Case pe lemn fără costuri cu întreţinerea
Piaţa Imobiliară / 14 iulie

.jpg?13193658)














Dimmer, producător de case pe structură din lemn, este o afacere de familie care construieşte din anul 1991. Andrada Ioniţă, director de marketing şi vânzări în cadrul companiei, subliniază că, în România, începe să fie din ce în ce mai apreciat acest sistem, avantajele fiind confortul şi performanţa energetică, foarte uşor de obţinut. În acelaşi timp, este foarte importantă viteza de execuţie, susţine domnia sa: "Totul se poate întâmpla pe hârtie, prin proiectare tehnologică în avans, după care, când intrăm în şantier, proiectul poate fi gata şi în şase-şapte luni".
Andrada Ioniţă ne-a mai spus: "Casele pe structură din lemn au început să fie apreciate din anul 2017, de când Marius Şoflete, inginer cunoscut, a început un efort semnificativ de educare a publicului, iar oamenii au început să fie deschişi şi către alte sisteme decât cele clasice".
Dimmer are o capacitate de producţie de 100-150 de case pe an, 30% dintre acestea fiind construite în România, cel mai des în zonele Bucureşti-Ilfov, Braşov, Cluj, Sibiu. Celelalte sunt construite în restul Europei, cel mai des în Spania, Fnaţa, Italia, Germania, Elveţia, Austria, conform sursei citate. Aceasta a completat: "Avem două fabrici în judeţul Bacău, complet tehnologizate şi producem casele în fabrică, panourile fiind prefabricate. Urcăm panourile în tir, le transportăm pe şantier, unde urmează doar partea de montaj. Strategia este foarte simplă - să avem casa într-un stadiu prefabricat cât mai avansat din fabrică, astfel încât zilele de montaj să fie puţine, pentru reducerea costurilor şi a problemelor care pot apărea pe şantier".
Costul final, fără mobilă şi amenajări, al locuinţei porneşte de la 900 de euro pe mp. Casele pasive certificate şi foarte complexe pot ajunge şi la preţuri de 1500-2000 euro pe mp, în funcţie de ce dotări doreşte fiecare client.
Clienţii care încep să se orienteze către o casă prefabricată sunt cei care îşi doresc să scape de stresul unui şantier foarte lung, cu multă dezordine şi mulţi muncitori şi care vor performanţă energetică şi confort, apreciază Andrada Ioniţă.
Conform acesteia, pe acelaşi standard de eficienţă energetică şi performanţă, casele pe structură din lemn sunt mai optimizate din punct de vedere costuri, pentru că un şantier foarte scurt elimină multe costuri logistice: "Practic, banii din acea logistică sunt investiţi într-un sistem mult mai performant. Avantajele locuirii ulterioare sunt foarte mari - avem case unde se plăteşte 100 - maxim 200 de euro pe an pentru întreţinerea casei, iar casele pasive certificate sunt prosumatoare, deci nu există cheltuieli cu casa. Proiectele sunt inteligente din toate punctele de vedere - arhitectură, optimizare, sistem".
Cererea a stagnat, în ultima perioadă, spune reprezentantul Dimmer, precizând: "Potenţialii noştri clienşţi se gândesc dacă să investească acum sau mai târziu. Calculează mult mai bine pe ce să investească şi preferă o astfel de soluţie în special datorită confortului pe termen lung. Clienţii noştrii sunt încrezători".
În dezvoltarea şi buna funcţionare a business-ului Dimmer sunt implicaţi Andrei şi Ionuţ Merluşcă, care au grijă ca afacerea de familie aflată la a doua generaţie să meargă mai departe.