Autorităţile caută partener pentru realizarea unui Complex Sportiv
Oraşul Otopeni este una dintre localităţile ilfovene care s-a dezvoltat vizibil în ultimii ani. Astfel, datorită aşezării sale geografice - în imediata apropiere a Bucureştiului şi a Aeroportului Internaţional "Henri Coandă" - dar şi datorită investiţiilor realizate de către o serie de companii româneşti şi străine de renume, oraşul Otopeni a cunoscut o dezvoltare economică, socială şi culturală continuă. Obiectivele investiţionale începute până în prezent vor continua şi în acest an. Totodată, vor fi demarate programe noi de investiţii.
Cheltuielile cu investiţiile reprezintă 45,85% din bugetul oraşului Otopeni
Bugetul primăriei Otopeni aferent anului în curs se ridică la peste 97,53 milioane de lei (circa 26,7 milioane de euro), cea mai mare sumă, respectiv 62 milioane de lei (63,57% din total), provenind de la bugetul local. Alte 15,96 milioane de lei (16,36%) reprezintă bani din fondul de rulment, în timp ce 18,6 milioane de lei (19,07%) provin dintr-un credit bancar. Veniturile din activităţile autofinanţate se cifrează la 270.759 de lei (0,28%), iar CS Otopeni participă la buget cu 700.000 de lei (0,72%).
Bugetul menţionat este împărţit pe capitole de cheltuieli. Astfel, mai mult de 44,71 milioane de lei (45,85%) vor fi utilizate pentru investiţii, în timp ce alte aproape 39 milioane de lei (39,99%) merg în sectorul de bunuri şi servicii. Suma de aproximativ 4,69 milioane de lei, ceea ce înseamnă 4,81% din întregul buget, reprezintă transferuri interne, transferurile curente ridicându-se la 135.000 de lei (0,14%). Pentru cheltuielile cu dobânzi este destinat 1 milion de lei (1,02%), suma alocată fondului de rezervă fiind de 100.000 de lei (0,10%). Valoarea cu care va fi finanţat domeniul de asistenţă socială se ridica la 764.800 de lei (0,78%), în timp ce cheltuielile cu personalul totalizează peste 7 milioane de lei (7,25%), iar suma înscrisă la capitolul "alte cheltuieli" se cifrează la 57.500 de lei (0,06% din total).
În ceea ce priveşte structura investiţiilor pe surse de finanţare, bugetul alocat în acest sens provine din surse locale în valoare de aproximativ 10,15 milioane de lei, din fondul de rulment - 15,96 milioane de lei, cei mai mulţi bani - 18,6 milioane de lei - fiind contractaţi prin credit bancar.
Din suma destinată finanţării obiectivelor de investiţii pe care primăria şi-a propus să le realizeze în acest an, 13,36 milioane de lei vor fi utilizate pentru sectorul locuinţelor, aproape 2,25 milioane de lei reprezintă fondurile pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă, circa 19,89 milioane de lei sunt destinate investiţiilor în canalizare şi staţii de epurare, în timp ce lucrările de modernizare a străzilor necesită peste 6,4 milioane de lei.
Lucrări de modernizare a străzilor din Otopeni
Autorităţile locale din Otopeni au iniţiat, în ultimii ani, o serie de proiecte investiţionale, printre care se numără extinderea reţelei de iluminat public, modernizarea şi extinderea reţelei stradale, a sistemului de alimentare cu apă potabilă şi a reţelei de canalizare, racordarea la sistemul de gaze naturale, instalarea unei centrale telefonice digitale cu acces internaţional, modernizarea centralelor termice etc.
Astfel, în acest an, a început execuţia lucrărilor de extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi modernizarea prin asfaltare a tuturor străzilor din oraşul Otopeni care nu beneficiază de aceste utilităţi publice, ne-au precizat surse oficiale din cadrul primăriei.
În prima etapă, aceste lucrări sunt desfăşurate pe străzile Polonă, Eroilor şi Argeş. Tot pe parcursul anului în curs, proiectul va continua pe străzile Oituz, Mărăşti, Mărăşeşti şi Traian (zonă nemodernizată).
Locuinţe pentru tineri la mansardele blocurilor
Totodată, primăria dezvoltă un program rapid în sectorul locuinţelor pentru tineri, prin mansardarea unor clădiri şi construirea câtorva blocuri noi. În acest sens, în 2008 vor fi finalizate lucrările de mansardare a blocurilor de locuinţe P52, PR4 şi B 3-1 şi va fi terminat blocul U5. De asemenea, vor fi realizate alei şi parcaje în zona imobilului U12, finalizat anul trecut.
Tot în 2007 au fost eliberate circa 500 de autorizaţii de construire, de la începutiul anului în curs fiind întocmite 54 de astfel de documente, ne-au mai spus sursele citate.
Circa 50 milioane de euro pentru sistemul de apă şi canalizare din localitate
În prezent, se lucrează la extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în toată localitatea. Reprezentanţii primăriei ne-au precizat că, în 2008, vor fi desfăşurate proiectele pentru realizarea staţiei de epurare Otopeni-centru şi, respectiv, a canalului colector pentru ape uzate şi ape pluviale, care va avea următorul traseu posibil: strada I.I.C. Brătianu - strada Drumul Gării Otopeni (un tronson), strada Sofia - strada Bisericii - strada Belgrad - strada Avram Iancu - strada Transilvaniei - Staţia de epurare Otopeni - centru.
Anul trecut au fost reactualizate studiile de fezabilitate privind extinderea reţelelor de canalizare şi alimentare cu apă din oraş. Studiile cuprind un masterplan care vizează extinderea reţelelor de alimentare cu apă, având o lungime de 51.025 de metri, extinderea sistemului de canalizare, cu o lungime de 43.395 de metri, construirea a două staţii de epurare (Otopeni-centru şi Otopeni-cartierul Odăi), extinderea şi modernizarea gospodăriilor de apă Otopeni-Sud (strada Polonă) şi Otopeni-Nord (strada Oituz), construirea gospodăriilor de apă din cartierul Odăi şi, respectiv, din strada Sulfinei, construirea unor noi puţuri forate de medie şi mare adâncime, realizarea unor noi staţii de pompare, staţii de clorinare, laboratoare microbiologice, posturi trafo etc., crearea infrastructurii adiacente, respectiv reţele de străzi şi drumuri, reţele electrice, staţii de transformare etc. Valoarea totală a acestor investiţii a fost estimată la circa 45-50 milioane de euro, iar termenul de realizare este de aproximativ 5-6 ani, potrivit surselor citate.
În prezent, serviciul de canalizare şi alimentare cu apă din oraşul Otopeni este concesionat, pe o perioadă de 25 de ani, către societatea "Veolia Apa Servicii" - Sucursala Otopeni.
Complex sportiv pe 5,3 hectare de teren
Şi în domeniul învăţământului vor fi alocate fonduri importante din bugetul local, ne-au spus sursele citate. Aceşti bani urmează să fie utilizaţi pentru realizarea, în perioada 2008-2010, a Grădiniţei cu program prelungit nr. 3, aflată pe Calea Bucureştilor, în locul fostului Cămin Cultural. De asemenea, va fi elaborat proiectul tehnic în vederea extinderii Liceului Teoretic "Ioan Petruş", cu clasele I-XII. Lucrările vor începe anul viitor.
Totodată, va fi construit un complex sportiv modern, care să cuprindă o sală polivalentă, terenuri de sport adiacente (pentru tenis de câmp, handbal şi baschet) şi parcare, din fonduri extrabugetare. Pentru realizarea Complexului Sportiv Otopeni, primăria are în vedere intrarea într-un parteneriat. Suprafaţa terenului pe care va fi derulat proiectul este de 5,3 hectare şi constituie proprietatea privată a municipalităţii.
Noul Complex Sportiv va avea o sală polivalentă multifuncţională, pentru organizarea de competiţii sportive la nivel naţional şi internaţional şi desfăşurarea de spectacole şi alte manifestări artistice. De asemenea, ansamblul va cuprinde un bazin olimpic, un mini hotel, restaurant, săli de conferinţe, zonă comercială şi va beneficia de infrastructură adiacentă (reţele de utilităţi publice, străzi, căi de acces, parcare, zone verzi etc.)
În sectorul culturii şi religiei, primăria a alocat fonduri pentru finalizarea lucrărilor de construire a bisericii "Naşterea Maicii Domnului", edificarea unei biserici noi în cartierul Odăi, a cărei piatră de temelie a fost pusă în noiembrie 2007, şi reamenajarea cimitirului din cartierul Otopenii de Jos.
Primăria Otopeni va reactualiza PUG-ul oraşului
În acest an, vor fi elaborate o serie de studii şi proiecte importante, printre care se numără planul de dezvoltare durabilă a oraşului Otopeni, inclusiv a unui masterplan, proiectul tehnic, detaliile de execuţie şi caietul de sarcini pentru modernizarea şi amenajarea străzilor Ţibleş şi Maramureş, studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, precum şi proiectul tehnic, detaliile de execuţie şi caietul de sarcini pentru modernizarea şi amenajarea străzilor Ion Creangă, Primăverii, Spiru Haret, George Topârceanu, Petre Ispirescu, Toamnei, Şcolii, Iancu Jianu, 1 Mai, Griviţa, 9 Mai, Crăiţelor, I.Gh. Duca şi Libertăţii, documentele necesare pentru desfăşurarea lucrărilor de mansardare a blocurilor de locuinţe B 3-1, C 2-2 şi P1, studiile de prefezabilitate şi fezabilitate pentru podul de pe strada Libertăţii, peste canalul CC III şi studiile de fezabilitate pentru concesionarea/intrarea într-un parteneriat public-privat privind serviciul de furnizare a energiei termice.
Alte proiecte avute în vedere pentru 2008 şi anii care urmează vizează reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG), realizarea unei zone de agrement în afara oraşului, sprijinirea Clubului Sportiv Otopeni, precum şi a producătorilor agricoli şi a crescătorilor de animale, susţinerea Centrului Cultural "Ion Manu", continuarea activităţii de sprijinire a familiilor defavorizate, pensionarilor şi asociaţiilor de locatari şi proprietari.
Oraşul Otopeni este situat în zona limitrofă de nord a Capitalei, pe DN 1. Suprafaţa administrativ-teritorială a localităţii este de 31,52 km pătraţi. Otopeniul se învecinează la sud cu linia de centură a Bucureştiului, care îl separă de cartierul Băneasa, la nord cu calea ferată Bucureşti-Urziceni - hotarul dintre oraş şi comunele Corbeanca şi Baloteşti, la vest cu localitatea Mogoşoaia şi la est cu comuna Tunari.