Preşedintele CJ Vrancea: "Avem un buget realist şi echilibrat, dedicat dezvoltării"
Investiţii / 16 mai

Bugetul Consiliului Judeţean Vrancea, aprobat la începutul lunii trecute, va fi gestionat responsabil, astfel că suma alocată pentru cheltuielile de funcţionare este mai mică decât cea de anul trecut, însă 65% din buget va merge pentru dezvoltare, spune preşedintele CJ, Nicuşor Halici.
"Bugetul general al judeţului pentru 2025 este de 526.413.000 lei, o sumă pe care o vom gestiona responsabil. Bugetul este compus din funcţionare, unde am alocat 219.884.000 lei (34,83%), dezvoltare, unde am alocat 306.529.000 lei (58.23%) şi asimilate dezvoltării (36.530.000 lei - 6,94%). Cheltuielile de funcţionare scad în 2025 cu 11.189.000 lei (peste 2,2 milioane de euro), comparativ cu anul trecut. Consiliul Judeţean Vrancea alocă în 2025 peste 65% din bugetul propriu pentru dezvoltare, respectiv 343.059.000 lei (peste 68 de milioane de euro). Bugetul de dezvoltare este de aproape 3 ori mai mare faţă de cel din anul 2024. Acest capitol susţine investiţiile esenţiale în infrastructură, sănătate, educaţie şi turism şi cuprinde în mare măsură sume alocate prin PNRR şi fonduri europene nerambursabile (217.173.000 lei) pentru proiectele implementate de Consiliul Judeţean", informează reprezentanţii Consiliul Judeţean Vrancea.
Preşedintele Niculor Halici a declarat că vrea să eficientizeze cheltuirea banului public, astfel că bugetul pe 2025 este un buget realist şi echilibrat, dedicat dezvoltării.
"Vreau să eficientizăm cheltuirea banului public, să eliminăm risipa şi să investim economiile care vor fi realizate în ceea ce contează cu adevărat: drumuri judeţene care nu au fost niciodată asfaltate, apă şi canalizare în comunităţile unde încă nu există aceste utilităţi esenţiale în secolul XXI, educaţie, sănătate, dezvoltarea turismului şi a economiei. Este de datoria noastră să îi respectăm pe vrânceni, să avem o viziune corectă şi pragmatică, să optimizăm cât se poate de mult cheltuirea resurselor judeţului, să impulsionăm dezvoltarea economică şi să valorificăm potenţialul turistic", a spus Nicuşor Halici.
După aprobarea bugetului, Dan Palade, consilier în cadrul CJ Vrancea, a scris, pe pagina sa de Facebook: "Acest buget este unul al dezvoltării, al investiţiilor în educaţie, infrastructură şi servicii pentru comunităţi, consolidând poziţia judeţului Vrancea ca fiind una dintre cele mai dinamice din ţară".
Cum se impart banii, pe proiecte, la Vrancea
Investiţii cheie în educaţie şi transport:
1. Campus profesional integrat, liceal şi universitar - un proiect major finanţat prin PNRR, cu o valoare totală de 157 de milioane de lei (din care contribuţia CJ Vrancea este de 33,6 milioane lei);
2. "Verde la educaţie - microbuze electrice pentru elevi" - un proiect sustenabil, în valoare de 35,9 milioane lei, finanţat aproape integral din fonduri PNRR;
3. Baza sportivă "Elena Doamna" din Focşani - o investiţie în sportul de performanţă şi în sănătatea comunităţii.
Modernizarea infrastructurii rutiere presupune lucrări la drumurile judeţene prin PNDL 2 şi Programul Anghel Saligny, inclusiv:
- DJ 205P (Milcovul), DJ 205H (Domneşti Târg - DN2), DJ 204D (Suraia-Vulturu), DJ 205E (Galaţi - DN2);
- Reabilitarea podurilor pe DJ 205D, DJ 204G şi alte artere vitale.
Proiecte regionale finanţate din Fondul Sud-Est 2021-2027:
- Modernizarea DJ Focşani- Odobeşti (10 milioane lei) şi DJ Mirceştii Noi-DN24 (45 milioane lei).
În ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi industrială, vorbim de realizarea Parcului Industrial ce presupune o investiţie de 3,8 milioane lei pentru atragerea de investitori şi crearea de locuri de muncă, precum şi de promovarea mobilităţii verzi în judeţ, prin cele şase staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice.
În domeniul sănătaţii şi serviciilor sociale va fi construit Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Odobeşti - Amenajare şi racordare la utilităţi (1,9 milioane lei);
Evenimente culturale şi educaţionale:
- "Olimpicii pe primul loc" - Premierea excelenţei în educaţie şi sport.
- InfoEducaţie 2025 - Olimpiada naţională de inovaţie digitală.
- Evenimente tradiţionale ("La Crâng de Crăciun", "Magia Crăciunului").