Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2025

Investiţiile în educaţie - prioritate a Municipiului Constanţa

Investiţii /

Sursa foto: facebook / Vergil Chiţac

Sursa foto: facebook / Vergil Chiţac

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Constanţa continuă şi în acest an, proiectele de infrastructură şi investiţii majore în domenii precum educaţia, sănătatea, infrastructura de transport etc., ne-a spus Vergil Chiţac, primarul Constanţei.

    Edilul ne-a transmis, printre altele, că educaţia rămâne o prioritate şi în acest mandat.

    (Interviu cu Vergil Chiţac, primarul Constanţei)

    Reporter: Ce proiecte majore de investiţii aveţi pentru anul în curs?

    Vergil Chiţac: Vom continua drumul început în anii trecuţi prin proiecte de infrastructură şi investiţii majore în educaţie, sănătate, infrastructură de trans­port etc. Ne dorim să utilizăm eficient fiecare resursă pentru a moderniza infrastructura şi a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor.

    Educaţia rămâne o prioritate şi în acest mandat. Pentru că ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noştri, în ultimii patru ani am reabilitat 16 unităţi de învăţământ, iar alte 39 de şcoli şi grădiniţe din oraş sunt în diferite stadii de execuţie. Este cert că, pe parcursul acestui an şcolar, 22 de grădiniţe, şcoli şi licee intră în proces de reabilitare totală.

    Investiţiile în infrastructura sanitară reprezintă o altă necesitate pentru Constanţa. În ultimele trei decenii cel puţin, nu au existat investiţii în sănătate şi situaţia celor două spitale era critică. În primul trimestru vom demara lucrările pentru modernizarea, reabilitarea energetică, consolidarea şi extinderea clădirii vechi a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. Achiziţia serviciilor de proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări va fi finalizată în maximum zece zile. De asemenea, licitaţia pentru achiziţia lucrărilor de construire a Spitalului Policlinic Municipal, specializarea cardiologie şi oncologie se apropie de final. În luna martie, putem atribui contractul privind construirea Spitalului Nou de la Constanţa. Vorbim de proiecte ambiţioase, la finalizarea cărora constănţenii vor beneficia de cele mai noi şi înalte tehnologii de imagistică şi tratament.

    Construirea noii centrale termo-electrice pe gaze este un alt proiect care va continua în forţă anul acesta. Pe 30 ianuarie, au început efectiv lucrările la noua centrală. Aceasta va funcţiona pe gaz, în regim de cogenerare, cu o capacitate instalată de 97 MW. Pe viitor, există şi posibilitatea ca centrala să folosească inclusiv hidrogen verde în amestec, pentru a alimenta noul CET.

    Noua Centrala Termo-electrică şi schimbarea întregii reţele termice a oraşului cu ţevi preizolate înseamnă doar avantaje pentru constănţeni. Avariile, implicit sistările la furnizarea apei calde şi căldurii, s-au împuţinat după ce s-au finalizat primele trei etape din cele şapte prin care sunt schimbate reţelele de termoficare care urmează. Noua Centrală Termo-electrică care se află în construcţie va furniza apă caldă 24 de ore din 24, fără opriri pentru revizii. Aceste două proiecte sunt finanţate din fonduri europene.

    Anul acesta vor începe lucrările şi la Stadionul Farul, un moment mult aşteptat de toată lumea. Vorbim despre un proiect care aparţine CNI, dar în sprijinul căruia vom veni şi noi municiplitatea. Drept dovadă, de săptămâna viitoare, vor începe forajele pentru studiul geotehnic în vederea fundamentării soluţiei pentru fundaţii. Primăria Constanţa va crea infrastructura pentru accesul tuturor utilajelor.

    Reporter: În ce mod este afectată activitatea instituţiei de contextul politic pe care îl traversăm, dar şi de situaţia macroeconomică dificilă (perspective negative din partea agenţiilor de rating, deficit bugetar mare, inflaţie, taxe fiscale multiple)?

    Vergil Chiţac: Trăim o perioadă de instabilitate, atât pe plan economic, cât şi geopolitic, iar acest lucru influenţează şi activitatea administraţiilor locale. Creşterea inflaţiei şi deficitul bugetar pun o presiune semnificativă asupra bugetului local. Cu toate acestea, ne concentrăm pe soluţii eficiente, încercând să evităm întârzierile şi să atragem cât mai multe fonduri externe pentru a asigura continuitatea proiectelor. Vom asigura cofinanţările pentru toate proiectele cu fonduri europene pentru ca aces­tea să fie finalizate.

    Reporter: Ce investiţii de tip smart implementaţi?

    Vergil Chiţac: Primăria Constanţa a implementat sau are în curs de implementare multe proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile, dar şi din bugetul local care au integrat componenta SMART CITY. De pildă, în cadrul proiectelor de mobilitate urbană au fost integrate elemente SMART, precum staţii de autobuz inteligente, bănci inteligente, panouri de informare, sistem de telegestiune pentru iluminatul public.

    De asemenea, Municipiul Constanţa are în implementare circa 30 de proiecte de creştere a eficienţei energetice a clădirilor publice, care beneficiză sau vor beneficia de aport de energie din surse regenerabile.

    Cred că cel mai concludent proiect din acest punct de vedere îl reprezintă

    SAFE CITY, proiect finanţat din buget local, în prezent în curs de implementare. Acest proiect vizează implementarea unui sistem de supraveghere şi monitorizare video care să realizeze supravegherea şi monitorizarea video a obiectivelor cu camere video nou instalate şi conectate la Dispeceratul Poliţiei Locale, integrarea în Sistemul de Supraveghere şi Monitorizare Video a sistemelor video locale existente instalate la nivelul Direcţiilor din subordinea Primăriei Municipiului Constanţa cu asigurarea funcţionalităţilor dorite la nivelul dispeceratului Politiei Locale.

    Prin acest proiect se achiziţionează 1.100 camere şi este echipat şi dotat dispeceratul Poliţiei Locale în vederea supravegherii a 580 obiective de interes public.

    Reporter: Care sunt cele mai mari lucrări de investiţii pe care le veţi scoate la licitaţie până la finalul anului?

    Vergil Chiţac: Urmăresc să mă implic cât de mult pot şi să duc proiectele oraşului nostru la final, indiferent că sunt finanţate de la bugetul local, de la CNI sau din fonduri europene. Urmăresc să fie cât mai trainice şi să rămână generaţiilor viitoare. Astfel de proiecte, însă, necesită timp, o echipă competentă, determinare, atenţie maximă, dar şi înţelegere din partea constănţenilor, având în vedere numărul proiectelor care sunt în plină desfăşurare şi a celor ce urmează să fie demarcate care generează disconfort.

    Reporter: Ce strategie de dezvoltare aveţi pe termen scurt, mediu şi lung?

    Vergil Chiţac: Avem o viziune clară pe mai multe niveluri. Pe termen scurt, ne propunem finalizarea proiectelor aflate în desfăşurare. Pe termen mediu, vizăm modernizarea infrastructurii şi îmbunătăţirea serviciilor publice, iar pe termen lung - transformarea Constanţei într-un oraş european smart şi sustenabil.

    Reporter: Ce probleme legislative întâmpinaţi în activitatea dumneavoastră?

    Vergil Chiţac: Una dintre cele mai mari provocări este birocraţia, care încetineşte implementarea proiectelor. În plus, depunerea contestaţiilor a devenit un "sport naţional", blocând licitaţiile şi amânând lucrările. Suntem conştienţi de aceste probleme şi căutăm soluţii pentru a accelera procesele.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Companii

    Internaţional