Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Spaţiile de birouri

F.A. Amenajări /

Birou "One Design"

Birou "One Design"

Amenajarea spaţiilor cu funcţionalitate de birouri

La birou ne petrecem o mare parte a zilei, unii dintre noi chiar cea mai mare parte a acesteia. Acesta este spaţiul care, pe lângă faptul că reprezintă un cadru destinat activităţii lucrative, ne oferă contextul pentru nevoia de socializare, de dezvoltare profesională şi umană, iar uneori - pentru că am învăţat că şi aceasta contribuie la creşterea productivităţii muncii - pentru nevoia de relaxare punctuală.

Etapele amenajării unui birou

Recurgem din nou la opinia experţilor, care ne ajută să înţelegem aspectele cele mai importante ale amenajării interioare a spaţiilor care vor avea funcţionalitate de birouri.

Din partea "Evosign", companie specializată pe realizarea de proiecte de design interior, de înaltă clasă, pentru toate tipurile de spaţii, fie ele rezidenţiale, comerciale sau administrative, ne răspunde arhitectul Adrian Ionescu. Domnia sa ne explică ce se află în spatele produsului final - un birou amenajat conform cerinţelor beneficiarului şi pregătit să primească angajaţi şi clienţi.

Există mai multe etape, care încep cu cea legată de consiliere, crearea conceptului de design interior, realizarea imaginilor tridimensionale, realizarea planşelor tehnice, iar în final urmărirea execuţiei.

"Scopul nostru este îmbunătăţirea calităţii vieţii şi obţinerea unui maxim de funcţionalitate şi stil," ne explică domnul Ionescu. În acest sens, domnia sa accentuează importanţa pe care o au, în cadrul acestor etape, calitatea şi claritatea proiectelor de amenajare interioară, care se datorează "în primul rând rigurozităţii cu care sunt analizate spaţiile şi este rezolvată problema funcţională şi estetică, şi în al doilea rând, prezentărilor tridimensionale în cel mai realist mod cu putinţă. Astfel, vizualizarea spaţiilor prin intermediul imaginilor fotorealiste reprezintă soluţia clară şi exactă a ceea ce va fi în realitate."

Lucrativ versus locativ

"One Design" oferă soluţii pentru majoritatea tipologiilor de proiecte, fie că este vorba de cele care intră în categoria de proiectare generală de arhitectură, sau în categoria amenajări interioare. Ca birou de proiectare, "One Design" se ocupă şi de amenajarea birourilor, oferind pe lângă proiectul de arhitectură interioară, care include compartimentări, finisaje, mobilier, iluminare, şi consultanţă pentru crearea unui spaţiu cât mai confortabil posibil pentru angajaţii companiei, astfel încât să îmbunătăţim calitatea vieţii "la serviciu."

Domnul Alexandru Bălan, arhitect şi reprezentantul "One Design", ne spune că există o anumită tendinţă, în accepţiunea vestică actuală, care determină reducerea diferenţelor dintre un spaţiu cu funcţionalitate de birou şi unul cu funcţionalitate de locuinţă.

"Această idee o susţinem şi noi, aici în România. Atunci când spaţiul de lucru, biroul, este foarte cald, primitor, apropiat de noţiunea de locuinţă, starea pe care o vor avea cei care îşi desfăşoară acolo activitatea va fi foarte bună, ceea ce poate conduce la un randament sporit. Desigur că există diferenţe majore, în special la capitolul mobilare şi iluminare. Putem semnala apoi, faptul că zona de odihnă nu există decât poate cel mult pentru top manager, iar zona de lucru este principalul punct în jurul căruia gravitează celelalte funcţiuni. Din funcţiunile unui birou nu ar trebui să lipsească grupurile sanitare, oficiul pentru prepararea/servirea mesei, sala de meeting şi birourile propriu-zise. Se poate opta pentru o soluţie dar această alegere ţine strict de profilul de activitate al firmei."

Domnul Ionescu, de la "Evosign", accentuează diferenţele dintre un spaţiu cu funcţionalitate locativă şi un spaţiu cu funcţionalitate de birou:

"Cele două tipuri de spaţii corespund unor programe diferite de arhitectură, şi unor activităţi specifice. De aceea, trebuie tratate diferit, în funcţie de caracteristicile şi destinaţia fiecăruia. Spaţiul de locuit are caracter de adăpost, locul în care te relaxezi, te întâlneşti cu familia, te odihneşti. Acest lucru este evident prin interesul intrinsec al termenului , şi se referă la nevoile personale şi la spaţiul privat. Spaţiul des­tinat birourilor surprinde relaţia omului cu munca lui, dezvoltată în cadrul unui mediu cu caracter predominant public."

Acest spaţiu, ne explică domnul Ionescu, se află într-un dublu raport: pe de o parte, cu omul căruia îi asigură condiţii de microclimat, confort acustic, confort ergonomic şi, foarte important, confort psihologic, prin intermediul decoraţiei, ambianţei, cromaticii.

Pe de altă parte, în raport cu munca, acest spaţiu adăposteşte un plan organizatoric ce presupune relaţii ierarhice (cu ceilalţi oameni) şi relaţii funcţionale (dintre om şi material).

Provocările designului interior de birouri. Inspiraţie. Eficienţă. Funcţionalitate.

Doamna Mirela Dumitru este director general al "Innoffice", companie care reprezintă grupul italian IVM în Româ­nia, specializată pe producerea şi realizarea spaţiilor de birouri "la cheie," oferind servicii de space planning, design interior, partiţionare şi optimizare open-space, consiliere în stabilirea bugetelor pentru relocare.

Pentru domnia sa, cea dintâi provocare ţine de nevoia de a fi mereu la curent cu noile tendinţe din domeniu. Apoi, a doua provocare pentru un designer de interior este la nivel de comunicare. Între designer şi client trebuie să existe din stadiul incipient al colaborării o "chimie" profesională, întrucât primul are rolul de optimizare a spaţiului de lucru dorit de către client, în raport cu factori precum locaţia, bugetul, funcţionalitatea, preferinţele acestuia din urmă.

Pentru domnul Alexandru Bălan, arhitect designer la "One Design", orice proiect este o provocare. Amenajările de birou sunt o temă de proiectare de complexitate medie. Se porneşte de la aranjarea birourilor propriu-zise, în func­ţie de numărul de oameni, de natura activităţii lor, de nivelul de comunicare între departamente.

Domnul Bălan accentuează impactul recepţiei, punct forte în orice amenajare de birouri. Fiind primul lucru pe care îl vede orice client, partener sau vizitator, este important ca impactul să fie puternic, să transmită mesajul firmei. Totuşi, recepţia nu trebuie să fie ostentativă, ci foarte primitoare. Poziţionarea desk-ului, iluminarea acestuia, precum şi distribuţia către birouri, sunt aspecte foarte importante.

Un alt aspect important îl reprezintă zonificarea spaţiilor de birouri, ne explică domnul Bălan.

Există două zone principale: cea destinată publicului şi cea destinată angajaţilor. Zona publică include recepţia, scările, lifturile, holurile, sala de meeting şi grupurile sanitare. Partea destinată angajaţilor include birourile efective, oficiul şi aceleaşi sau alte grupuri sanitare.

În acest sens, există abordări multiple: fie clientul va avea tangenţă vizuală cu zona lucrativă, fără a avea şi acces la aceasta, fie traseul său este strict între recepţie - sală de meeting - grup sanitar.

Poziţionarea birourilor managerilor este o altă provocare importantă, în opinia domnului Bălan: "În funcţie de profilul şi filozofia fiecărei companii, pot exista birouri manageriale închise în sticlă într-un open space, birouri închise pentru fiecare departament şi/sau manager sau delimitări doar la nivel de mobilare/peisagistică între departamente şi manageri."

În opinia domnului Ionescu, de la "Evosign", una dintre provocările pe care le întâmpină un arhitect designer este aceea de a identifica relaţiile şi modul de lucru corespunzător companiei, în scopul creării celui mai eficient şi mai inspirat design interior. Un astfel de design va contribui la transformarea nu numai a spaţiului propriu-zis destinat birourilor, ci a întregului business.

Domnul Ionescu ne dă, ca exemplu, un birou de avocatură. În acest caz, imaginea creată prin designul spaţiului de birouri trebuie să accentueze stabilitatea, dinamismul şi succesul cabinetului. Aceste deziderate pot fi atinse utilizând un stil minimalist, dar utilizând o cromatică vie şi foarte modernă, astfel încât ambientul rezultat va fi extrem de funcţional, pe de o parte, şi pe deplin personalizat pe fiecare incintă, pe de altă parte.

Tendinţe în amenajarea birourilor

Conform domnului Alexandru Bălan, de la "One Design", tendinţele în amenajarea birourilor converg spre crearea unui spaţiu cât se poate de cald şi plăcut. Culorile şi texturile în trend sunt cele ale materialelor naturale: maro-lemn, gri-bej - piatră, verde - plante, şi accente de culoare: roşu, portocaliu, albas­tru etc, funcţie de culorile fiecărei companii.

În acest sens, domnul Ionescu, de la "Evosign", explică tendinţa de a regăsi cromatica folosită în amenajarea interioarelor birourilor în sigla şi culorile companiei, tratând spaţiile diferenţiat, în funcţie de utilitatea lor. Stilul cel mai des întâlnit este cel minimalist cu linii drepte şi accesorii simple, culori nuanţate şi accente subtile.

În ceea ce priveşte compartimentarea, domnia sa confirmă că în ultima vreme a crescut utilizarea spaţiilor deschise fără compartimentări, cu un partiu liber care să lase posibilitatea modificărilor dictate de flexibilitatea angajaţilor, având astfel implicaţii directe asupra creşterii eficienţei şi creativităţii acestora. Compartimentarea prin panouri amovibile şi mobilierul modular permit adaptarea la orice tip de spaţiu, explică domnia sa.

"Managerii companiilor acordă mai multă atenţie nevoilor angajaţilor, creân­du-le spaţii verzi amenajate, şi spaţii de relaxare, folosind mediul înconjurător mult mai mult pentru a avea întâlniri crea­tive sau conversaţii relaxante," ne mai spune domnia sa.

Domnul Alexandru Bălan ne vorbeşte despre posibilitatea de a folosi soluţii clasice din gips carton şi profile de aluminiu, pentru a realiza compartimentările şi plafoanele sau sistemele moderne de compartimentare speciale pentru birouri - pereţi uşori, finisaţi cu furnir de lemn natural sau artificial, combinat cu inserţii de sticlă sau textil.

Iluminarea spaţiilor de lucru este foarte importantă pentru asigurarea unui climat potrivit muncii. În general, ne explică domnul Bălan, se încearcă o iluminare folosind lumina naturală, iar pentru cea artificială se apelează la corpuri de iluminat cu lumină directă, direcţionată. Variantele, în acest sens, sunt multiple, însă cele mai folosite sunt corpurile cu tub fluorescent, prin care se obţine lumina albă, rece, şi cele cu incandescenţă, prin care se obţine lumina caldă, gălbuie.

Despre sistemele de ventilaţii, domnul Bălan susţine că toate spaţiile de birouri ar trebui dotate cu sistem de aer condiţionat (centralizat sau nu), iar în cazul clădirilor de birouri, este obligatorie dotarea cu sisteme de introducere de aer proaspăt şi extragere de aer viciat.

Amenajarea spaţiilor mici. Soluţii low-budget

Multe societăţi, în contextul actual de criză, încearcă să îşi optimizeze costurile prin renegocierea chiriilor sau prin relocare în spaţii mai mici, remarcă doamna Mirela Dumitru, de la "Innoffice".

În acest sens, în ceea ce priveşte suprafaţa spaţiilor de lucru o variantă tot mai des întâlnită şi agreată este cea de open-space. Domnia sa ne atenţionează că aceasta depinde foarte mult de domeniul de activitate al companiei şi că, la nivel managerial se păstrează, totuşi, birourile închise.

Există pe piaţă societăţi care pun la dispoziţia celor interesaţi birouri "la cheie" care pot fi închiriate pe o perioada determinată de timp, începând de la o lună. Aceasta este o ofertă avantajoasă pentru cei care îşi desfăşoară 90% din activitate în afara biroului şi optează pentru varianta de mai sus.

Domnul Alexandru Bălan, de la "One Design", sugerează, pentru situaţiile în care trebuie să amenajăm un spaţiu mic care va avea funcţionalitate de birou, restrângerea zonelor la esenţial: zona lucrativă, meeting, oficiu şi grupuri sanitare. Se va renunţa la zonele de socializare, de recreere, de relaxare sau meditaţie. În rest, iluminarea, mobilarea, decorarea pot fi la fel ca în orice spaţiu, oricât de mare.

O soluţie propusă de domnul Adrian Ionescu, de la Evosign, pentru spaţii mici, este utilizarea echipamentelor electronice care au nevoie de un spaţiu mai restrâns, şi o mobilitate mai mare, cum ar fi sistemele notebook şi wireless.

O altă soluţie ar fi partiul liber şi utilizarea anumitor încăperi în funcţiune multiplă. Astfel, o sală de consiliu poate funcţiona, în mod alternativ, şi ca o sală de prezentări, sală de conferinţă, sală de seminarii, sală de cursuri, prin aranjarea mobilierului în mai multe variante.

Important este ca spaţiul să fie optimizat din punctul de vedere al exploatării şi să permită, în acelaşi timp, angajaţilor să-şi desfăşoare activităţile fără să deranjeze pe ceilalţi din jurul lui sau fără să fie deranjaţi.

Îndeplinirea condiţiilor esenţiale de confort duce la obţinerea unui birou modern şi, în acelaşi timp, la creşterea eficienţei muncii şi scăderea stresului colectiv, încheie domnul Ionescu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional