Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

FINISAJEPanouri Gustafs pentru pereţi şi tavane

F.A. Materiale /

Panouri Gustafs pentru pereţi şi tavane

De-a-lungul timpurilor, arhitecţii scandinavi au folosit lemnul ca material preferat, datorită proprietăţilor inerente ale acestuia şi nu mai puţin a căldurii şi senzaţiei sale de viaţă. Un perete sau tavan placat cu lemn dă încăperii un aspect clasic şi elegant. Această tradiţie se află la baza propulsării sistemelor de panouri Gustafs importate din Suedia.

În ţara noastră, sistemul este distribuit de societatea "Histria Internaţional" SRL din Bucureşti, care pune la dispoziţie o gamă largă de furniruri, finisaje de suprafaţă şi accesorii care asigură designerilor oportunităţi creative cu privire la aspect şi funcţionalitate.

Sistemul poate fi utilizat pentru placarea pereţilor sau a plafoanelor şi este constituit din gips foarte bine comprimat şi fibră de lemn.

Fie că proiectul dumneavoastră este un hotel sau un amfiteatru, centru de conferinţe sau sală de spectacole, centru comercial sau terminal de aeroport, sistemul de panouri Gustafs vă va ajuta la atingerea obiectivelor propuse, atât arhitecturale, cât şi tehnice.

Înainte de furniruire, în jurul panoului este montată o margine de lemn solid, care ascunde materialul din care este confecţionat miezul. După ce este aplicat furnirul, acesta acoperă marginile din lemn şi creează impresia că totul este din lemn. Acest proces aduce un plus de rigiditate panoului şi îi asigură rezistenţă şi perfecţiune. Astfel, sunt întrunite proprietăţile necesare de prevenire a incendiilor şi caracteristici acustice excelente, precum şi flexibilitatea şi calităţile estetice ale lemnului.

Sistemul de instalare Capax asigură montarea simplă şi sigură a panourilor Gustafs pentru pereţi şi tavane, întrunind atât cerinţe estetice, cât şi funcţionale. Capax este denumirea sistemului unicat de instalare, constând în profile de aluminiu pentru pereţi şi tavane. Profilele sunt puternice şi rigiditatea lor torsională asigură linearitate.

Sistemul Gustafs foloseşte caracteristicile naturale ale copacilor care duc la crearea de furnire complet unice ca structură şi nuanţă de culoare. Pe lângă furnirul natural, Gustafs oferă şi furnirul multistrat vopsit - Gemini. Acesta prezintă omogenitate mai bună a culorilor şi este mai puţin afectat de radiaţiile solare, fiind potrivit atât pentru suprafeţe mici, cât şi mari. Suprafaţa plană a panourilor permite realizarea unui finisaj de suprafaţă vopsită sau metalizată. De asemenea, societatea poate realiza o colecţie standard de metalizări, care include, printre altele, aluminiu, oţel periat şi bronz.

Panourile sunt fabricate numai din materiale naturale care nu sunt dăunătoare sănătăţii şi mediului. Proporţia de materiale naturale este de peste 98%. Placa de gips cu aglomerate din lemn nu conţine niciun liant chimic.

Avantajele plăcilor de gips-fibră de lemn:

- Rezistenţă la foc: Datorită aderenţei puternice a furnirului la placa de gips/fibră de lemn, flăcările sunt împiedicate să se răspândească pe suprafaţa panoului. Chiar dacă s-a dezvoltat o sursă puternică de foc, miezul dens neinflamabil al panoului opreşte pătrunderea focului, acesta protejând materialele de substrat şi adiacente. Panourile Gustafs contribuie în mod nesemnificativ la propagarea focului şi generare de fum, fiind omologate Euroclass B-s1, d0.

- Acustică: Pentru izolarea fonică a încăperii, folosirea de materiale de căptuşire a pereţilor mai grele este favorabilă în comparaţie cu materialele mai uşoare. Sistemul de panouri Gustafs utilizează plăci din gips cu fibră de lemn, cântărind 15 kg/mp, practic de două ori mai grele decât panourile pe bază de lemn. Absorbţia sunetelor se obţine prin utilizarea de panouri cu fante sau perforate în combinaţie cu vată minerală şi spaţii de aer.

- Stabilitate: Deformarea în condiţii de schimbare a temperaturii şi umidităţii este o caracteristică proprie lemnului natural. În clădiri, aceasta poate duce la contracţia panourilor de placare a pereţilor. Plăcile de gips/fibră de lemn sunt considerabil mai puţin sensibile la aceste efecte decât majoritatea materialelor utilizate în mod obişnuit cum ar fi plăcile de MDF. Astfel se pot obţine suprafeţe mai plane, în general.

- Izolaţia: Datorită densităţii ridicate a panoului şi a transferului termic redus, materialul permite menţinerea unei temperaturi constante în încăperi. Aceasta înseamnă că încăperile prevăzute cu aer condiţionat îşi vor menţine temperatura mai eficient şi pe durată mai îndelungată, chiar şi atunci când climatizarea este oprită.

Preţurile practicate de societatea "Histria Internaţional" pentru panourile fonoabsorbante gips-fibră de lemn sunt de aproximativ 170 euro/mp pentru varianta de bază cu furnir fag sau mesteacăn. În cazul în care doriţi alt tip de furnir sau dacă doriţi un furnir cu perforaţii, mai adăugaţi la acest preţ între 12 şi 69 euro/mp.

Pentru panourile MDF fag sau mesteacăn (fără perforaţii), preţul este de aproximativ 150 euro/mp, tot pentru varianta de bază cu furnir fag sau mesteacăn. De asemenea, pentru un alt tip de furnir şi pentru perforaţii mai adăugaţi, între 12 şi 69 euro/mp. În aceste preţuri este inclus transportul pentru Bucureşti, dar nu şi TVA.

Societatea face menţiunea că preţurile diferă în cadrul claselor de absorbţie în funcţie de designul perforaţiilor. Un preţ exact pentru un proiect poate fi stabilit pe baza planurilor de arhitectură şi va fi calculat de personalul "Histria International" la solicitarea clienţilor.

Montajul variază între 20 şi 30 euro/mp şi diferă în funcţie de zonă (perete sau tavan) şi de complexitatea lucrărilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional