Carpatcement Holding: Vor continua investiţiile în creşterea eficienţei
Piaţa cimentului se va menţine în 2013 la un nivel similar anului precedent. "Sperăm într-o reaşezare a situaţiei macroeconomice a ţării începând cu acest an. De asemenea, pe o piaţă care depinde foarte mult de condiţiile meteo, sperăm că vremea va fi favorabilă, astfel încât lucrările din construcţii să poată fi demarate mai devreme comparativ cu anul 2012. Ar fi bine dacă anul acesta volumele vândute s-ar menţine la nivelul anului trecut", ne-a declarat Florian Aldea, preşedinte şi director general Carpatcement Holding.
Rezultatele preliminare Carpatcement Holding aferente anului 2012 sunt în linie cu obiectivele propuse. "În condiţiile cererii şi ofertei de pe piaţă, datorită mixului de produse, a integrării pe verticală, precum şi a echilibrului dat de raportul calitate-preţ, a fost obţinută de asemenea şi o îmbunătăţire a veniturilor", afirmă domnul Aldea.
Îmbunătăţirea rezultatelor, în condiţiile în care volumele de vânzări au scăzut, a fost posibilă datorită disciplinei în privinţa costurilor şi optimizării acestora. Diminuarea volumelor a fost cauzată în principal de condiţiile meteo extreme de la începutul anului 2012.
Carpatcement va continua investiţiile
Faţă de perioada 2007 - 2009, în prezent a scăzut ponderea cumpărătorilor persoane fizice (vânzări la sac), piaţa îndreptându-se mai mult către staţiile de betoane (vânzări vrac). A crescut, de asemenea, ponderea lucrărilor de infrastructură rutieră, a celor care ţin de reabilitări, amenajări ale bazinelor hidrografice, cât şi a celor din sectorul energetic, precizează domnul Aldea.
Creşterea preţului energiei electrice, a combustibililor, precum şi deprecierea ratei de schimb a leului, crează presiuni mari pe costuri. De aceea, continuarea programelor de optimizare a acestora rămâne "prioritate zero" pentru Carpatcement. De asemenea, vor continua investiţiile care conduc la reduceri de costuri şi la creşterea eficienţei interne. "Vom continua programul de investiţii în România, fie că vorbim de investiţii din fonduri europene, fie că vorbim de investiţii proprii", a dat asigurări Florian Aldea.
Un exemplu în acest sens îl reprezintă şi investiţiile în dezvoltarea companiei de betoane a Grupului, Carpat Beton. Aceasta operează începând cu luna decembrie 2012 o nouă staţie de betoane, situată lângă Deva, în satul Sântandrei, judeţul Hunedoara.
"Ne asumăm în continuare rolul de depoluator, prin investiţiile pe care le facem pentru utilizarea combustibililor alternativi proveniţi din deşeuri, fără impact asupra calităţii produselor şi a mediului", precizează domnul Aldea.
În anul 2012 Grupul a făcut eforturi deosebite pentru a diminua cât mai mult impactul creşterii costurilor la utilităţi (energie electrică, combustibili, transport) şi a suportat aceste creşteri prin implementarea unor programe de optimizare. "În condiţiile în care tendinţa de creştere a costurilor se menţine, probabil că vom fi obligaţi să ne revizuim politica de preţuri", afirmă domnul Aldea.