Primăria Constanţa dispune, în acest an, de un buget de investiţii în valoare totală de 139,6 milioane lei, mai mic cu circa 25% decât cel din 2008.
Principalele obiective în curs de execuţie din acest an sunt lucrările tehnico - edilitare aferente ansamblului de locuinţe ieftine pentru tineri din zona Baba Novac şi reabilitarea şi extinderea spaţiilor verzi din zona Tomis I. Reprezentanţii primăriei ne-au spus că în curs de execuţie este şi sediul administrativ al serviciului public pentru administraţia oraşelor şi un cabinet medical de pediatrie şi psihologie - logopedie.
Oficialii primăriei ne-au declarat că investiţiile noi programate în acest an sunt realizarea pasarelei din Mamaia, din zona hotelului Victoria, precum şi demararea etapei a doua din ansamblul de locuinţe ieftine pentru tineri.
Peste 19 milioane de lei pentru infrastructura stradală
Oficialii primăriei ne-au spus că municipalitatea constănţeană va desfăşura, în acest an, lucrări de ranforsare şi reparare a tramei stradale, inclusiv marcaje rutiere, a incintelor instituţiilor de învăţământ şi cultură. La acestea se adaugă şi dezafectarea liniei duble de tramvai şi transformarea acesteia în carosabil auto. Suma totală alocată acestui program pentru anul 2009 este de 19,2 milioane lei.
Potrivit datelor furnizate de primărie, acest program cuprinde reamenajare accese în zona Faleză Nord, amenajarea parcărilor şi refacerea staţiilor pentru mijloace de transport în comun. Un alt obiectiv prins în program este dezafectarea liniilor tramvai şi transformarea în carosabil rutier pentru străzile Dezrobirii, Soveja, Zorelelor, Industrială, Celulozei şi Prelungirea Eliberării.
Alocaţii de circa 18 milioane de lei pentru programul de locuinţe ieftine
Pentru dezvoltarea "Programului de construire locuinţe ieftine pentru tineri", Primăria Municipiului Constanţa a alocat fonduri atât pentru cartierul I din zona Baba Novac, pentru lucrările tehnico - edilitare (6,83 milioane lei) şi alimentare cu energie termică (3,38 milioane lei), cât şi pentru cartierul II din zonă (8 milioane lei).
Oficialii municipalităţii ne-au mai spus că Primăria Constanţa participă, în calitate de membru fondator, la înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanţa. Asociaţia se constituie în scopul realizării în comun cu alte localităţi a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii aferente serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare. Tot în calitate de membru fondator, primăria constănţeană participă la înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Dobrogea". Asociaţia se constituie în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciilor de utilităţi publice.
Un proiect important este şi participarea Municipiului Constanţa ca persoană juridică, la constituirea Societăţii Comerciale "Agrement Nautic" SA, pentru servicii publice de interes local al cărei obiectiv principal de activitate va fi transportul maritim şi costier de pasageri.
În colaborare cu "Petrom", Primăria Municipiului Constanţa a demarat realizarea obiectivului de investiţii "Parcurile viitorului", situat în zona CET (bulevardul Aurel Vlaicu colţ cu strada Caraiman, între Grupul Şcolar Cooperaţie şi Grupul Şcolar Leonida), în suprafaţă de 15.454 mp.
Primăria va finanţa şi realizarea unor documentaţii de urbanism
Municipalitatea constănţeană dispune, în acest an, de fondurile necesare pentru realizarea actualizării Planului Urbanistic General (PUG), dar şi pentru elaborarea unor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Perimetrele care vor face obiectul acestor reglementări sunt Valu lui Traian - DN3, Palazu Mare III, Zona Peninsulară, zona de coastă pescărie - Portul Tomis.
Un alt studiu are ca obiect amenajarea sistemului hidrotehnic Lac Tăbăcărie - Lac Siutghiol - Canal de legătură Marea Neagră.
Primăria intenţionează să construiască şi parcări multietajate în zonele aglomerate ale oraşului. În acest sens, au fost alocate fondurile pentru realizarea PUZ-urilor în zonele Spital Clinic Judeţean, Piaţa Tomis III, Sala Sporturilor, Centru - Primărie. Vor mai fi actualizate şi modificate PUZ-urile Sat Vacanţă, Luna Park şi Palazu Mare Nord Caragea Dermeni pe malul lacului Siutghiol.
Proiecte de investiţii în Mamaia
Chiar dacă este criză, iar veniturile bugetare sunt mai reduse, Primăria Constanţa caută în continuare surse de finanţare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii turistice din Mamaia. O investiţie ambiţioasă este realizarea pasarelei pietonale şi a portului de agrement Mamaia, în valoare estimată de circa opt milioane de euro. Potrivit proiectului, pe locaţia ruinei din faţa Cazinoului din Mamaia se va construi o nouă pasarelă pietonală pe piloni, până în dreptul digului de protecţie din larg, care va avea, în capăt, un cheu de acostare. Apoi trebuie construită o marină cu o suprafaţă de 3,5 hectare, cu o capacitate de 129 ambarcaţiuni, inclusiv vase de pasageri.
Un alt proiect este realizarea teleschiului nautic pe lacul Siutghiol, în valoare de un milion de euro. La proiectele menţionate se adaugă prelungirea falezei de promenadă Mamaia Nord, de la Jupiter Junona la Savoy, dar şi amenajarea unui orăşel lacustru pe lacul Siutghiol (o insulă pe piloni, străbătută de canale, cu locaţii pentru cluburi, baruri, discoteci, restaurante, taverne, terase, cu marină amenajată).