Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU LOCUINŢEANL scade preţul locuinţelor pe credit ipotecar

F.A. Locuinţe /

Pavel Belinski, directorul general al ANL

Pavel Belinski, directorul general al ANL

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a operat, în ultimele luni, o scădere de până la 30% a preţurilor locuinţelor pe care doreşte să le vândă prin credit ipotecar. Criza şi blocajul din piaţa imobiliară au afectat şi cererea de locuinţe ANL, chiar dacă preţul lor este mult mai mic decât cel de pe piaţa liberă.

Pavel Belinski, directorul general al ANL, ne-a declarat: "Până acum, construcţia de locuinţe pe credit ipotecar nu a fost afectată de criză în sensul că nu sunt decât foarte puţine cazuri în care cumpărătorii au renunţat la contracte. Dar, a trebuit să reducem preţurile pentru noile cartiere promovate, ca să atragem mai mulţi cumpărători".

La finele lunii august, preţul locuinţelor din programul de credit ipotecar era de circa 550 - 600 de euro/mp suprafaţă construită. Acest preţ variază şi în func-ţie de finisajele pe care cumpărătorii au dreptul să şi le aleagă. Construcţia noilor cartiere prin credit ipotecar începe numai dacă sunt contractate peste jumătate de locuinţele proiectate.

În cadrul programului de locuinţe pe credit ipotecar, la finele lunii august, erau în contractare cartierele din zona Poligonului - Satu Mare, Moşniţei - Timişoara, Griviţei - Botoşani, Midiei - Năvodari, Castelului - Eforie Sud, Micro 17 - Galaţi.

ANL avea în curs de execuţie, în august, cartierele din Portului - oraş Ovidiu, Spitalului - Tulcea, Sagricom - Târgovişte, Nufărului - Piatra Neamţ, Erupţiei - Câmpina. La acestea se adaugă cartierele bucureştene Henri Coandă, Intrarea Godeni, Brâncuşi şi Maior Băcilă. Alte cartiere în execuţie mai sunt în Ploieşti şi Oradea. Toate aceste locuinţe erau deja contractate.

Timişorenii sunt amatori de locuinţe ANL

Pavel Belinski ne-a precizat că Primăria Timişoara a pus la dispoziţia ANL un teren de circa 55.000 mp pentru construcţia de case şi apartamente prin credit ipotecar. Domnul Belinski susţine: "Timişoara rămâne un oraş cu o putere de cumpărare ridicată şi unde am constatat că există un interes sporit pentru proiectele noastre. Estimăm că aici contractarea va merge foarte bine şi că vom demara în curând lucrările".

Pe terenul din Calea Moşniţei vor fi ridicate 154 de apartamente în şapte blocuri. Regimul de înălţime a imobilelor este parter şi 3-4 etaje. În total, vor fi şase garsoniere, 78 de apartamente cu două camere şi 48 cu trei camere şi 22 de apartamente cu patru camere. Vor mai fi construite şi 59 de case cu un regim de înălţime parter şi etaj. Aceste locuinţe sunt cuplate şi dotate cu garaj.

Preţurile de vânzare variază, pentru apartamente, între 28.000 şi 89.000 de euro, iar pentru case - între 83.000 şi 114.000 de euro. Suprafeţele vilelor sunt între 90 şi 124 mp utili.

Locuinţele vor fi realizate în termen de doi ani de la data semnării contractelor de construire şi deschiderii finanţării de către băncile creditoare. Selecţia beneficiarilor a debutat în iulie 2009.

Peste 100 de locuinţe în Satu Mare

În Satu Mare, ANL va construi un ansamblu în zona Poligonului, pe un teren în suprafaţă de 11.928 mp. Cartierul va fi constituit din trei blocuri, fiecare cu câte două tronsoane, cu un regim de înălţime parter, două etaje şi mansardă, totalizând un număr de 90 apartamente, precum şi 11 case.

Şase apartamente sunt cu o cameră, 78 apartamente cu două camere, şase apartamente cu patru camere. Cele 11 case au fiecare câte trei camere. Termenul de execuţie este de doi ani, iar contractarea locuinţelor va începe din septembrie.

Preţul de vânzare a apartamentelor variază între 46.000 şi 83.000 de euro, iar cel al caselor - între 83.000 şi 85.000 de euro.

În Galaţi, au fost vândute doar locuinţele din două blocuri

Din cele patru blocuri planificate de ANL pentru construcţie în Galaţi, doar două şi-au găsit cumpărători. Cartierul din Drumul de Centură - Micro 17 va fi ridicat pe un teren în suprafaţă de circa 17.528 mp. Cele patru blocuri au un regim de înălţime parter, două etaje şi al treilea parţial şi subsol tehnic. Construcţiile vor cuprinde câte 14 apartamente fiecare, din care şapte apartamente cu o cameră, patru apartamente cu două camere şi trei apartamente cu trei camere. Preţurile de vânzare variază între 34.000 şi 70.000 de euro.

În oraşele mai mici, vânzarea merge foarte greu

Proiecte ANL în oraşele mai mici încă nu pot fi demarate pentru că vânzarea merge greu, deşi au fost operate reduceri de preţ. Puterea scăzută de cumpărare şi incertitudinea evoluţiei economiei îi face pe oameni să fie mai prudenţi. Pavel Belinski ne-a declarat: "Noi trebuie să avem contractat minim 50-60% ca să demarăm construcţia efectivă. Nu am reuşit acest lucru în Eforie de exemplu, deşi promovăm cartierul de mult timp şi am şi operat o reducere de 20% a preţurilor".

Ansamblul de locuinţe ANL din Eforie Sud este constituit din trei blocuri dis-puse pe parter şi şapte etaje. Două imobile au fiecare două scări, iar cel de-al treilea - o singură scară. În total, vor fi amenajate 134 de apartamente, din care 32 cu o cameră, 61 cu două camere, 38 cu trei camere şi trei apartamente duplex de trei camere. Preţurile de vânzare variază între 36.000 şi 88.000 de euro. Contractarea a început în primăvară.

Tot la mare, pe strada Midiei din Năvodari, ANL promovează un cartier cu două blocuri dispuse pe parter şi trei etaje. În total, vor fi amenajate 40 de apartamente (18 apartamente sunt cu o cameră, 16 cu două camere şi şase apartamente cu trei camere). Preţurile de vânzare variază între 31.000 şi 75.000 de euro.

Pentru Botoşani, ANL a proiectat un ansamblu pe Aleea Griviţei. Construcţia are regim de înălţime parter şi şase etaje. La parter sunt prevăzute spaţii comerciale, iar la etajele 1 - 6, un număr de 24 de apartamente cu una până la trei camere. Preţul de vânzare variază între 36.000 şi 60.000 de euro.

Viabilizarea cartierului bucureştean Henri Coandă cade în sarcina Primăriei Capitalei

Cel mai mare cartier ANL în execuţie din Capitală rămâne Henri Coandă. Pavel Belinski ne-a declarat: "Din păcate, Henri Coandă rămâne, în continuare, fără utilităţi, deşi locuinţele sunt aproape gata. Valoarea totală a infrastructurii necesare - respectiv apă, canalizare, drumuri, gaze şi energie electrică - este de circa 70 de milioane de euro".

Cartierul este întins atât în zona administrativ-teritorială a sectorului 1, cât şi în cea a oraşului Voluntari. Primăria sectorului 1 a câştigat, în instanţă, dreptul de a nu investi în infrastructura acestui cartier. Judecătorii au decis că cea care trebuie să realizeze toate lucrările de infrastructură este Primăria Capitalei. Potrivit domnului Belinski, consilierii generali bucureşteni vor trebui să aprobe investiţia şi să aloce fondurile necesare, în toamna acestui an.

Henri Coandă va fi cel mai frumos cartier al Bucureştiului, bine plasat în zona de nord a Capitalei, şi care se întinde pe circa 116 hectare de teren. La finele lunii august, erau în diverse stadii de execuţie circa 1.100 de locuinţe.

Directorul general al ANL ne-a declarat: "Sunt şi locuinţe aproape gata. Unii beneficiari vor să se mute aşa, fără utilităţi. Sper ca Primăria Capitalei să poată aloca rapid nişte fonduri pentru începerea lucrărilor de viabilizare".

Henri Coandă prevede construcţia a 1.111 de case. Acestea au arii construite desfăşurate cuprinse între 120 mp şi 340 mp şi vor beneficia de curte, terase, garaj sau locuri de parcare. În sectorul 1, vor fi realizate 522 de locuinţe, iar în zona oraşului Voluntari se vor construi 589 de case.

Primăriile bucureştene nu au mai pus la dispoziţie terenuri

ANL nu a putut, în acest an, să promoveze noi cartiere cu locuinţe pe credit ipotecar în Capitală, pentru că primăriile nu au reuşit să pună la dipoziţie terenurile necesare. Astfel, vor fi date în funcţiune doar locuinţele din cartierele contractate. Este vorba despre Brâncuşi, Intrarea Godeni şi Maior Băcilă.

În cartierul Brâncuşi, din zona Drumul Taberei, ANL construieşte un număr total de 360 de apartamente prin credit ipotecar, pe lângă cele aproape 2000 de locuinţe oferite spre închiriere tinerilor. Apartamentele vândute prin credit ipotecar sunt cu o cameră (126), două camere (147) şi cu trei camere (87 apartamente). Acestea sunt dispuse în cinci blocuri cu regim de înălţime subsol, parter şi trei-patru etaje.

În sectorul 2 al Capitalei, în zona Maior Băcilă, sunt în execuţie 83 de apartamente în regim de credit ipotecar. Toate aceste locuinţe sunt amplasate într-un bloc dispus de subsol, parter, trei etaje şi mansardă. Blocul are 38 de garsoniere şi 45 de apartamente cu două camere.

În Intrarea Godeni, ANL construieşte un ansamblu de 100 apartamente în opt imobile de tip vilă, cu regim de înălţime parter, etaj şi mansardă şi, parţial, parter, două etaje şi mansardă.

În acest an, ANL va finaliza 3.220 de locuinţe pentru tineri şi în regim de credit ipotecar, în valoare totală de circa 250 de milioane de lei. La finele lunii iulie, ANL avea finalizate circa 1.500 de unităţi locative. Pentru 2010, ANL are programat să realizeze circa 7.500 de unităţi locative. Astfel, trebuie începute licitaţiile pentru circa 4.000 de unităţi chiar din acest an.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional