Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2025

2024 - an excepţional pentru creşterea calităţii vieţii în regiunea Nord-Est; De ce?

Investiţii /

2024 - an excepţional pentru creşterea calităţii vieţii în regiunea Nord-Est; De ce?
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Anul 2024 a fost unul excepţional pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor din regiunea Nord-Est cu ajutorul fondurilor europene, ne-a transmis Csilla Hegedus, directorul general interimar al ADR Nord-Vest. Reprezentantul Agenţiei ne-a precizat, printre altele: "Rezultatele din anul anterior se adaugă succeselor noastre din ultimii 26 de ani, perioadă în care, prin programele pe care le-am gestionat, am atras în regiune fonduri nerambursabile de aproximativ 5 miliarde euro".

    (Interviu cu Csilla Hegedus, directorul general interimar al ADR Nord-Vest)

    Reporter: Cu ce rezultate a finalizat Agenţia anul trecut şi ce diferenţe aţi înregistrat faţă de rezultatele din 2023?

    Csilla Hegedus: Anul 2024 a fost unul excepţional pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor din regiunea noastră cu ajutorul fondurilor europene. Rezultatele din anul anterior se adaugă succeselor noastre din ultimii 26 de ani, perioadă în care, prin programele pe care le-am gestionat, am atras în regiune fonduri nerambursabile de aproximativ 5 miliarde euro.

    Prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 am semnat 198 de contracte de finanţare cu o valoare de peste 1,1 miliarde euro, exclusiv bani europeni, fonduri ce sunt investite pentru a avea şcoli şi grădiniţe moderne, drumuri sigure, parcuri, autobuze electrice şi noi locuri de muncă în companiile private sprijinite. Asta înseamnă 198 de beneficiari, localităţi care se vor dezvolta, comunităţi în care se va trăi mai bine. Agenţia de Dezvoltare Regională, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, lucrează zilnic pentru ca visele oamenilor din regiune să devină realitate.

    În spatele acestor cifre stau realizări concrete, proiecte care au deja efecte asupra vieţii noastre de zi cu zi, drumul judeţean DJ108S din Sălaj şi centurile de ocolire deschise pe parcursul anului anterior în judeţul Bihor ne-au ajutat să nu stăm cu orele în trafic şi locuitorii să aibă aer mai curat. Parcul Feroviarilor din Cluj a devenit un loc superb de care se bucură locuitorii de toate vârstele.

    Prin Programul Sănătate contribuim la realizarea unuia dintre cele mai importante proiecte implementate cu fonduri europene în România, o investiţie ce are o valoare totală de 673 de milioane de euro. Zi de zi, pe şantierul Spitalului Regional de Urgenţă din Cluj, prinde contur unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din România, cel mai mare spital din Transilvania, o clădire imensă cu un volum comparabil cu 1.600 de piscine olimpice.

    Până astăzi au fost executate 80% din lucrările primei etape. Prima fază, realizarea temeliilor, este un pas esenţial, cu mult efort şi din păcate prea puţin vizibil, dar care asigură rădăcinile proiectului de care ne vom putea mândri în curând. Au fost mutate conductele şi traseele de utilităţi care traversau şantierul şi au fost realizate pregătirile pentru turnarea fundaţiei pe o suprafaţă de 53.000 mp, comparabilă cu dimensiunile unui stadion de fotbal. Programul Sănătate nu se rezumă doar la investiţiile specifice spitalului regional, în fiecare judeţ al regiunii sunt în implementare proiecte care contribuie la modernizarea mai multor spitale, a ambulatoriilor, dar şi a secţiilor de oncologie şi transplant.

    Până la finalul anului 2024, au fost semnate şapte contracte în valoare de peste 14 milioane de euro, care vizează investiţii substanţiale în infrastructura spitalicească şi în modernizarea actului medical, atât la nivel tehnologic, cât şi la nivelul serviciilor oferite pacienţilor care trec pragul fiecărei unităţi spitaliceşti din regiune.

    Echipa din cadrul departamentului INNO a continuat acţiunile de atragere a investiţiilor externe, a facilitat parteneriatele autorităţilor locale cu mediul privat şi a sprijinit dezvoltarea economică a regiunii. Experţii INNO au identificat mai mult de 10 investitori străini pe care îi sprijină, au inclus 450 de primării într-un proiect strategic pentru valorificarea terenurilor disponibile investitorilor din întreaga lume şi sprijină procesul de identificare a antreprenorilor autohtoni ce vor dezvolta afaceri inovative în Parcurile de Specializare Inteligentă, organizând întâlniri şi ateliere cu cel puţin 30 de companii care sunt interesate, zece dintre acestea având deja contracte de concesiune cu fondatorii parcurilor. În paralel, echipa INNO a organizat misiuni economice cu parteneri din Marea Britanie şi Polonia, a fost motorul aderării ADR Nord-Vest la Alianţa Europeană a Oraşelor şi Regiunilor pentru Reconstrucţia Ucrainei şi a fost prezentă la evenimente majore precum Mobile World Congress sau Cluj Innovation Days. Rezultatele sunt deja vizibile, cu investiţii de 238 milioane euro realizate de Stihl, Cesal şi Press Glass, companii care au generat 390 de locuri de muncă şi care contribuie la creşterea economică a regiunii. Departamentul de Proiecte Proprii şi Relaţii Internaţionale al ADR Nord-Vest a implementat 20 de proiecte cu un buget total de peste 2 milioane de euro, majoritatea finanţate din surse europene prin programul Interreg Europe sau Horizon 2020. În 2024, echipa de experţi a pregătit şi depus spre finanţare 15 noi proiecte, cu un buget de 8,5 milioane de euro. Noile proiecte abordează teme precum inovarea, digitalizarea, dezvoltarea urbană, turismul şi sustenabilitatea. Prin aceste iniţiative, ADR Nord-Vest îşi consolidează poziţia de actor cheie în dezvoltarea regională şi creşterea competitivităţii economice. Departamentele din cadrul Direcţiei pentru Implementarea Programului Operaţional Regional 2014- 2020 au gestionat un portofoliu de 1113 proiecte, au monitorizat progresul şi au asigurat respectarea indicatorilor contractuali. Munca echipei care administrează proiectele POR 2014-2020 a determinat obţinerea unui rezultat deosebit, valoarea fondurilor europene a crescut până la 140% din valoarea bugetului alocat regiunii noastre, o confirmare a poziţiei de lider detaşat al regiunii în atragerea fondurilor disponibile pentru dezvoltare regională.

    Reporter: Cum vă afectează situaţia macroeconomică dificilă prin care trecem, dar şi contextul politic pe care-l traversăm? Se simt toate acestea în deciziile potenţialilor beneficiari de fonduri europene?

    Csilla Hegedus: Din fericire, odată cu decizia extraordinară a Guvernului României de a descentraliza activitatea specifică fondurilor europene pentru investiţiile regionale, în prezent ne bucurăm de efectele benefice ale acestui mod de a pregăti şi implementa programul regional în funcţie de nevoile identificate în cadrul regiunii cu ajutorul reprezentanţilor autorităţilor publice, universităţilor şi IMM-urilor. Beneficiarii noştri au fost extrem de harnici în anii precedenţi şi receptivi la sfaturile şi la ghidajul pe care le-am oferit constant în cadrul sutelor de ore pe care le-am investit în cadrul întâlnirilor de lucru pentru pregătirea investiţiilor din perioada 2021-2027.

    Astfel, beneficiarii au înţeles că este necesar să pregătească proiectele din timp şi să ţină cont de toate reglementările europene care stau la baza eligibilităţii proiectelor. În consecinţă, astăzi putem vorbi de peste 1800 de proiecte depuse, cu o valoare totală de 5,6 miliarde euro. Pentru că valoarea proiectelor depuse este cu mult mai mare decât bugetul disponibil de 1,4 miliarde de euro, am identificat variante alternative prin care cât mai multe proiecte să poată fi finanţate din alte surse disponibile în cadrul Uniunii Europene. Astfel, am facilitat dialogul beneficiarilor cu instituţii financiare precum BEI, BERD sau BDCE pentru a obţine finanţarea necesară, în condiţii extrem de favorabile, pentru implementarea proiectelor. Mai mult, Guvernul României ne sprijină şi acordă de la bugetul naţional un pachet financiar prin care mai multe apeluri de proiecte permit supracontractarea şi finanţarea mai multor proiecte decât ar fi permis bugetul iniţial alocat.

    Reporter: Ce proiecte au fost depuse pentru atragerea de fonduri din bugetul 2021-2027?

    Csilla Hegedus: În oraşe şi municipii sunt în implementare proiecte ce vor oferi locuitorilor transport public ca afară sau chiar mai bine de atât, cu autobuze electrice, benzi prioritare, piste de biciclete, şcoli şi grădiniţe moderne, parcuri şi zone de recreere în locul unor terenuri părăsite ori în locul unor ruine ale unor foste zone industriale, centre istorice, obiective turistice şi monumente restaurate pentru a revitaliza activitatea turistică.

    În mediul rural sunt reabilitate castele şi monumente de o valoare inestimabilă, sunt realizate investiţii pentru extinderea sistemului public de transport şi, în premieră pentru ţara noastră, ne dorim realizarea unui sistem de încălzire centralizată cu biomasă în şase comunităţi, în cadrul unui proiect pilot pe care în viitor să îl putem extinde către cât mai multe localităţi. De asemenea, în mediul rural sprijinim investiţiile pentru digitalizarea activităţii din cadrul primăriilor.

    O parte însemnată din proiectele finanţate sunt cele care au impact direct asupra economiei regionale, acordăm sprijin IMM-urilor, finanţăm dezvoltarea centrelor de cercetare-inovare, a incubatoarelor de afaceri şi finanţăm crearea a 20 de parcuri de specializare inteligentă răspândite uniform în regiune, chiar şi în comunităţile rurale.

    Lista completă a proiectelor depuse este publică, actualizată zilnic şi poate fi consultată în mod transparent la adresa web https://regionordvest.ro/ date-statistice/.

    Reporter: Ce proiecte se află în aprobare/derulare în regiune - în ce domenii şi în ce zone?

    Csilla Hegedus: Peste 1000 de proiecte au intrat deja în evaluare, la momentul acordării interviului, iar acestea acoperă absolut toate tipurile de beneficiari şi domeniile de investiţii care sunt prevăzute în cadrul programului. Vorbim despre proiecte de infrastructură rutieră, investiţii pentru creşterea siguranţei în trafic, reabilitarea unor clădiri de patrimoniu şi a unor monumente extrem de importante din regiune, proiecte pentru dezvoltarea companiilor private, construirea de aqua-park-uri, amenajarea unor parcuri publice şi, extrem de important, construirea parcurilor de specializare inteligentă care vor transforma radical viaţa unor comunităţi, inclusiv din mediul rural.

    Reporter: În ce proporţie se adresează acestea segmentului smart?

    Csilla Hegedus: Investiţiile de acest tip sunt omniprezente în majoritatea proiectelor, fie că e vorba de soluţiile smart care sunt incluse în proiectele pentru dezvoltarea transportului public, cele care asigură ghidajul şi informarea turiştilor în zona monumentelor reabilitate sau în cazul proiectelor IMM-urilor care se bazează pe soluţii de acest tip pentru a fi competitive pe pieţele internaţionale.

    De asemenea, finanţăm cu peste 60 de milioane de euro crearea Cloud-ului Regional de date, produsul informatic ce va fi administrat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi prin care se vor interconecta sistemele digitale ale instituţiilor publice din cele şase judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest (Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu Mare). Acest cloud va revoluţiona modul în care cetăţenii din fiecare localitate vor putea interacţiona cu primăriile şi instituţiile publice. La un click distanţă vor fi disponibile documentele pentru care acum sunt necesare drumuri la ghişee şi ore pierdute la coadă pe holurile instituţiilor care eliberează documentele. Sistemul va permite eliberarea online a autorizaţiilor de construcţie, a adeverinţelor şi a oricăror alte documente publice ce le sunt necesare cetăţenilor.

    Reporter: Care este valoarea fondurilor UE atrase în 2024 prin Agenţia pe care o reprezentaţi?

    Csilla Hegedus: Valoarea totală a plăţilor realizate către beneficiari în 2024 este de aproximativ 144 milioane de euro.

    Reporter: Ce consideraţi că ar trebui schimbat în ceea ce înseamnă legislaţie, birocraţie, predictibilitate fiscală, în domeniul pe care îl reprezentaţi?

    Csilla Hegedus: Întâi începem noi să ne schimbăm şi să aducem îmbunătăţiri asupra modului nostru de lucru. Am început procesul prin care digitalizăm întreaga activitate din cadrul agenţiei. Vom fi mai rapizi, mai eficienţi şi vom putea sprijini în acest mod mult mai uşor realizarea investiţiilor finanţate prin programele şi proiectele pe care le gestionăm. Mai mult, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 finanţăm crearea Cloud-ului Regional Nord-Vest, acesta va fi sistemul informatic în care vor fi integrate toate bazele de date ale autorităţilor publice, disponibile la nivel regional.

    Această platformă va simplifica relaţia cetăţenilor cu administraţia publică, va fi utilizată pentru crearea aplicaţiilor prin care vor fi oferite, doar la un click distanţă, serviciile publice pentru care în prezent oamenii sunt obligaţi să parcurgă drumul între ghişeele, birourile şi registraturile instituţiilor de la care au nevoie de avize şi documente.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Companii

    Internaţional