Conducerea "Esop" susţine că momentul actual de incertitudine trans-formă previziunile în pure speculaţii. Irina Petrescu, manager în cadrul companiei imobiliare, ne-a declarat că nu există o formulă unică pentru a face faţă pericolelor crizei. Chiar dacă unii dezvoltatori realizează că trebuie să vină cu idei noi la nivel de strategie de vânzare şi de promovare, soluţiile cer timp, efort conjugat, organizare şi, mai ales, implementare.
Doamna Petrescu susţine că este clar că va exista o atitudinea mult mai prudentă a cumpărătorilor atât faţă de contractele cu banca, dar şi faţă de cele cu dezvoltatorii. Clienţii vor analiza toate implicaţiile fiecărui detaliu contractual, vor compara şi vor alege cea mai bună opţiune pentru ei sau vor decide să mai aştepte, atât în ceea ce priveşte creditul, cât şi locuinţa.
Irina Petrescu ne-a explicat: "De exemplu, în cazul proiectelor noi pentru clasa medie, preţurile la închiriere trebuie să fie competitive cu cele în blocurile vechi, iar locaţia să aibă un acces foarte bun. În lipsa acestor elemente, clienţii vor închiria apartamente în blocurile vechi, căutând un preţ şi o locaţie cât mai bună, iar elementul calitate este ultimul care contează în luarea deciziei".
Închirierea va rămâne o alternativă viabilă pentru apartamentele în blocuri vechi şi pentru o parte din proiectele pe segmentul mediu plus şi de lux. În ceea ce priveşte cumpărătorii, până la deblocarea sistemului de creditare, nu vor avea ales decât să rămână chiriaşi.
Statul trebuie să îşi echilibreze politicile fiscale
Irina Petrescu este de părere că statul poate interveni în primul rând pentru deblocarea sistemului de creditare, măsuri prin care să redea încrederea populaţiei în bănci. Trebuie păstrat, însă, un echilibru între politica prudentă de limitare a riscurilor şi nevoia de lichidităţi.
Autorităţile centrale ar mai putea sprijini dezvoltatorii. Dacă în ultimii cinci ani, imobiliarele au fost motorul economiei, este rândul statului să intervină pentru redresarea domeniului, în special a celui rezidenţal. Potrivit Esop, statul ar putea, astfel, să dezvolte infrastructura şi să acorde, pentru o perioadă limitată, facilităţi fiscale pentru cumpărători şi investitori.
Modul în care statul poate sprijini accesul tinerilor la locuinţe este susţinerea sistemului privat imobiliar, un sis-tem bancar sănătos, care să permită accesul la credite, un cadru economic stabil, care să dea posibilitatea tinerilor să câştige suficient astfel încât să îşi permită o locuinţă.
Închirierea este o soluţie dificilă pentru dezvoltatorii noilor ansambluri. "Esop" arată că ele trebuie, mai întâi finalizate, ori, în această perioadă puţine cartiere noi sunt recepţionate sau aproape de finalizare. Apoi, potenţialul la vânzare al unui proiect diferă de potenţialul la închiriere. Astfel că multe locuinţe noi nu vor fi căutate pentru închiriere. În aceste condiţii, vor rezista numai dezvoltatorii care dispun de finanţare puternică şi care promovează ansambluri bine plasate şi structurate, la un preţ conform cu realităţile economice.