Investiţii în Educaţie şi Sănătate la Galaţi
Investiţii / 14 iulie

După ce a anunţat că bugetul anului 2025 este axat pe dezvoltare, Primăria municipiului Galaţi continuă proiectele în Educaţie şi Sănătate. În total, pentru cele două capitol, municipalitatea a rezervat 17% din buget total, adică 182 de milioane de lei pentru Educaţie şi 52 pentru Sănătate. În prezent, în municipiul Galaţi sunt în derulare lucrările la patru unităţi de învăţământ.
Unul dintre proiecte se referă la construcţia unei creşe unde vor putea fi primiţi 110 copii. Proiectul este finanţat prin fonduri atrase prin PNRR, în valoare de 22 milioane de lei.
"Primăria municipiului Galaţi informează că lucrările de construcţie la noua creşă din cartierul Micro 13 - zona ANL sunt în plină desfăşurare, după ce au fost demolate vechile garaje din zonă. Creşa va dispune de 110 locuri pentru copii, conform proiectului tip derulat de Compania Naţională de Investiţii, cu finanţare prin PNRR, în valoare de aproximativ 22 milioane de lei. Totodată, Primăria municipiului Galaţi a asigurat pregătirea terenului care era ocupat de garaje şi platforme betonate. Astfel, în cadrul unui contract de 3,4 milioane de lei, au fost deviate reţelele, s-au realizat utilităţile şi a fost viabilizat terenul pentru noua construcţie. Lucrările de construcţie la noua creşă au ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2026", a anunţat Primăria municipiului Galaţi, printr-un comunicat de presă.
Un al doilea proiect la care se lucrează, în prezent, în municipiul Galaţi este modernizarea Grădiniţei nr. 9.
"Aducem la standarde moderne Grădiniţa nr. 9. Copiii merită tot ce este mai bun. Iată că şi această grădiniţă din cartierul Ţiglina II va beneficia de lucrări ample de modernizare cu fonduri europene. Contractul de lucrări, în valoare de 7,8 milioane de lei, a fost atribuit, iar durata acestuia este de 21 de luni", a anunţat primarul municipiului Galaţi.
Un al treilea proiect vizează modernizarea Colegiului de Industrie Alimentară. "Este un colegiu cu o frumoasă tradiţie în oraşul nostru, asupra căruia timpul şi-a pus însă amprenta. De aceea, vom demara ample lucrări de modernizare la corpul de şcoală şi la atelier, pentru a le oferi tinerilor cele mai bune condiţii. Am lansat în licitaţie un contract estimat la 16 milioane de lei. Vorbim de un proiect cu fonduri europene care ne-a fost aprobat pentru finanţare", a anunţat primarul Ionuţ Pucheanu.
De asemenea, un alt proiect de care elevii din municipiul Galaţi se vor bucura în curând este modernizarea sălii de sport din cadrul Liceului de Marină. Aici, lucrările sunt aproape finalizate.
"Sportul înseamnă educaţie, sănătate şi bucurie. Ne apropiem de final cu lucrările de modernizare la această sală de sport, unde urmează să fie realizate marcajele terenului. Este un proiect pe care-l derulăm cu fonduri prin PNRR", a scris, pe Facebook, primarul Ionuţ Pucheanu. (AICI AI POZE INAINTE SI DUPA)
Contractul a presupus, în principal, reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, lucrări de instalare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, reabilitarea/modernizarea instalaţiei de iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice etc.
Pentru obiectivul "Renovare energetică - Reabilitarea şi modernizarea sală de sport Liceul Tehnologic General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican" valoarea contractului a fost de 2.438.092,48 lei fără TVA, iar durata contractului a fost de 12 luni.
La capitolul Sănătate, cele mai noi proiecte anunţate de Primăria municipiului Galaţi vizează construirea a două centre de îngrijiri paliative la Spitalul de Psihiatrie şi la Maternitatea "Buna Vestire".
"Noi proiecte pentru alinarea suferinţei gălăţenilor cu probleme grave de sănătate Ştim cu toţii cât de importantă este sănătatea. De aceea, continuăm investiţiile în spitalele pe care le avem în administrare. Mai mult, avem în plan construirea a două centre de îngrijiri paliative la Spitalul de Psihiatrie şi la Maternitatea "Buna Vestire". Am pregătit proiectele pentru care ne dorim să obţinem finanţare europeană, iar între timp am lansat în licitaţie cu clauze suspensive contractele aferente în valoare de 24,1 milioane de lei", a anunţat primarul Ionuţ Pucheanu.
Concret, Primăria municipiului Galaţi intenţionează să construiască un centru de îngrijiri paliative la Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna", din strada Traian nr. 290, cu o valoare estimată de 12.216.606 lei fără TVA, şi două secţii pentru bolnavii de cancer la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Buna Vestire"", din strada N. Alexandrescu nr. 99, Corp C14, are o valoare estimată de 11.908.765 de lei.
În ceea ce priveşte primul centru, prin proiect sunt propuse lucrări de rezistenţă, lucrări exterioare, devierea utilităţilor existente, amenajarea unor alei asfaltate şi iluminate, sistematizarea verticală a incintei, lucrări de eficientizare energetică, realizarea sistemului de încălzire/ a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu, montare sistem fotovoltaic pentru producere energie electrică complet echipat pentru asigurarea parţială a energiei electrice; instalarea sistemelor de climatizare, realizarea instalaţiei de iluminat, lucrări de amenajare interioară, montare ascensor etc.
Proiectul celor două secţii vizează demolarea clădirii existente şi realizarea unei noi construcţii cu regim de înălţime D+P+2E; consolidare peretele clădirii C13; lucrări de eficientizare energetică; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu şi utilizarea surselor regenerabile de energie; sistematizarea pe verticală; racordarea construcţiei la utilităţi; relocare/deviere reţele edilitare; instalaţii electrice; instalaţie pentru ventilaţie şi climatizare.
Dotări de aproape 50 de milioane de lei la Spitalul Judeţean
Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat, doar în luna mai, aproape 50 milioane de lei în dotarea celui mai mare spital din judeţ. Este vorba despre aparatură performantă şi utilă în diagnosticarea şi tratarea bolnavilor de cancer, cel mai performant fiind un RMN 3Tesla cu inteligenţă artificială.
Primul aparat care a ajuns la Spitalul Judeţean Sf. Apostol Andrei a fost RMN-ul 3Tesla cu inteligenţă artificială folosit în depistarea rapidă şi precisă a cancerului.
"Facem tot ce este necesar pentru ca toţi gălăţenii să beneficieze, la ei acasă, de cele mai bune servicii medicale! Mai ales în cazul unor afecţiuni grave, fiecare şansă în plus de vindecare, fiecare viaţă salvată, contează! Prin urmare, am dotat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi cu un nou echipament de ultimă generaţie: RMN 3 Tesla, în valoare de 6,34 milioane de lei.
Este un echipament extrem de performant - dotat inclusiv cu un sistem de Inteligenţă Artificială pentru prelucrarea datelor - ce ajută medicii să depisteze rapid şi cu precizie boli grave, precum cancerul, încă din stadii incipiente", a declarant Costel Fotea.
Noul aparat este indicat pentru investigaţii complexe, precum neuroimagistica, imagistica inimii, a oaselor şi a organelor interne. Practic, cu acest nou apparat, medicii din unitatea medicală pot oferi pacienţilor un timp de aşteptare redus şi investigaţii mai rapide, precum şi imagini clare şi detaliate, care ajută la un diagnostic sigur. De asemenea, aparatul poate fi folosit inclusiv de persoanele cu implanturi metalice sau stimulatoare cardiace. Aparatul a fost instalat la începutul lunii mai, iar în scurt timp va fi pus în funcţiune.
Un al aparat performant care a ajuns în luna mai în dotarea Spitalului Judeţean din Galaţi este un apparat de radiologie cu brat C, pentru ţintirea cu precizie a tumorilor.
"Continuăm să investim în spitale, în tehnologie şi echipamente moderne care ne ajută să luptăm eficient împotriva cancerului şi să salvăm vieţi. După ce, recent, am dotat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei" cu un aparat RMN 3 Tesla de ultimă generaţie, completăm aparatura imagistică medicală cu un nou echipament performant: un aparat de radiologie cu braţ C, mobil. Acesta va contribui semnificativ la creşterea şanselor de reuşită ale tratamentelor oncologice, fiind esenţial pentru obţinerea cu precizie a probelor de ţesut şi pentru administrarea ţintită a radiaţiilor, direct la nivelul tumorii, protejând în acelaşi timp ţesuturile sănătoase. Fie că vorbim despre tumori osoase, abdominale sau cerebrale, medicii au nevoie de imagini clare, în timp real, pentru a putea interveni cu precizie. Noul echipament este special conceput pentru astfel de intervenţii complexe.
Pe lângă acurateţea extrem de ridicată, noul echipament permite protejarea pacienţilor prin reducerea şi un control mai bun al dozelor de radiaţii. Aceste investiţii fac parte dintr-un proiect mai amplu al Consiliului Judeţean, în valoare de 25 milioane de lei, vizând combaterea cancerului, ce au inclus şi achiziţia a două acceleratoare liniare de particule, un PET-CT şi noul scintigraf, dar şi a unui robot pentru pregătirea medicamentelor de care au nevoie bolnavii oncologici, precum şi alte echipamente de ultimă generaţie pentru intervenţii chirurgicale, neurochirurgicale, urologice şi radiologice", a anunţat Costel Fotea, la câteva zile după achiziţia RMN-ului.
De asemenea, 23 de milioane de lei au fost alocaţi unităţii medicale pentru achiziţia unei noi centrale termice. Lucrările au demarat şi au fost, recent, verificate de preşedintele Consiliului Judeţean.
"Am verificat cum decurg lucrările de refacere şi modernizare a clădirii şi instalaţiilor centralei termice de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Ap. Andrei din Galaţi - o investiţie realizată de Consiliul Judeţean, cu fonduri europene, în valoare de 23 de milioane de lei.
Primul cazan, de 2.500 KW, a fost deja montat şi va începe în curând să furnizeze apă caldă şi apă caldă menajeră pentru spital. În etapa următoare va fi instalat şi al doilea cazan, de 1.250 KW, necesar pentru completarea sistemului de încălzire.
În acelaşi timp, se lucrează şi la consolidarea clădirii şi la înlocuirea instalaţiilor vechi cu unele moderne, complet automatizate şi eficiente energetic. Această investiţie va aduce economii semnificative în costurile de funcţionare ale spitalului, dar, mai presus de toate, va însemna condiţii mai bune şi un plus de confort pentru pacienţii gălăţeni!", a anunţat Costel Fotea.
Una dintre cele mai mari lucrări din Sănătatea gălăţeană, aflată în derulare, rămâne construcţia spitalului de la Tecuci, pentru care au fost alocaţi 40 miliioane de euro. În luna mai a început turnarea structurii primului etaj al noii unităţi medicale. Amintim că spitalul va avea o suprafaţă desfăşurată de 10.000 mp şi va fi gata în 2026. Aici vor fi mutate 60% dintre secţiile actualului Spital Municipal Anton Cincu.
A început construcţia unui pod peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus de inundaţii
Consiliul Judeţean a anunţat că a demarat lucrările pentru construcţia unui nou pod peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus de inundaţii. Este vorba despre un proiect foarte important pentru infrastructura judeţeană, deoarece asigură legătura rutieră dintre două comune. "Am demarat lucrările la un nou obiectiv de infrastructură rutieră judeţeană, care va asigura o legătură de transport durabilă şi sigură între comunele Băleni şi Cudalbi. Vechiul podeţ de pe DJ 253, peste pârâul Suhurlui, va fi înlocuit cu un pod modern, proiectat să reziste inclusiv la viiturile cauzate de fenomenele meteo extreme", a anunţat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
În luna mai, constructorii au început forajele pentru cei 16 piloţi de susţinere, fiecare cu un diametru de un metru, care vor constitui baza structurii de rezistenţă. Totodată, au fost aduse şi armăturile metalice necesare.
"Noul pod va avea o lungime de 18 metri şi o lăţime de 11,5 metri. Calea de rulare va fi susţinută de 10 grinzi din beton, iar pe ambele laturi sunt prevăzute trotuare pentru pietoni. Pentru o mai bună protecţie în faţa viiturilor, podul va fi supraînălţat cu 4,2 metri faţă de cota actuală, iar capetele vor fi protejate cu structuri speciale de tip "sferturi de con". De asemenea, drumurile de acces (rampele) vor fi complet refăcute şi consolidate pe o lungime de 526 metri, informează Consiliul Judeţean Galaţi.
Investiţia - în valoare de peste 5,4 milioane de lei - include şi regularizarea albiei pârâului Suhurlui, pe o lungime de 40 metri, atât în amonte, cât şi în aval de viitorul pod.
Banii pentru construcţia noului pod au fost alocaţi din Fondul de Rezervă Bugetară, fiind fonduri pentru lucrări în zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi.
Parc şi parcare subterană de peste 35 milioane lei
Primăria municipiului Galaţi continuă modernizarea oraşului şi anunţă că, în prezent, sunt în desfăşurare lucrările pentru realizarea unei parcări subterane şi amenajarea unui parc modern în apropierea Spitalului pentru Copii.
"Este nevoie de noi locuri de parcare, dar şi de spaţii pentru relaxare. În această zonă foarte animată a oraşului construim o parcare cu toată infrastructura necesară, inclusiv cu staţii de încărcare pentru maşinile electrice. Iar deasupra parcării vom amenaja un parc modern", a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.
Parcarea subterană va avea o capacitate de 160 de locuri, iar deasupra se va amenaja un parc modern, unde se vor planta 44 de arbori, precum şi arbuşti şi gazon.
"Prin proiect, pentru parcare s-au prevăzut în principal următoarele categorii de lucrări: realizarea fundaţiei, a pardoselii, pereţilor şi a infrastructurii necesare, realizarea de instalaţii electrice de iluminat, detecţie şi avertizare la incendiu, realizarea instalaţiilor interioare şi exterioare de alimentare cu apă şi canalizare, dar şi a instalaţiilor de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori şi exteriori, grup pompare etc. În plus, va fi şi un sistem automat de parcare, un sistem de supraveghere video, precum şi staţii de încărcare pentru vehiculele electrice", este prevăzut în comunicatul de presă emis de Primăria Galaţi.
Contractul, cu o valoare de 35,5 milioane lei, a fost atribuit în urma licitaţiei publice Asocierii Gendav SRL - RBX Electric Flash LED SRL - GED Project SRL - Artehnis SRL, lucrările urmând să se încheie în toamna anului viitor.
Primăria Galaţi mai construieşte o creşă
Primăria Galaţi a anunţat stratul lucrărilor de construcţie pentru o nouă creşă în municipiu.
Creşa va dispune de patru grupe şi un total de 40 de locuri pentru copii, conform proiectului tip derulat de Compania Naţională de Investiţii, cu finanţare prin PNRR, în valoare de circa 12 milioane de lei.
"Susţinem copiii de la primii paşi în viaţă şi ştim că trebuie să asigurăm cât mai multe locuri în creşele din oraş. De aceea, ne concentrăm pe construcţia de noi creşe. În cadrul acestui proiect noi asigurăm viabilizarea terenului şi racordarea la utilităţi, iar Compania Naţională de Investiţii realizează lucrările de construcţie propriu-zise. Continuăm pentru prezentul şi viitorul copiilor", a spus Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.
Astfel, Primăria municipiului Galaţi a asigurat pregătirea terenului pentru noua creşă, urmând racordarea la reţeaua electrică, de gaze, de apă şi canalizare. Lucrările de construcţie la această nouă creşă sunt derulate de CONCAS SRL şi au termen de finalizare 14 luni. În prezent se mai construieşte o creşă nou în cartierul Micro 13 şi o alta se amenajează la fostul centru de transfuzii de pe str. Saturn.
Campus de peste 66 milioane lei
Municipiul Galaţi va avea un campus profesional modern destinat învăţământului dual. Primăria a anunţat că a fost atribuit contractul pentru construirea clădirii, după ce au fost obţinute fonduri în acest scop, prin PNRR.
"Este nevoie de tineri bine pregătiţi pe piaţa muncii. De aceea, am demarat acest proiect important, prin care vom construi un campus modern ce va dispune de săli de studiu, ateliere, cămine pentru cazare, sală de masă, sală de sport şi multe alte spaţii necesare tinerilor. Educaţia este o prioritate la Galaţi, dovadă toate investiţiile din ultimii ani în grădiniţe, şcoli şi licee, la care se adaugă proiectele pentru noi creşe", a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.
Valoarea contractului pentru construirea campusului este de 66.100.466,41 lei, fără TVA, oferta declarată câştigătoare în urma licitaţiei publice fiind cea depusă de Asocierea firmelor Baiculescu Construct SRL - Alfa Design Total Construct SRL - Neo Structural Engineering SRL - Hidro Top Construct SRL. Durata contractului este de 24 de luni (4 luni proiectare şi 20 de luni execuţie).
"Campusul va avea în componenţă mai multe spaţii cu destinaţii diverse: 4 cămine cu spaţiu de cazare pentru minim 300 elevi; un amfiteatru pentru conferinţe (cu dotările aferente bunei desfăşurări a activităţii didactice); 10 ateliere de lucru - 8 ateliere pentru învăţământ dual preuniversitar - (calificări profesionale de nivel 3, 4 şi 5) şi 2 ateliere pentru învăţământ universitar - (calificări profesionale de nivel 6); 10 săli de clasă; o bibliotecă cu o sală de lectură; 3 săli multifuncţionale ce pot fi folosite atât ca săli de studiu individual sau în grupuri mici, cât şi ca spaţii pentru conferinţe sau discuţii informale cu partenerii din mediul privat; o sală de mese cu o capacitate de 180 locuri. Campusul va dispune şi de spaţii pentru petrecerea timpului liber: 3 terenuri de sport multifuncţionale, dotate pentru a fi folosite ca terenuri de baschet, volei, tenis; o sală de sport; parc/spaţii verzi, parcări auto", se precizează în comunicatul emis de Primăria Galaţi.
Scopul principal îl constituie asigurarea educaţiei şi formării profesionale iniţiale în sistem dual, prin dezvoltarea unui parteneriat cu operatorii economici pentru a adapta educaţia şi formarea profesională la cerinţele pieţei muncii.
Campusul profesional va avea sediul în municipiul Galaţi, pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 25 (Liceul Tehnologic "Aurel Vlaicu").
Grădiniţă de aproape 7 milioane de lei
Primăria Galaţi a alocat aproape 7 milioane de lei pentru modernizarea unei grădiniţe. Este vorba despre proiectul "Creşterea eficienţei energetice a Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 1", care a fost deja în licitaţie pentru desemnarea constructorului.
"Prin proiect sunt prevăzute în principal următoarele tipuri de lucrări: reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, înlocuirea tâmplăriei exterioare, izolarea termică a pereţilor exteriori, a soclului şi planşeului, reabilitarea termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice, a sistemelor de climatizare, ventilare naturală pentru asigurarea calităţii aerului interior; modernizarea instalaţiei de iluminat etc", anunţă Primăria Galaţi.
Este vorba despre un proiect cu finanţare prin Programul Regional Sud - Est 2021-2027. Valoarea estimată a contractului lansată în licitaţie publică este de 6.944.952.56 de lei fără TVA, iar ofertele sunt aşteptate până pe 23 iunie 2025. Termenul de execuţie va fi de 12 luni de la data predării amplasamentului.
Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 este situată pe str. Roşiori nr. 12, în cartierul Mazepa I.
A fost semnat cel mai amplu proiect de infrastructură rutieră în Galaţi de după Revoluţie
Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat ample investiţii în infrastrustura rutieră. Recent, Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi, a semnat la Ministerul Transporturilor, în prezenţa ministrului Sorin Grindeanu şi a directorului general CNAIR, Cristian Pistol, contractul pentru proiectarea şi execuţia celui mai mare proiect de infrastructură rutieră realizat în judeţul Galaţi după 1989. Proiectul, în valoare totală de peste 1,8 miliarde lei (aproximativ 370 de milioane de euro), este finanţat din fonduri europene prin Programul Transporturi 2021-2027. Acesta presupune modernizarea a 40 de kilometri de drum, lărgirea la patru benzi, reabilitarea sau reconstrucţia a 12 poduri şi pasaje, realizarea a 23 de sensuri giratorii în zonele urbane şi rurale, precum şi construirea unui nod rutier major în zona Hanu Conachi, ce va asigura legătura rapidă cu Tecuci şi Autostrada Moldovei (A7).
"Este cea mai mare investiţie din judeţul nostru de după Revoluţie. Dar, dincolo de cifre, vorbim despre o investiţie în siguranţa oamenilor. Gândul că nu vom mai auzi despre accidente grave pe acest drum, că părinţii vor fi mai liniştiţi ştiind că cei dragi ajung în siguranţă acasă - asta înseamnă, cu adevărat, un pas uriaş înainte. Ne vom lupta în continuare să aducem investiţii pentru judeţul Galaţi, iar acest proiect este dovada că se poate", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
DN 25, componenta principală a acestui proiect, este unul dintre cele mai tranzitate şi periculoase din judeţ, fiind supranumit de către şoferi "Drumul morţii".
"Modernizarea infrastructurii va duce la creşterea semnificativă a siguranţei rutiere, cu un impact direct asupra vieţii cetăţenilor: nu vor mai fi pierderi de vieţi omeneşti pe acest traseu. Totodată, acest proiect va contribui la dezvoltarea economică a judeţului Galaţi, prin atragerea de investitori, susţinerea mediului de afaceri şi crearea de noi locuri de muncă. Efectele se vor simţi în fiecare comunitate din zonă", a spus Costel Fotea.
Tronsonul de drum vizat face parte din reţeaua naţională şi trece prin: Galaţi - Movileni - Şendreni - Şerbeştii Vechi - Traian - Braniştea - Independenţa - Piscu - Vameş - Tudor Vladimirescu - Hanu Conachi (intersecţia cu DN25A).
Consiliul Judeţean Galaţi îşi menţine angajamentul de a atrage fonduri europene şi de a implementa în continuare proiecte esenţiale pentru dezvoltarea durabilă a judeţului.