Panelul din Comăneşti, vândut direct în 40 de ţări
Materiale / 15 iulie 2019




Într-o lume a topurilor, faptul că la Comăneşti funcţionează cea mai mare fabrică de panouri din lume merită atenţie.
Capacitatea de producţie a fabricii, inaugurată în 1999 - parte a grupului Holzindustrie din 2010, este de 145.000 de metri cubi. Cu aceste plăci se face o economie a consumului de material lemnos, de altfel nimic nu se pierde din cheresteaua care intră pe poarta fabricii, cele mai mici "aşchii" ajungând prin prelucrare peleţi şi brichete bune pentru încălzire. Alexandru Agache (Mill Manager - Schweighofer Baco) susţine că 60% din buştenii din fabricile de cherestea de la care se aprovizionează sunt importaţi, doar 40% provin de pe plan local. Mult lemn vine din Africa, având unele calităţi mult mai bune decât al nostru. Importurile de materiale se fac din Asia-Pacific, Africa, Europa Centrală şi de Est, Europa de Vest, Orientul Mijlociu, iar de la fabrica din Comăneşti se vând panouri direct în 40 de ţări, printre care: Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cipru, Danemarca, Egipt, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Italia, Iordania, Kuwait, Liban, Mauriţius, Muntenegru, Maroc, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit, SUA, China.
Panelul (plăci furniruite formate prin presare şi lipire din şipci de lemn) reprezintă mândria fabricii, având toate avantajele lemnului masiv, dar nu şi dezavantajele acestuia.
Cum au existat numeroase discuţii legate de provenienţa lemnului, pentru a exista posibilitatea urmăriiri traseului acestuia de la sursă până la poarta fabricii a fost creat Timflow, un sistem dezvoltat pe cele mai noi tehnologii cloud şi GPS. Acesta înregistrează cu precizie ruta parcursă de fiecare transport, precum şi documente şi imagini ale încărcăturii, oferind control total al legalităţii produselor.