Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

ÎNCĂLZIRE PRIN PARDOSEALĂSisteme cu agent termic sua electric

F.A. Consilier /

Sisteme cu agent termic sua electric

Senzaţia unică să simţi podeaua sau gresia de sub picioare caldă, când afară temperatura este sub zero grade poate fi dată numai prin instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală.

Încălzirea prin pardoseală este recomandată persoanelor care suferă de astm sau de diverse alergii, dat fiind faptul că circulaţia aerului este uşoară iar mişcarea particulelor de praf este redusă considerabil. Este o încălzire prin prin radiaţie, în comparaţie cu cea tradiţională (cu calorifere, convectoare) care este o încălzire prin convecţie. Încălzirea prin radiaţie nu creează curenţi de aer (metoda mai sănătoasă de încălzire care respectă nivelurile de temperatură ale corpului uman: picioare, trunchi şi cap). Deşi poate fi mai sănătoasă nu este la fel de cunoscută precum soluţia de încălzire tradiţională (convecţie) şi este deseori considerată mai scumpă ca investiţie.

Un avantaj deosebit îl prezintă încălzirea prin pardoseală şi din punctul de vedere al design-ului locuinţelor. Lipsa caloriferelor, convectoarelor poate aduce un plus de estetică şi funcţionalitate încăperilor.

Cu agent termic sau electrice

Sistemele de încălzire în pardoseală pot avea ca sursă de încălzire apa caldă sau pot fi sisteme electrice bazate pe cabluri electrice, covoraşe electrice, benzi de aliaje din metale amorfe, film flexibil. Instalaţiile pot fi montate în zidărie (sis-tem umed) sau direct sub pardoseală (sistem uscat).

Un sistem de încălzire prin pardoseală se compune din suprafaţa radiantă (pardoseala în care se amplasează ţevile/tuburile prin care circulă agentul termic sau cablurile/benzile electrice), sis-temul de alimentare şi control (distribuitori, senzori, robinete, schimbătoare de căldură, pompe etc), precum şi sursa de căldură (cu combustibil lichid, gazos sau alte tipuri) ori de energie.

Încălzire prin pardoseală cu agent termic

Această modalitate de încălzire este eficientă prin suprafaţa radiantă mare cu folosirea de agent termic la temperaturi mici ( 40-50 grade Celsius), afirmă Andrei Burducea, innovations manager la "Wavin Romania" Bucureşti.

În mare parte, acest sistem este folosit pentru livinguri, băi, bucătării, holuri, unde partea finită este în general gresia, care pune în valoare toată energia radiantă a sistemului. Pentru dormitoare este recomandat, în general, sistemul mixt radiatoare / pardoseală, datorită finisajelor tip parchet/mochetă unde radiaţia termică este diminuată de proprietăţile izolante ale acestora.

La un sistem de încălzire, temperatura ambientală se măsoară la o înălţime de 150 cm şi se situează la nivelul de 22 - 24 grade Celsius. Încălzirea radiantă face un transfer progresiv unde la nivelul pardoselii se emite o temperatură de 30 - 32 de grade şi ajunge la 18 grade la nivelul tavanului. Între aceste două intervale la înălţimea de 40 - 60 cm a patului se resimte o temperatură de 24 - 26 de grade ceea ce prezintă disconfort, de aceea domnul Burducea recomandă sistemul mixt astfel încât la nivelul de 40 cm să se resimtă o temperatură de 18 - 20 grade. Radiatorul urmează să compenseze temperatura la nivelul de 150 cm, rezultând astfel o temperatură echilibrată în încăpere.

Comparativ cu încălzirea prin radiatoa-re, cea prin pardoseală garantează un confort termic eficient, dată fiind temperatura constantă pe care o asigură în oricare punct al încăperii, spune doamna Tunde Sandor, director general al firmei "Rettig" din Apahida, judeţul Cluj. Practic, menţionează domnia sa, încălzirea prin pardoseală poate asigura în procent de 100% încălzirea unei locuinţe dacă aceasta este izolată corespunzător din punct de vedere termic. Încălzirea prin pardoseală este recomandă pentru clădiri utilizate zilnic, şi nu ocazional, deoarece regimul termic maxim poate fi obţinut în 12 - 24 ore de la pornire. Încălzirea prin pardoseală este recomandată atât locuinţelor, cât şi spaţiilor de birouri, precum şi instituţiilor publice. Această soluţie de încălzire a spaţiului interior este modernă, estetică şi foarte confortabilă, mai spune doamna Şandor.

George Dumitrescu, director la "Academia Romstal", recomandă încălzirea prin pardoseală cu agent termic, în primul rând, în cazul în care folosim surse de caldură care furnizează agent termic la temperatură redusă (centrale cu func-ţionare în regim de condensaţie, pompe de căldură). Clădirea trebuie să fie bine izolată, suprafaţa pardoselei poate fi acoperită cu gresie, parchet, mochetă. Avantajele acestui sistem sunt: distribuţie foarte bună a căldurii, datorită faptului că suprafaţa de schimb de căldură este mare, temperatură uniformă a aerului în tot volumul camerei, scăderea costurilor de exploatare (cu până la 30% faţă de alte sisteme de încălzire), nu există corpuri de încălzire exterioare - deci beneficiem de spaţiu suplimentar, subliniază domnul Dumitrescu.

Beneficiarilor interesaţi de achiziţionarea unui sistem de încălzire prin pardoseală, Liviu Andrei, director general "Saltes" Timişoara le recomandă, în func-ţie de buget, un sistem de stocare a energiei termice dotat cu panouri solare, stocător termic, eventual pompă de căldura. Tot acest sistem fiind coordonat de un "creier" pentru un management energetic care să ducă la costuri minime cu energia termică, totul printr-un control permanent.

Cele mai frecvente probleme

În cazul sistemelor de încălzire în pardoseală cu agent termic, instalaţia de încălzire trebuie riguros proiectată, subliniază George Dumitrescu, director la "Academia Romstal". Lucrările de execuţie trebuie realizate de firme specializate, care să respecte fazele tehnologice ale montajului instalaţiei. Instalaţia de încălzire în pardoseală are inerţie termică mare (intră mai greu în regim, casa se încălzeşte în timp mai îndelungat în comparaţie cu alte sisteme de încălzire).

Doamna Tunde Şandor, director general al "Rettig" Apahida, Cluj, menţionează între posibilele probleme ce trebuie luate în calcul la instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală cu agent termic: denivelările rezultate la turnarea plăcii de beton, încărcarea şi aerisirea instalaţiei de încărcare (care necesită un timp mai mare decât în cazul instalaţiei clasice), reglarea şi echilibrările hidraulice ale instalaţiei la pornirea instalaţiei de încălzire, turnarea şapelor de beton (specialiştii recomandă turnarea mecanizată a şapelor), găurirea accidentală a tuburilor de către firmele de amenajare la montarea uşilor şi a pereţilor din gipscarton etc.

Trebuie să fie prevăzută încălzirea în pardoseală în proiectul de arhitectură, subliniază Liviu Andrei, director al "Saltes", întrucât pentru instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală este nevoie de o şapă finită de minim 5,5 cm pentru polistiren şi pozatul ţevilor.

Una dintre problemele delicate ale sis-temului este automatizarea pentru amestecul agentului termic necesar atât pentru încălzirea prin pardoseală (40 - 50 grade Celsius), cât şi pentru radiatoare (60 - 90 grade Celsius), subliniază Andrei Burducea, innovations manager la "Wavin România". Acest lucru implică nişte costuri suplimentare faţă de un sistem clasic, dar investiţia se va recupera prin scăderea aproape la jumătate a costurilor legate de consumul de combustibil al echipamentelor de încălzire.

Materialele componente ale sistemului nu trebuie alese pe criteriul "cel mai ieftin", atrage atenţia Radu Stănel, marketing manager la "Fast Eco". Sistemele se personalizează pe locaţie având în vedere tot ansamblul de echipamente ce vor constitui sistemul complet de încălzire/răcire, inclusiv sursa primară de energie.

Radul Stănel susţine că dacă sistemul este proiectat corespunzător necesităţilor şi dorinţelor beneficiarului şi instalat de profesionişti nu există probleme la instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală.

În opinia domnului Costel Iordache, director tehnic la "Hoval Ro" Bucureşti (producător de echipamente de încălzire), cele mai frecvente probleme sunt date de nerespectarea pe partea de execuţie a instrucţiunilor foarte clare de montaj, a timpilor de execuţie, precum şi a faptului că de cele mai multe ori sistemul de încălzire în pardoseală este privit ca un sistem de sine stătător şi nu în cadrul unui lanţ de producere-distribuire de căldură. De foarte multe ori automatizarea generatorului de căldură (fie el cazan, pompă de căldură) nu "vede" consumatorul "circuit de încălzire în pardoseală" şi nu produce căldura "în orb". Pe scurt, subliniază domnul Iordache, este vorba de o lipsă de comunicare între cele două sisteme, producerea de căldură şi disiparea ei.

Sisteme electrice au nevoie de putere instalată suplimentară

Instalarea unui sistem electric de încălzire prin pardoseală poate să ridice probleme în ceea ce priveşte branşamentul la reţeaua de electricitate şi puterea instalată. "Infrastructura precară a reţelei electrice din România face ca încălzirea totală a unei case să necesite branşament trifazic sau monofazic de putere mai mare, lucru realizabil mai uşor în zonele urbane şi mai greu în cele rurale", afirmă Dorin Fleşeriu, managing director al "Delphi Electric Româ-nia". Totuşi, subliniază domnul Fleşeriu, ca încălzire de confort sau pe suprafeţe mai reduse (de exemplu apartament, în băi sau în bucătării, etc.) sistemul de încălzire prin pardoseală poate folosi chiar şi branşamente mici, consumând relativ la fel cu o maşină de spălat sau un radiator. Pentru interior este nevoie ca instalaţia interioară să fie capabilă să suporte puterea proiectată, lucru în general posibil la toate construcţiile mai noi. În rest, instalarea decurge repede şi cu foarte puţin disconfort pentru locatari. Referitor la puterea instalată, pierderile de energie sunt factorul cheie, firma sa proiectând instalaţii de interior cu puteri de la 60W/mp până la 200W/mp, în funcţie de cerinţele beneficiarului, pierderile calorice şi puterea disponibilă din reţea, mai spune Dorin Fleşeriu.

Fiind un sistem extrem de simplu nu ridică probleme de ordin tehnic la montaj, subliniază Dorin Lemnaru, director general al "Elcond Sud", ci mai degrabă, în unele cazuri, lipseşte aprobarea puterii instalate necesare de la reţeaua electrică. "Dar nici aici nu sunt probleme foarte mari pentru că reprezentanţii furnizorului de energie electrică sunt acum mult mai receptivi şi flexibili. În plus, nici consumul nu este maxim, fiind termostatat pe fiecare încăpere, iar simultan funcţionează maxim 25% dintre ele. Problema se mai poate rezolva şi prin automatizare, programând pornirile în aşa fel încât să nu suprasolicite reţeaua", mai spune domnul Lemnaru.

Şi Cezar Cojocea, director vânzări departament soluţii încălzire la "Danfoss România", este de părere că singura problemă ar putea fi puterea necesară a instalaţiei electrice, dar acest lucru depinde de instalaţia electrică în sine. Firma Danfoss nu a constatat situaţii în care încălzirea electrică prin pardoseală să nu poată oferi soluţii indiferent de spaţiul ce trebuie încălzit.

Sunt cazuri, însă, în care compania de electricitate nu poate furniza necesarul de putere pentru implementarea unui astfel de sistem. "Am mai întâlnit şi situaţii în care imobilul nu avea o legătură de împământare, deşi aveam în faţă o construcţie recentă", atrage atenţia Gabriel Păun, director general al "Jovis 98 Trading".

Adaptarea şi pregătirea instalaţiei electrice poate fi una dintre probleme la instalarea unui sistem electric de încălzire prin pardoseală, afirmă şi Edmond Milea, director general al "Novatech Systems".

Problemele de exploatare derivă din calitatea materialelor folosite

Problemele unui sistem de încălzire prin pardoseală sunt legate nu atât de instalare, cât de exploatare şi, în majoritatea cazurilor, derivă din calitatea materialelor utilizate pentru finisaj. Cel mai frecvent este cazul acoperirii cu gresie "foarte bună izolantă termic" care nu permite transferul căldurii, ne spune Mihai Gălăţeanu, director al "Aero Trade International".

La instalarea sistemului electric de încălzire în pardoseală trebuie luată în calcul şi înălţarea pardoselii cu 6-7 cm, care constă în 2-3 cm polistiren extrudat şi 3-4 cm şapa de beton care înglobează sistemul de încălzire (cablurile încălzitoare şi sistemul de fixare), subliniază Ciprian Manolache, director general "Hovarius Industrial Metal" Filipeştii de Târg, judeţul Prahova.

Instalarea este relativ simplă, rapidă, iar dacă sunt respectate un minim de reguli de protejare a rezistenţelor electrice la turnarea şapei de beton în care se înglobează, nu vor exista probleme, este de părere Dan Avram, director general al "Hobbit Integral Ro". Dacă totuşi un cablu electric ar fi întrerupt, firma sa deţine un aparat special care detectează locul în care există această întrerupere, se intervine şi se repară local, mai spune domnul Avram.

Pe viitor încălzirea în pardoseală va fi văzută ca un lucru normal într-un imobil

Oamenii vor soluţii inteligente, iar încălzirea prin pardoseală intră în aceas-tă categorie de soluţii, afirmă doamna Tunde Şandor, director general al firmei "Rettig" Cluj.

Lumea nu se mai poate întoarce înapoi la variante anoste şi greoaie de încălzire, astfel încât încălzirea prin pardoseală va deveni, aşa cum a fost şi radiatorul la vremea lui, un element obligatoriu în configuraţia oricărui spaţiu interior. Construcţiile moderne vor cere soluţii moderne de încălzire.

Doamna Şandor subliniază că sistemele de încălzire prin pardoseală sunt din ce ce mai utilizate datorită confortului termic deosebit, dar şi pentru că presupun costuri energetice reduse, aces-tea fiind compatibile şi cu sistemele de căldură neconvenţionale: pompe de căldură, panouri solare, surse geotermale. Printre soluţiile de încălzire inovative şi moderne, încălzirea prin pardoseală a captat încă de la bun început atenţia specialiştilor şi a publicului larg tocmai pentru că reprezintă o alternativă în pas cu evoluţia esteticii imobiliare, a confortului omului modern şi a preocupării tot mai extinse pentru un design care să se remarce prin acurateţe, mai spune doamna Şandor.

Cu toate avantajele pe care le are (economice, confort, design) datorită costurilor relativ ridicate, sistemele de încălzire în pardoseală nu sunt la îndemâna tuturor doritorilor, apreciază Radu Stanel, director de marketing la "Fast Eco". Foarte posibil, crede domnia sa, ca odată cu revenirea economiei mondiale, cu depăşirea crizei existente şi creşterea nivelului de trai să se treacă la o altă gândire economică şi ecologică stimulându-se dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, luându-se în calcul şi sistemele de încălzire în pardoseală. Acestea sunt un element esenţial în grupul echipamentelor performante (colectoare fotovoltaice, colectoare solare, pompe de căldură) ce se regăsesc în proiectele realizate deja ce merg spre conceptul de "casă pasivă", respectiv o casă ce necesită o foarte mică cantitate de energie pentru încălzire/răcire.

Evoluţie este bună, iar tendinţa este ca într-un interval de timp mediu să ajungem la ceea ce se întâmplă în ţările din vestul Europei, unde instalaţiile de încălzire în pardoseală reprezintă peste 50-60% din totalul pieţei de încălzire, afirmă George Dumitrescu, director la "Academia Romstal".

De aceeaşi părere este şi Costel Iordache, director tehnic la "Hoval RO", care apreciază că piaţa a crescut, dar că mai are mult până va ajunge la maturitate. "Este un sistem care a avut de înfruntat multe prejudecăţi, cum că ar genera umflături şi dureri la încheieturile picioarelor, cum că ar ridica praful etc. Timpul şi montajele bine executate au spus altceva.", declară domnul Iordache.

Andrei Burducea, innovations manager la "Wavin România", apreciază că acest sistem poate fi deja considerat clasic, pe viitor va fi văzut ca un lucru normal într-un imobil. "El va fi înlocuit de sisteme noi care îi vor lua locul sau îl vor completa. Deja de câţiva ani se implementează un sistem nou de încălzire/răcire prin tavane şi pereţi care foloseşte în linii mari acelaşi principiu de radiaţie", mai spune domnul Burducea.

Inevitabila epuizare a resurselor de combustibili fosili face ca perspectivele sistemelor electrice să crească chiar mai repede decât piaţa

Loc de creştere a pieţei de profil este pentru că valoarea totală a sistemelor de încălzire prin pardoseală este numai de 5-6% din valoarea celor tradiţionale (centrale murale), după cum spune Cezar Cojocea, director vânzări departament soluţii încălzire la "Danfoss Româ-nia". Perspectivele pieţei de încălzire prin pardoseală sunt strâns legate de evoluţia sectorului de construcţii noi, precum şi cel al renovărilor construcţiilor existente. Oricum, pe termen lung (următorii cinci ani), domnul Cojocea prevede utilizarea tot mai frecventă a soluţiilor de încălzire prin pardoseală, ceea va duce la mărirea pieţei existente.

Totuşi, lumea se adaptează greu la ceea ce este nou, aşteptând "să încerce alţii mai întâi", apreciază Mihai Gălăţeanu, director la "Aero Trade Internaţional". În majoritatea lor, oamenii sunt speriaţi de faptul că energia electrică costă, ca şi cum gazele ar fi gratis! Ei ignoră faptul că energia electrică este energia viitorului, indiferent de forma sa de producere (hidro, termo, nuclearo, neconvenţională, etc.). Energia electrică este singura care nu poate fi stocată şi mai devreme sau mai târziu, producătorii vor trebui să stimuleze consumul pentru a-şi scoate banii. Deja au apărut şi la noi, timid, astfel de măsuri de stimulare prin tarife diferenţiate zi/noapte.

Neavând o promovare prea mare sis-temele electrice de încălzire în pardosea-lă nu sunt suficient de cunoscute, deşi ele sunt pe piaţă de zece ani. Ca urmare, oamenii sunt foarte reticenţi gândindu-se la consumul de energie electrică, consideră Ciprian Manolache, director general al "Hovarius Industrial Metal". Domnia sa preconizează pentru viitorul apropiat un impact maxim asupra populaţiei datorită în primul rând crizei gazelor naturale care se anunţă şi, în al doilea rând, datorită avantajelor oferite de acest sistem de încălzire.

Dorin Fleşeriu, managing director al "Delphi Electric România", crede că actuala criză energetică şi, mai ales, inevitabila epuizare a resurselor de combustibili fosili, au făcut ca perspectivele să crească chiar mai repede decât piaţa. "În România, încălzirea electrică în pardoseală încă este văzută ca un sistem relativ care , deşi în Franţa sau Germania mai mult de 40-50% din case sunt încălzite electric. Prejudecăţile şi lipsa de informaţie sunt uneori hotărâtoare în luarea unei decizii. ", apreciază Dorin Fleşeriu. Puţini cunosc că un sistem de încălzire electric cu acumulare de caldură în şapa combinat cu un contor bi-orar (zi/noapte) reduce costul electricităţii cu până la 30-50%, devenind mult mai economic decât gazul. Mai mult, în momentul în care şi în România energia regenerabilă va putea fi "stocată" de către utilizatorii casnici în sistemul naţional (folosire de contoare reversibile unde ziua "dai curent" în sistem din panouri fotovoltaice, urmând ca noaptea să "primeşti înapoi" gratuit curentul dat) va duce probabil la o adoptare pe scară largă a sistemelor electrice de încălzire. Evident viitorul sună bine, declară Dorin Fleşeriu: "Tehnologia am adus-o deja şi multă lume cu viziune o instalează deja în case, apartamente sau sedii de firmă. Sperăm ca legile şi investiţiile viitoare să ajute la popularizarea acestor sisteme ecologice de încălzire, iar sintagma să devină şi la noi o realitate."

"Am văzut cel mai bine evoluţia ascendentă a pieţei acestor sisteme pentru că suntem primii care le-am promovat în România, încă din 1996", ne spune Dan Avram, director general "Hobbit Integral Ro". De la percepţia că este un sistem de lux, în 2009 aceste sis-teme sunt frecvent folosite în detrimentul sistemelor clasice de încălzire, sunt bine cunoscute şi promovate de către specialiştii din domeniul construcţiilor şi instalaţiilor.

Nu toţi distribuitorii de sisteme de încălzire în pardoseală sunt, însă, mulţumiţi de promovarea făcută de specialişti acestor sisteme. Astfel, Gabriel Păun, director general al "Jovis 98 Trading", apreciază că până acum cererea de sisteme de încălzire prin pardoseală este sub posibilităţile pieţei locale şi aste se întâmplă mai ales din cauza firmelor de arhitectură care sunt extrem de conservatoare. "Personal, cred că le este mult mai uşor să modifice un proiect de instalaţii tradiţional în loc să proiecteze un sistem nou despre care ei cunosc foarte puţin. Pe termen mediu, însă, atât timp cât piaţa se va informa şi va înţelege avantajele noilor tehnologii, cererea ar putea creşte până la o cotă care să depăşească 50% pe acest segment", afirmă domnul Gabriel Păun.

Şi Liviu Andrei, director al "Saltes" consideră că arhitecţii, "din comoditate cred", nu recomandă aceste sisteme. Piata a evoluat, dar mai are loc de creştere, apreciază domnul Liviu Andrei.

Până când piaţa va ajunge la saturare şi stabilizare mai are de crescut, crede şi Dorin Lemnaru, director general al "Elcon Sud". "Majoritatea populaţiei nu a auzit despre încălzire în pardoseală decât în ultima perioadă şi, ca urmare, asistăm la o creştere pe piaţa acestor sisteme atât din partea furnizorilor, dar şi din partea beneficiarilor interesaţi. Pentru că sunt ieftine şi fiabile, cred că sunt şi o bună soluţie pe timp de criză", spune domnul Lemnaru.

Din punctul de vedere al domnului Sorin Mocanu, director general al "EuroBrand Flash", sistemul cu film flexibil cu strat de carbon aplicat "Carbon2 Heat" pe care îl distribuie este un produs inovativ, aflat la început de drum, care "va fi cel mai vândut sistem alternativ de încălzire de pe piaţă".

Informaţi-vă înainte să luaţi o decizie

"Culegeţi-vă informaţiile necesare ca să luaţi o decizie în cunoştinţă de cauză, în ceea ce priveşte instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală! Calculaţi costurile de achiziţie, de instalare, de întreţinere/reparare şi exploatare pe o perioadă de minim 5 - 10 ani pentru toate soluţiile care vă sunt oferite.

Îndrăzniţi să implementaţi soluţii noi, eficiente, confortabile, simple, sigure, avantajoase, chiar şi un sistem care nu se îngroapă în şapa, peste care se poate dispune orice tip de pardoseală (parchet, gresie, mochetă) şi care nu presupune ţevi, fitinguri, centrală termică, cos-turi de întreţinere, bătăi de cap etc.", afirmă Edmond Milea, director general "Novatech Systems".

La rândul său, Dorin Lemnaru, director general al "Elcon Sud" Călăraşi, recomandă beneficiarilor să se documenteze foarte bine şi să economisească banii folosind încălzirea în pardoseală. "Este un mod de distribuţie a căldurii, foarte ingenios şi totodată natural, practic, sănătos, versatil şi economic din punct de vedere al consumului de energie", subliniază domnul Lemnaru.

Dan Avram, director general "Hobbit Integral Ro", Bucureşti, recomandă potenţialilor clienţi să ia legătura cu specialiştii pentru a primi informaţii corecte despre avantajele sistemelor electrice de încălzire. Datorită preţului de achiziţie, cât şi consumului de energie electrică şi mai ales datorită confortului, sistemul de încălzire electrică prin pardoseală ar trebui să fie una dintre opţiunile fiecărui client, fie că este vorba de încălzirea totală a casei, fie doar pentru confortul unei pardoseli calde, afirmă domnul Avram. Domnia sa susţine că în cazul topirii gheţii şi zăpezii pe suprafeţele exterioare, sistemele electrice pentru degivrare sunt evident cea mai bună opţiune, datorită calităţii, fiabilităţii şi performanţelor lor.

Costel Iordache, director tehnic, "Hoval RO" Bucureşti, recomandă celor care vor să beneficieze de un sistem de încălzire în pardoseală să se informeze atent şi din multiple surse, de preferat chiar de la producătorii de sisteme de încălzire în pardoseală, să nu se lase informaţi doar de instalatori sau vecinii care au fost inventivi. "Şi foarte important este ca beneficiarul să nu încerce să grăbeas-că execuţia lucrării, întrucât paşii de execuţie trebuie foarte atent respectaţi. Montajul trebuie executat în paşi bine stabiliţi care nu pot fi săriţi fără a avea efecte negative în exploatare", precizează domnul Iordache.

Încălzirea prin pardoseală este superioară tuturor sistemelor de încălzire tradiţionale (sobe, calorifere, elemente radiante sau flux de aer cald). Gabriel Păun, director general al "Jovis 98 Trading" Bucureşti, recomandă beneficiarilor să abordeze cu încredere aceste sis-teme care sunt tot mai perfecţionate, fiabile şi foarte economice în exploatare.

Un potenţial beneficiar trebui să ştie că investiţia iniţială se amortizează rapid, chiar dacă nu este mică, spune Radu Stănel, director de marketing la "Fast Eco" Bucureşti. În Suedia, unde se utilizează cu preponderenţă încălzirea electrică, un asemenea sistem se amortizează în 2 - 2,5 ani, datorită consumului de energie cu mult mai mic necesar comparativ cu sistemul clasic (corpuri statice - calorifere sau ventilo- convectoare).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional