Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 3 / 2025

Cemacon si Servelect demareaza proiectul de cogenerare pentru cresterea eficientei energetice

S.B. Ştirile Zilei /

Cemacon si Servelect demareaza proiectul de cogenerare pentru cresterea eficientei energetice

Cemacon SA, printr-un parteneriat cu compania de servicii energetice Servelect din Cluj-Napoca,a început implementarea unui proiect de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul fabricii din Recea, judeţul Sălaj, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, proiectul "Optimizarea consumurilor de energie primară în cadrul CEMACON SA prin instalarea unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă" este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa 6, Obiectivul specific 4.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creşterea eficienţei energetice a fabricii şi reducerea emisiilor de carbon prin instalarea unităţii de cogenerare de înaltă eficienţă, susţine comunicatul.

Instalaţia de cogenerare de 1,2 MWel, formată din două module de turbine Capstone C600 (2 x 600 kWel), va fi utilizată pentru producerea locală a aerului cald necesar în procesul industrial de uscare a caramizilor, precum şi a energiei electrice utilizată pentru alimentarea echipamentelor din cadrul fabricii.

Tehnologia Capstone este una matură, cu peste 5 milioane de ore de functionare la nivel mondial. Soluţiile de cogenerare cu turbine Capstone folosesc tehnologia rulmenţilor pe pernă de aer, cu o singură piesă în mişcare, fără uleiuri de lubrifiere şi fără frecări în funcţionare. Astfel, uzura este minimală, iar costurile de operare sunt mai reduse faţă de alte tehnologii.

De asemenea, tehnologia are un nivel redus de emisii de gaze cu efect de seră, fiind compatibilă cu legislaţia in vigoare.

Aplicatiile pornesc de la 30 kWel si ajung la 30 MWel în sistem modular.

Aplicatiile unde implementarea unei cogenerări pe bază de turbina reduce consumurile, costurile şi emisiile sunt cele care utilizează aer fierbinte/abur/apă caldă/apă racită/frig şi electricitate cel puţin 4500 ore/an.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Companii

Internaţional