Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2025

Investiţii importante în gestionarea deşeurilor din Galaţi

Investiţii /

Investiţii importante în gestionarea deşeurilor din Galaţi

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Consiliul Judeţean Galaţi, în calitate de beneficiar al proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Galaţi" (SMID Galaţi), a demarat, în prima parte a lunii aprilie, activitateaa două importante obiective de investiţii prevăzute în cadrul proiectului. Este vorba despre depozitul conform de deşeuri nepericuloase şi despre staţia de sortare, ambele situate în comuna Valea Mărului. Potrivit informării Consiliului Judeţean, valoarea proiectului este de de 503.579.235 lei, din care investiţiile în obiectivele de la Valea Mărului - "Depozitul conform de deşeuri nepericuloase" şi "Staţia de sortare" - au o valoare de 84.733.008 lei, banii fiind accesaţi prin programul Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 (etapa I) şi prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021 - 2027 (etapa a II-a).

    "SMID Galaţi este unul dintre cele mai ample şi complexe proiecte privind gestionarea deşeurilor, protecţia mediului şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din judeţul nostru. Este unul dintre primele proiecte de acest fel din ţară, este un proiect care s-a bucurat de o atenţie deosebită inclusiv din partea Comisiei Europene, fiind considerat din multe puncte de vedere un proiect-pilot şi la nivel comunitar. Primele mari obiective - Depozitul de deşeuri şi Staţia de sortare de la Valea Mărului - din proiectul SMID Galaţi sunt date în operare, iar ele vor schimba fundamental gestionarea deşeurilor din judeţul Galaţi. Foarte important, autospecialele cu deşeuri din judeţul Galaţi nu vor mai fi nevoite să meargă până la depozitul de la Roşieşti (judeţul Vaslui), cum s-a întâmplat în ultimii ani, după închiderea vechii gropi de gunoi de la Rateş (Tecuci), ce s-a realizat tot ca urmare a investiţiilor derulate de Consiliul Judeţean. De altfel, trebuie să uităm de termenul "groapă de gunoi". Depozitul de deşeuri de la Valea Mărului va fi prevăzut cu cele mai avansate sisteme de protecţie a mediului, de monitorizare şi verificare. Mai mult, există şi componenta reprezentată de Staţia de sortare, care va contribui şi ea la un mediu mai curat şi mai sigur pentru gălăţeni", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

    Depozit cu o capacitate de un million de metri cubi

    Depozitul conform de deşeuri nepericuloase de la Valea Mărului, judeţul Galaţi, are o suprafaţă totală de 15 ha, din care suprafaţa construită este de 10,6 ha, iar suprafaţa de depozitare efectivă a celulei depozitului este de 8,5 ha.

    Depozitul de la Valea Mărului este din clasa B (conform clasificării din HG nr.349/2005), va deservi întreg judeţul Galaţi şi are o capacitate de 1.000.000 de metri cubi, fiind proiectat pentru o durată de funcţionare de 30 de ani.

    "În acest depozit vor fi acceptate următoarele categorii de deşeuri: deşeuri municipale colectate în amestec, deşeuri provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară, deşeuri din construcţii şi demolări, deşeuri stradale, reziduuri de la staţiile de sortare şi compostare, nămoluri rezultate de la staţiile de epurare orăşeneşti, reziduuri rezultate din tratarea anaerobă a fracţiei organice provenite din deşeurile municipale. Pentru o gestionare eficientă şi reducerea cantităţilor de levigat şi gaz de depozit, zona de depozitare este împărţită în mai multe subcelule ce pot fi gestionate individual. Pentru protejarea solului, a apelor de suprafaţă şi a pânzei freatice, depozitul dispune de un sistem de etanşare performant, format din mai multe straturi de protecţie şi impermeabilizare (strat de argilă compactată, geocompozit bentonitic, geomembrană de înaltă densitate, geotextil de protecţie etc.)", informează Consiliul Judeţean Galaţi.

    Depozitul de deşeuri dispune şi de un sistem complex de colectare şi tratare a levigatului (un lichid rezidual ce apare în urma procesului de depozitare), la capătul căruia se află un sistem de filtrare şi o staţie de epurare cu osmoză inversă în cinci trepte - cea mai eficientă tehnologie de purificare, cu o capacitate de 110 mc/zi. De asemenea, depozitul dispune de un sistem de captare, filtrare şi ardere controlată a gazelor de depozit în condiţii de maximă siguranţă.

    Pentru a avea acces pe amplasamentul depozitului, autospecialele pentru transportul deşeurilor vor trece în zona de intrare/recepţie printr-un sistem de identificare, cântărire şi verificare în care este inclus şi un portal de detecţie a potenţialelor surse de radiaţii. Maşinile vor urma un traseu prestabilit până la rampa de descărcare a deşeurilor, iar la ieşire autospecialele vor trece obligatoriu printr-un sistem de curăţare şi decontaminare a roţilor.

    Staţie de sortare cu o capacitate de 18.000 tone /an

    Staţia de sortare de la Valea Mărului are o capacitate maximă de sortare de 18.000 tone/an (6.000 t/an/schimb, 3 schimburi) şi va deservi întreg judeţul Galaţi (cu excepţia municipiului Galaţi).

    "Fluxul de prelucrare în cadrul staţiei de sortare cuprinde mai multe zone funcţionale: zona de recepţie a deşeurilor (cabină recepţie şi cântar), zona de stocare temporară a deşeurilor recepţionate (plastic, metal, hârtie şi carton), zona de sortare a deşeurilor (hala de sortare, cu o suprafaţă de 1.880 mp) şi zona de depozitare a baloţilor formaţi din deşeurile sortate.

    Benzile de sortare sunt într-un ansamblu care cuprinde şi o presă de balotare de 50 tone forţă, cu legare automată, perforator PET integrat în pâlnia de alimentare şi o capacitate de 7.500 tone/an", informează Consiliul Judeţean.

    Atât sistemul de benzi rulante al staţiei de sortare, cât şi toate operaţiunile făcute de presa de balotare sunt controlate de la un panou de comandă automatizat. De asemenea, în cabinele de sortare sunt amplasate sisteme de ventilare şi de climatizare, iar în hală sunt boxe pentru acumularea deşeurilor sortate, un separator magnetic pentru metale, utilaje pentru operaţiunile de manipulare, sisteme de prevenire a incendiilor etc.

    "Depozitul conform de deşeuri nepericuloase" şi "Staţia de sortare" dispun de o serie de elemente constructive cu funcţiuni generale printre care se numără: clădirea administrativă, ce include laboratoare, sisteme de supraveghere şi servere, camera de gestionare date şi raportare, sistem SCADA pentru monitorizarea, controlul şi verificarea zonelor de depozitare, birouri pentru personalul administrativ şi secretariat, sală de întâlniri şi vestiare pentru personal; garajul pentru maşini şi utilaje şi un atelier de întreţinere şi reparaţii auto şi bazinul tehnic cu sistem colector ape pluviale şi tehnologice şi staţie PSI", se arată într-un comunicat emis de CJ Galaţi.

    La iniţiativa Consiliului Judeţean Galaţi, pentru implementarea Sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID) Galaţi a fost înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv Galaţi, din care fac parte toate cel 65 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT-uri) din judeţul Galaţi. De asemenea, în urma unei licitaţii publice, compania FCC Environment Romania a fost desemnată drept operator al Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Valea Mărului, compus din Depozitul conform de deşeuri nepericuloase şi Staţia de sortare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Companii

    Internaţional