI 2021-2027, doar 587 de milioane de euro sunt bani FEDR, restul de 880 de milioane fiind alocaţi de la bugetul de stat. În celelalte regiuni de dezvoltare din România (regiuni mai puţin dezvoltate) rata de cofinanţare FEDR este de 83-85%, iar efortul financiar din partea bugetului de stat este mai mic, a completat Dan Nicula.
(Interviu cu Dan Nicula, directorul general al ADR Bucureşti-Ilfov)
Reporter: Ce rezultate aţi înregistrat anul trecut?
Dan Nicula: Am început cu o serie de greutăţi în creşterea capacităţii administrative, respectiv angajarea de personal specializat în fonduri europene/evaluatori independenţi şi în finalizarea procedurilor de lucru pentru a putea funcţiona ca Autoritate de Management; la finalul anului 2023 am avut încheiat doar un singur contract de finanţare pe Prioritatea de Investiţii 8.1 - Asistenţă tehnică, proiect prin care ne-am asigurat resursele financiare pentru ropria funcţionare.
În 2024 activităţile au intrat pe un făgaş normal şi, la finalul anului, avem un portofoliu de 168 proiecte depuse, cu o valoare totală nerambursabilă de 6,91 miliarde lei, mult peste bugetul celor 13 apeluri finalizate, care au avut alocate fonduri în valoare totală de 1,68 miliarde lei.
Lista cu denumirea proiectelor contractate (semnate) oate fi descărcată de la adresa https://www.adrbi.ro/programe-regionale/por-bi-2021-2027/ lista-contractelor-semnate/
Reporter: Cum vă afectează situaţia macroeconomică şi geo-politică prin care trecem?
Dan Nicula: Pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov, fiind una mai dezvoltată, conform Regulamentului European nr. 1060/2021 cofinanţarea cheltuielilor eligibile din fondurile FEDR este de 40%, rezultând astfel un efort financiar mai mare pentru bugetul de stat - respectiv 60% din valoarea eligibilă a proiectelor contractate. Din cele 1,47 miliarde euro de care beneficiază PR BI 2021-2027, doar 587 de milioane de euro sunt bani FEDR, restul de 880 de milioane fiind alocaţi de la bugetul de stat.
În celelalte regiuni de dezvoltare din România (regiuni mai puţin dezvoltate) rata de cofinanţare FEDR este de 83-85%, iar efortul financiar din partea bugetului de stat este mai mic.
Reporter: Ce proiecte au fost depuse pentru atragerea de fonduri din bugetul 2021-2027?
Dan Nicula: Conform Regulamentului European nr. 1060/ 2021, art 49, denumirea proiectelor/valorile solicitate devin publice doar după semnarea contractului de finanţare cu Autoritatea de Management a Programului.
Reporter: În ce proporţie se adresează acestea segmentului smart?
Dan Nicula: Prioritatea 1 "O regiune competitivă prin inovare, digitalizare şi întreprinderi dinamice" - finanţează acţiuni/investiţii în mediul privat, respeciv în IMM-urile şi Organizaţiile de Cercetare-Dezvoltare-Inovare publice (INCDI şi Universităţi) în vederea modernizării produselor/serviciilor şi activităţii de CDI precum şi pentru integrarea în afacere a unor soluţii digitale, astfel încât, mediul de afaceri să se ridice la nivelul de competitivitate european.
Pentru toate aceste tipuri de acţiuni/investiţii menţionate mai sus sunt eligibile domeniile de activitate care sunt cuprinse în cele şase domenii de interese identificate în cadrul Strategiei de Specializare Inteligentă a regiunii Bucureşti-Ilfov 2021-2027:
- Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor (TIC)
- Industriile Culturale şi Creative
- Sisteme şi Componente Inteligente (electronică, optoelectronică, mecatronică, microelectronică etc.)
- Materiale Avansate
- Noi Alimente şi Siguranţă Alimentară
- Sănătatea
O prezentare mai detaliată a acţiunilor Priorităţii 1 se găseşte la adresa web https://www.adrbi.ro/media/5043/prezentare-pr-bi-2021-2027_imm_feb-2025-ccib.pdf.
De-asemenea, Prioritatea 2 - "O regiune digitalizată", cu o alocare de 75 milioane euro, este dedicată în întregime digitalizării serviciilor oferite de autorităţile publice locale cetăţenilor. Prin platformele care urmează să fie realizate/integrate se urmăreşte uşurarea accesului cetăţeanului la serviciile publice şi o informare cât mai completă şi facilă a acestuia.
În cadrul Priorităţii 4 - "Digitalizarea sistemelor de transport public urbane" există o alocare de 36,5 milioane de euro pentru infrastructuri şi echipamente ITS (Inteligent Transport Systems).
În toate celelalte Priorităţi din PR BI 2021-2027 este încurajată (prin punctaje alocate unor criterii specifice) achiziţia de echipamente şi soluţii IT care să conducă la creşterea performanţei economice.
Reporter: Care este valoarea fondurilor UE atrase în 2024 prin Agenţia pe care o reprezentaţi?
Dan Nicula: Conform Situaţiei elaborate de Ministerul Proiectelor şi Fondurilor Europene la finalul anului trecut, la nivelul Programului Regional Bucureşti-Ilfov a fost primită de la UE suma de 11,73 milioane euro, respectiv s-a înregistrat o rată de absorbţie a fondurilor de 2%.
Reporter: Ce consideraţi că ar trebui schimbat în ceea ce înseamna legislaţie, birocraţie, predictibilitate fiscală în domeniul pe care îl reprezentaţi?
Dan Nicula: Trăim o perioadă de schimbări structurale atât la nivel modial, cât şi pentru Europa, astfel încât România trebuie să găsească modalităţi de adaptare continuă la noile condiţii şi să-şi mobilizeze toate resursele de inovare pentru a putea fructifica oportunităţile care apar.
În acest sens, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov are resursele necesare (personal pregătit, know-how) pentru a propune soluţii în vederea îmbunătăţirii activităţii proprii şi pentru a susţine creşterea capacităţii administrative a autorităţilor publice locale, astfel încât la finalul perioadei de implementare a PR BI 2021-2027 gradul de absorbţie a fondurilor să se aproprie cât mai mult de 100%.
Reporter: Mulţumesc!