Procedeul "BubbleDeck" pentru realizarea planşeelor compozite din beton cu goluri sferice pe două direcţii a fost inventat în Danemarca de către inginerul Jorgen Breuning. Firma "BubbleDeck" International" este deţinătoare a patentelor pentru planşeele cu goluri sferice pe două direcţii şi unic proprietar al acestor invenţii. "BubbleDeck" este o marcă înregistrată la OSIM (pe teritoriul ţării noastre şi în alte 60 de ţări). "BubbleDeck" International" a intrat în România, înfiinţând firma "BubbleDeck" S.R.L. cu sediul în Oradea, în asociere cu partenerul român, deţinător al licenţei.
Prezentarea planşeului
Planşeele compozite sunt alcătuite din elemente de planşeu cu goluri sferice, tip "BubbleDeck", monolitizate pe direcţie longitudinală şi transversală. Prevederea golurilor conduce la micşorarea greutăţii planşeelor cu 30 - 50%, ceea ce reduce încărcările în stâlpi, pereţi şi fundaţii, precum şi greutatea întregii structuri.
Procedeul în construcţii "BubbleDeck" este recomandat pentru realizarea planşeelor şi acoperişurilor la clădiri cu partiuri flexibile, cu trame mari şi număr redus de elemente de reazem, cum ar fi săli de conferinţe sau spectacole, amfiteatre, săli de sport, spaţii pentru birouri, spaţii comerciale, structuri pentru parcări, etc.
Elementele de planşeu tip "BubbleDeck" sunt plăci din beton armat sau precomprimat, cu goluri de formă sferică şi cu nervuri pe două direcţii. Aceste elemente de planşeu au o parte inferioară şi o parte superioară din beton, legate prin nervuri verticale, constituite în jurul golurilor.
Armătura plăcilor este constituită din două plase din oţel-beton cu profil periodic, una la partea inferioară şi alta la partea superioară a acestora. Dimensiunile ochiurilor plaselor sunt determinate în funcţie de diametrul sferelor care urmează să fie înglobate şi de cantitatea de armătură din nervurile longitudinale şi transversale ale plăcii. La fiecare a doua nervură longitudinală sunt prevăzute scăriţe din oţel. Cele două plase sunt legate împreună, după montarea sferelor, formând o carcasă rigidă.
Golurile sunt realizate prin înglobarea în beton a sferelor din polipropilenă de înaltă densitate, dispuse conform proiectului şi montate între plasele de armătură. Sferele sunt realizate din material plastic reciclabil şi nu reacţionează chimic cu betonul şi cu oţelul-beton; materialul nu este poros şi prezintă rigiditate şi rezistenţă suficientă pentru preluarea încărcărilor, atât la turnarea betonului, cât şi în fazele ulterioare acestui proces.
Plaşeele "BubbleDeck" asigură rezis-tenţa mecanică şi stabilitatea construcţiei prin dimensionarea planşeului pe baza calcului acestuia la solicitările provenite, după caz, din acţiuni de exploatare (inclusiv zăpadă şi seism).
Diametrul nominal al golurilor poate fi de 180, 225, 270, 315 sau 360 mm.
Distanţa minimă dintre goluri este 1/9 din diametrul golurilor.
Înălţimea totală a elementelor de planşeu "BubbleDeck" este constantă. În funcţie de diametrul golurilor, înălţimea totală poate fi de 230, 280, 340, 390 sau 450 mm.
Prin utilizarea procedeului "BubbleDeck" se reduce cantitatea de beton şi, implicit, de ciment cu 30-50%, pentru aceeaşi suprafaţă construită, faţă de varianta cu planşee clasice, ceea ce conduce la o importantă reducere a emisiilor de carbon şi, deci, a poluării.
Tipuri de planşee
Societatea "BubbleDeck România" livrează următoarele variante de planşee/elemente de planşee cu goluri sferice:
- Module de armătură în care sunt montate sferele pentru realizarea golurilor şi, după caz, conductele pentru instalaţii (electrice, de climatizare, etc), pentru a fi montate în cofraje. Planşeele sunt turnate monolit in situ.
- Elemente parţial prefabricate la care partea inferioară de beton este prefabricată iar îmbinările între elemente, precum şi suprabetonarea se realizează monolit in situ. Elementele parţial prefabricate sunt realizate cu lăţimi de 2400 mm sau 3000 mm şi deschidere de până la 14 metri. Betonul din care este realizat stratul prefabricat poate fi beton obişnuit sau beton autocompactant. Clasa minimă de beton este C15/20.
- Plăci finisate, integral prefabricate.
Capacitatea portantă
De regulă, încărcarea pe un planşeu obişnuit reprezintă aproximativ o treime din greutatea proprie a acestuia, iar preluarea încărcării poate ridica probleme în cazul deschiderilor mari. Planşeul de tip "BubbleDeck" rezolvă această problemă prin reducerea cu 35% a cantităţii de beton, fără a diminua capacitatea la momentul de încovoiere a planşeului. Astfel, faţă de un planşeu obişnuit, "BubbleDeck" prezintă aceeaşi capacitate portantă pentru un consum de beton redus la jumătate.
Zonele critice (de exemplu, zonele de rezemare pe stâlpi) se pot realiza ca planşeu plin, fără goluri, pentru a dispune de capacitate mai mare la forţa tăietoare.
Preţuri
Preţurile practicate de societatea "BubbleDeck România" pentru planşeele "BubbleDeck" sunt cuprinse între 40 şi 54 euro/mp. Astfel, pentru un planşeu "BubbleDeck" cu grosimea de 230 mm (BD230) preţul este de 40 euro/mp, pentru BD285 preţul este 42 euro/mp, 44 euro costă BD340, 46 euro/mp BD395 şi ultimul model, cel cu grosimea de 455 mm, costă 54 euro/mp. Preţurile nu conţin TVA.
În ceea ce priveşte preţul de comercializare, doamna Ligia Jarda, marketing manager în cadrul societăţii , ne-a declarat : "Preţul este dat pentru modulul de armătură tip sandwich
Societatea "BubbleDeck România" din Oradea a fost înfiinţată în luna septembrie 2007 şi a obţinut Agrementul Tehnic cu numărul 007-01/120-2007 în luna martie a acestui an.
Obiectul de activitate al societăţii îl reprezintă producerea, promovarea şi comercializarea planşeelor "BubbleDeck".
"Strategia societăţii pentru acest an a constat în promovarea produsului în mediile specializate, iar feed-back-ul este pozitiv, societatea fiind contactată pentru mai multe proiecte din întreaga ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Sibiu, Constanţa, Arad şi Oradea", ne-a declarat doamna Ligia Jarda, marketing manager în cadrul societăţii.