Primul liceu dotat cu un sistem fotovoltaic, cu o durabilitate de 30 de ani, la Buzău
Investiţii / 14 iulie




Colegiul Naţional "Bogdan Petriceicu Hasdeu" va deveni primul liceu independent energetic din Buzău. Unitatea de învăţământ, aflată în top zece colegii din ţară, după rezultatele obţinute la Bacalaureat, a făcut trecerea de la energia convenţională la energia verde, cu ajutorul unei investiţii realizate de GreenGroup, care a sprijinit un proiect similar şi la Şcoala nr.11, declarată prima şcoală circulară din România.
"În cadrul angajamentului său continuu faţă de responsabilitatea socială şi sustenabilitate, GreenGroup a finalizat instalarea unui sistem fotovoltaic de ultimă generaţie la Colegiul Haşdeu din Buzău. Proiectul, evaluat la 200.000 lei şi cu o capacitate de 40 kWp, marchează un pas semnificativ în direcţia eficienţei energetice şi reducerea costurilor de funcţionare pentru instituţia de învăţământ", a anunţat compania GreenGroup.
Sistemul fotovoltaic, produs integral în Taiwan, nu doar că va contribui la producţia sustenabilă de energie electrică, dar va şi optimiza bugetul instituţional în contextul creşterii iminente a preţurilor energiei. Proiectul include planuri de extindere prin adăugarea de panouri fotovoltaice suplimentare şi integrarea unui sistem de stocare a energiei pentru gestionarea surplusului energetic.
Sistemul fotovoltaic a fost pus în funcţiune încă din luna aprilie, iar instalaţia generează 5 MWh. Constantin Damov, Preşedintele GreenGroup, a explicat că energia verde produsă acoperă peste 60% din consumul total lunar al liceului, ceea ce va genera o economie de 15.000-20.000 de euro pe an la factura de electricitate.
"Suntem dedicaţi îmbunătăţirii calităţii mediului şi vieţii locuitorilor din Buzău. Colaborarea cu Misiunea Economică a Taipeiului la Bratislava a facilitat achiziţionarea tehnologiei de vârf din Taiwan, recunoscut pentru inovaţie şi excelenţă în domeniul energiilor regenerabile", a spus Constantin Damov, Preşedintele GreenGroup.
Pentru ca liceul să devină 100% independent energetic, vor fi adăugate noi panouri fotovoltaice şi va fi achiziţionat şi un sistem de stocare a energiei pentru gestionarea surplusului energetic. Panourile aduse din Taiwan sunt cele mai moderne de pe piaţă, au o capacitate maximă de a transforma energia solară în energie electrică verde şi au o durată de viaţă de 30 de ani.
Vice-primarul Buzăului, Ionuţ Apostu, a exprimat recunoştinţa sa faţă de GreenGroup pentru contribuţia la dezvoltarea durabilă a oraşului.
"Sistemul fotovoltaic de la Colegiul B.P. Haşdeu nu doar că oferă o soluţie eficientă şi sustenabilă pentru energia electrică, dar va sprijini şi bugetul local prin reducerea substanţială a costurilor cu energia electrică", a subliniat Ionuţ Apostu.
David Nan-Yang Lee, Şeful Misiunii Taipeiului la Bratislava, a punctat potenţialul colaborării între cele două ţări în domeniul tehnologiilor avansate.
"Taiwanul îşi propune să împărtăşească expertiza sa în IT şi automatizări pentru a sprijini proiecte de succes în Buzău. Ne aşteptăm să dezvoltăm împreună cu GreenGroup alte iniţiative benefice pentru comunitate", a spus David Nan-Yang Lee, Şeful Misiunii Taipeiului la Bratislava după ce a vizitat Colegiul Hasdeu.
Buzăul va avea, până la finalul anului, opt şcoli care vor trece de la energia convenţională la energia verde. După Şcoala nr.11 şi Colegiul Hasdeu, alte şase şcoli vor avea sisteme fotovoltaice. Este vorba despre trei şcoli generale şi trei licee unde vor fi amplasate panouri solare în acest an, prin proiecte iniţiate de Primăria Buzău.