Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2023

LA NIVEL MONDIALCasele construite rapid cu imprimante 3D, soluţie pentru necesarul mare de locuinţe

Materiale /

Casele construite rapid cu imprimante 3D, soluţie pentru necesarul mare de locuinţe

 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  ONU: Până în 2030, trei miliarde de persoane vor avea nevoie de locuinţe îmbunătăţite, ceea ce înseamnă un necesar de construire de 96.000 de case noi zilnic
  Europa are prima casă imprimată 3D locuită deja
  În India, o casă 3D a fost construită în doar cinci zile

  Până la trei miliarde de persoane vor avea nevoie de locuinţe mai bune către sfâr­şitul acestui deceniu, iar satisfacerea unui asemenea necesar ar însemna construirea a 96.000 de case noi în fiecare zi, conform Programului Naţiunilor Unite pentru Aşezări Umane (UN-Habitat).

  Imprimantele 3D gigant ar putea fi una dintre soluţiile pentru contruirea rapidă a caselor, potrivit Forumului Economic Mondial (WEF), care menţionează că aces­tea pot produce case mai ieftine şi mult mai rapid decât prin utilizarea tehnicilor de construcţie tradiţionale. Mai mult, imprimantele 3D au creat deja case în întreaga lume, iar dacă ar fi adoptată la scară largă, această abordare ar putea rezolva problema locuinţelor pentru milioane de oameni.

  WEF aduce în atenţie trei exemple de case create prin imprimare 3D, care arată că această metodă revoluţionară de construcţie este promiţătoare.

  India: Construcţia unei case cu un singur etaj, cu 30% mai ieftină decât dacă era ridicată prin metoda tradiţională

  O colaborare între o firmă de construcţii şi o organizaţie caritabilă a dus la ridicarea primei case imprimate 3D din India, în oraşul Chennai. Aceasta are o dimensiune de aproximativ 56 de metri pătraţi şi a fost construită ţinând cont de eficienţă, potrivit Tvasta Manufacturing Solutions.

  Adithya Jain, CEO-ul şi cofondatorul Tvasta, spune: "Construcţia tradiţională este obositoare şi consumatoare de timp. Oamenii sunt tot mai puţin luaţi în seamă, deoarece accesibilitatea lor la o casă este limitată sau trebuie să se mulţumească cu locuinţe de calitate redusă. O casă accesibilă nu trebuie să fie de calitate inferioară. Cu imprimarea 3D putem asigura locuinţe de bună calitate, care sunt accesibile şi rezistente la dezastre precum cutremure şi cicloane, la care oamenii din case de calitate inferioară sunt mai vulnerabili".

  Pe lângă faptul că a fost finalizată în doar cinci zile, clădirea are un cost de construcţie estimat cu 30% mai mic decât dacă ar fi fost realizată tradiţional. În plus, ridicarea acesteia a generat mai puţine deşeuri în procesul de construcţie.

  Harrie Dekkers şi Elize Lutz, primii ocupanţi ai unei case imprimate 3D în Olanda

  Milestone este un proiect ce cuprinde cinci case în oraşul olandez Eindhoven, iar prima locuinţă finalizată are deja ocupanţi - Harrie Dekkers şi Elize Lutz, o familie de pensionari. Aceasta este prima casă imprimată 3D locuibilă din Europa, ridicată conform legii.

  Locuinţa are o suprafaţă de 94 de metri pătraţi, pe un etaj, şi a fost construită ca parte a unei colaborări între Universitatea de Tehnologie Eindhoven, municipalitatea din Eindhoven şi companii din sectorul privat.

  Casa - cu o formă futuristă - ar fi fost costisitoare dacă era construită prin metode tradiţionale, din cauza design-ului şi a dimensiunii.

  Bas Huysmans, managerul firmei de construcţii Saint-Gobain Weber Beamix, care proiectează cele cinci case, declară: "Dacă facem un calcul, printarea propriu-zisă a acestei case a durat 120 de ore. Dacă toate elementele necesare ar fi fost făcute în acelaşi timp, ne-ar fi luat mai puţin de cinci zile. Marele beneficiu este că, spre deosebire de constructori, imprimanta nu trebuie să mănânce, să doarmă, nu are nevoie de odihnă. Deci, dacă am începe lucrul mâine, am avea următoarea casă în cinci zile".

  Case construite mixt în Austin, Texas

  Dezvoltatorul imobiliar 3Strands din Kansas City a lansat un proiect care include un ansamblu de case cu două până la patru dormitoare, ridicat în Austin, Texas, printr-o combinaţie de imprimare 3D şi construcţie tradiţională. Acesta este primul astfel de proiect din Statele Unite, conform 3dprintingmedia.network.

  Parterul caselor a fost printat 3D, iar acoperişurile - realizate din materiale convenţionale.

  Având în compoziţie Lavacrete, un tip de ciment, casele sunt proiectate să reziste la foc, inundaţii, vânt şi alte dezastre naturale mai bine decât casele construite în mod tradiţional, potrivit ICON, compania care asigură tehnologia de imprimare 3D în acest proiect.

  Gary O"Dell, cofondatorul şi CEO-ul de dezvoltare al 3Strands, declară: "Vrem să schimbăm modul în care construim, deţinem şi în care convieţuim într-o comunitate. Acest proiect reprezintă un mare pas înainte, depăşind limitele noilor tehnologii, cum sunt casele imprimate 3D".

  Designer-ul Claire Zinnecker din Austin s-a alăturat acestui proiect, creând finisajele de interior ale caselor.

  Ştirile zilei

  Revista
  BURSA Construcţiilor

  Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

  Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

  Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

  În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

  Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

  Piaţa Imobiliară

  Proiecte

  Amenajări

  Smart City

  Mobilier

  Preţuri

  Finanţare

  Investiţii

  Perspective

  Internaţional