Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Infrastructura de mediuTimiş: Depozit de 89,25 milioane lei construit la Ghizela

F.A. Investiţii /

Timiş: Depozit de 89,25 milioane lei construit la Ghizela

Aplicaţia de finanţare a proiectului "Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş" se afla la începutul lunii mai în curs de finalizare. Definitivarea aplicaţiei de finanţare era preconizată pentru mai 2011. Proiectul, în valoare de aproape 200 milioane lei, urma să obţină finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin POS Mediu, Axa prioritară 2: "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric", Guvernul României şi bugetul judeţului Timiş, potrivit doamnei Jana Lavrits, purtător de cuvânt al Consiluilui Judeţean Timiş.

Depozitul Ghizela, la un pas de finalizare

Cu toate că nu exista un contract de finanţare semnat, Consiliul Judeţean Timiş a demarat încă din 30 martie 2010 lucrările la depozitul de deşeuri Ghizela din cadrul proiectului de management al deşeurilor. La începutul lunii mai progresul execuţiei înregistra 92%, raportat la valoarea totală a investiţiei, termenul de finalizare conform graficului fiind 30 mai 2011.

Realizarea depozitului a presupus o investiţie de 89,25 milioane lei cu TVA inclus, execuţia fiind realizată de societatea SC Confort SA, având ca subcontractant SC "Iridex Group Construcţii" SRL.

Depozitul Ghizela se va extinde pe 58,9 ha şi va avea o capacitate totală de 5.131.300 mc. Durata de viaţă a depozitului va fi de 41 de ani.

Incinta depozitul va fi alcătuită din zona de depozitare cu o suprafaţă de 35,14 ha şi din zona tehnică care se va desfăşura pe o suprafaţă de 23,76 ha. Zona tehnică va cuprinde următoarele secţiuni principale: zona de cântărire intrare/ieşire a autocamioanelor, zona sortare şi expediţie deşeuri reciclabile, zona de maturare material de acoperire, zona de compostare şi expediţie compost deşeuri vegetale, zona de compostare deşeuri biodegradabile menajere, staţie de epurare ape uzate menajere provenite din clădirea administrativă şi localităţile Ghizela şi Şanoviţa.

Impermeabilizarea depozitului este realizată printr-o barieră geologică construită cu o grosime de 0,5 m; strat din membrană polietilenă de înaltă densitate 2,00 mm grosime; strat de geotextil pentru protecţia geomembranei 1.200 g/mp; strat drenant din pietriş spălat cu conţinut de carbonat de calciu mai mic de 10% cu grosime cuprinsă între 0,5 şi 0,75 m; geotextil de separaţie.

De asemenea, acoperişul va fi impermeabilizat cu ajutorul unui material geosintetic de colectare gaze k>1x10(-4) m/s; geocompozit de impermeabilizare G = 6.000 g/mp; strat drenant din pietriş pentru ape pluviale de 0,40 m; geotextil de separaţie G = 400 g/mp; pământ argilos, nisip şi pietriş necompactate de 1,06 m, sol vegetal 0,15 m; înierbare cu vegetaţie rezistentă la eroziune.

Acest depozit va deservi un număr de 700.000 de locuitori din judeţul Timiş.

33 milioane lei investite în închiderea depozitelor neconforme

Proiectul "Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş" include totodată construirea unei staţii de transfer la Timişoara şi a unor centre de colectare la Jimbolia, Deta şi Făget. Pentru realizarea acestor obiective se vor investi peste 19 milioane lei.

Nu în ultimul rând vor închise actualele depozite de deşeuri orăşeneşti neconforme, obiectiv care va presupune o finanţare de 33 milioane lei.

Sunt vizate depozitele: Parţa - Şag - Timişoara, Jimbolia, Buziaş, Sânnicolau Mare, Lugoj, Făget.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional