Casele modulare - tot mai căutate de iubitorii de vacanţe
Piaţa Imobiliară / 14 iulie

Casele modulare devin tot mai căutate de iubitorii de vacanţe sau de cei carora le place să schimbe peisajul unde trăiesc şi lucrează, dacă şi locul de muncă le permite acest lucru.
Cu o experienţă de peste 30 de ani în piaţa imobiliară, Gold MCB Imobiliare fabrică astfel de module pentru locuit - case mici -, ca urmare a cererii în creştere. Marian Moraru, director Gold MCB, ne-a precizat: "Observăm o tendinţă de evadare a oamenilor, în special a celor care au un mic teren şi nu au bani de mai mult şi care vor să fugă la munte, de exemplu. În loc să stea în rulotă, mai bine cumpără o casă care are preţul unei rulote şi care le oferă tot confortul pe care-l au acasă. Această locuinţă se pune pe trailer şi poate fi dusă la munte sau la mare sau unde doreşte proprietarul. Casa poate avea sisteme independente energetice şi are funcţionalităţi normale".
Există mai multe modele de case modulare, cu suprafeţe cuprinse între 18 şi 80 de mp. Domnul Moraru ne-a prezentat o casă de 40 de mp, ce are suprafaţa unui trailer şi poate fi uşor transportată, în condiţii legale corecte, fără prea multe aprobări de la autorităţi. Preţul acesteia porneşte de la 500 de euro pe mp, adică circa 30% din preţurile din piaţă, conform sursei citate. La preţul casei se adaugă costul legat de locul unde se amplasează - poate fi vorba despre un deal, despre malul unui lac, poate nu are legătură cu sistemul de canalizare etc., iar costul pentru amplasare este variabil - între 200 şi 300 de euro pe mp.
Este important de menţionat că firma care fabrică modului se ocupă să livreze casa la cheie, care se montează într-o singură zi.
Casa de 40 de mp are un dormitor (poate avea şi două dormitoare, la cerere), o baie, o bucătărie deschisă şi un living. "Este o casă pe structură metalică, foarte rezistentă, are o izolaţie extrem de bună, pentru că, în cazul în care nu există o reţea electrică în apropiere la care să te poţi racorda, atunci trebuie să stai pe panouri solare şi ceea ce ai produs ziua să-ţi acopere noaptea, chiar dacă ai o baterie. Izolaţia acestei case se apropie de coeficientul nZEB, fiind aproape de casele verzi. Am vândut deja astfel de locuinţe, avem o colaborare în special în Grecia şi Bulgaria şi vindem acolo. Am avut circa 100 de comenzi în Grecia şi după ce vom termina aceste construcţii vom prelua şi alte comenzi", ne-a mai spus Marian Moraru, precizând că se discută de dinainte cu clientul detalii legate de finisaje, mobilier şi echipamentele sanitare: "Comanda înseamnă o personalizare. În funcţie de cerinţele acestea diferă şi preţul".
O astfel de locuinţă se construieşte în 2-3 săptămâni pentru că există multe comenzi, însă, în mod normal, timpul de execuţie pentru o casă modulară este de 2-3 zile. Înainte de montaj şi punerea în funcţiune, o echipă merge la faţa locului şi pregăteşte spaţiul unde va fi montată locuinţa.