Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

DROBETA TURNU SEVERINDupă tranzacţiile cu apartamente, s-au blocat şi tranzacţiile cu terenuri

F.A. Piaţa Imobiliară /

După tranzacţiile cu apartamente, s-au blocat şi tranzacţiile cu terenuri

Cele mai multe vile noi construite în Drobeta Turnu Severin sunt concentrate în partea de nord vest a oraşului, în zona aeroportului. Proprietarii sunt persoane fizice, în proporţie de 90%, sau persoane juridice care-şi construiesc aici sedii de birouri. Dezvoltatorii de cartiere noi lipsesc de pe piaţa imobiliară din Drobeta Turnu Severin, ne-a declarat Virgil Corea, reprezentantul agenţiei imobiliare "Annapolis".

Preţurile terenurilor erau cuprinse, la finele lunii octombrie, între 30 şi 130 de euro/mp, în funcţie de dotarea cu utilităţi, de suprafaţă şi localizare, susţin oficialii agenţiei "As Imobiliare". Conform declaraţiilor acestora, în anul 2008, preţurile terenurilor fie au cunoscut o uşoară scădere de 10%, faţă de perioada de început a anului, fie au stagnat, în prezent tranzacţiile fiind blocate, ca urmare a înăspririi condiţiilor de creditare. Tendinţa este de scădere cu 10 - 12% a preţurilor la terenuri, afirmă reprezentantul "As Imobiliare".

Cele mai multe tranzacţii cu terenuri s-au realizat în zona aeroportului. Este vorba de aeroportul care găzduia cândva micile avioane ce împrăştiau pes-ticide peste terenurile agricole, după relatările reprezentanţilor "As Imobiliare". Suprafeţele din această zonă, ce au aparţinut CAP-ului, au fost revendicate de foştii proprietari, care, după ce le-au primit înapoi, le-au parcelat şi le-au vândut, ne-a explicat Virgil Corea.

Oficialii "As Imobiliare" ne-au declarat că aceste parcele s-au vândut acum trei - patru ani, la preţul de 1 - 2 euro/mp, pentru a fi vândute şi revândute ulterior la preţuri mult mai mari. În funcţie de proximitatea faţă de oraş, preţurile terenurilor din zona aeroportului pot ajunge până la 130 de euro/mp. În oraş, metrul pătrat de teren era cotat, la finele lunii octombrie, şi la 430 de euro/mp, ne-a declarat reprezentantul agenţiei "Annapolis".

În oraş nu se construiesc blocuri noi, iar tranzacţiile cu apartamente vechi merg foarte prost, pentru că preţurile sunt prea mari în raport cu puterea locală de cumpărare. Dacă anul trecut preţurile apartamentelor creşteau cu 2.000-3.000 de euro pe lună, iar cumpărătorii se grăbeau să le achiziţioneze de teamă să nu se scumpească în continuare, în prezent toţi clienţii aşteaptă o ieftinire, în timp ce vânzătorii nu lasă din preţ. Astfel, piaţa s-a blocat, ne-au precizat reprezentantul agenţiei "As Imobiliare".

În zona centrală a oraşului, un apartament cu două camere confort I costa, în octombrie, în jur de 50.000-55.000 de euro, iar unul cu trei camere era de aproximativ 70.000 de euro. O grasonieră avea, în perioada menţionată, un preţ de vânzare de 34.000 de euro, ne-au declarat reprezentanţii "As Imobiliare". Ei sunt de părere că preţurile apartamentelor vechi vor mai scădea, din cauza lipsei cumpărătorilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional