Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Poluarea aerului din şcolile din Bucureşti, monitorizată începând de astăzi

S.B. Ştirile Zilei /

Poluarea aerului din şcolile din Bucureşti, monitorizată începând de astăzi

Asociaţia Română pentru Smart City a lansat astăzi City Air, prima platformă naţională pentru monitorizarea calităţii aerului din şcoli.

Proiectul-pilot ce stă la baza realizării reţelei naţionale City Air a demarat în Capitală pe 8 iunie 2021, prin instalarea în 30 de şcoli din Bucureşti a unor staţii pentru monitorizarea calităţii aerului: în interiorul şi în exteriorul clădirii.

Staţiile măsoară în timp real particulele în suspensie PM 1, PM 2.5, PM 10, umiditatea, presiunea şi temperatura. Valoarea proiectului pilot este de 50.000 de euro.

Suntem în etapa în care testăm staţii, testăm tehnologii, în care ne ducem în mijlocul comunităţii şi învăţăm împreună. Nu putem să vorbim despre dezvoltare urbană, dacă nu înţelegem ce probleme aduce poluare. Aşa cum atunci când ne simţim rău, mergem la doctor pentru ca să putem obţine un diagnostic şi să facem investigaţii, la fel trebuie să acţionăm şi când vine vorba de poluare. Tocmai de aceea, City Air este infrastructura pusă la dispoziţia autorităţilor centrale şi locale, societăţii civile şi tuturor celor care sunt interesaţi să găsească soluţii. Doar într-un mediu colaborativ, această platformă poate funcţiona" a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City

Datele furnizate de senzori pot fi accesate de oricine pe platforma map.cityair.ro. Scopul programului este să pună la dispoziţia publicului larg şi a autorităţilor o infrastructură de monitorizare a calităţii aerului din unităţile de învăţământ, astfel încât, pe baza datelor, să se poată crea un set de măsuri concrete, menite să reducă poluarea atmosferică.

Parte a senzorului Nubo pentru măsurarea particulelor PM1 şi PM2,5

"Sperăm ca reţeaua City Air, primul program pentru monitorizarea calităţii aerului din şcoli să fie cât mai extinsă, vom extinde şi noi reţeaua naţională în Bucureşti cu încă 3 staţii de monitorizare până la final de an şi vom mai lua 24 de analizoare pentru PM10." declară George Gârbacea, preşedinte Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

"Sunt foarte mulţi copii din şcoala generală şi liceeni care au alergii respiratorii şi care au nevoie de medicamente. S-a dovedit în studii ştiinţifice de amploare faptul că poluarea aerului creşte riscul de a dezvolta infecţii bacteriene. Primul pas este să recunoaştem fenomenul şi asta înseamnă monitorizarea calităţii aerului, care oferă perspectiva realităţii. E mai simplu să nu ştim cât de poluat este aerul, dar asta nu înseamnă că acest lucru va avea şi un efect benefic." a declarat Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, în cadrul evenimentului de lansare de astăzi.

În următoarea perioadă, programul urmează să fie extins la nivel naţional pentru a putea genera o imagine cât mai clară a situaţiei din România, iar cu ajutorul datelor furnizate de senzori să se poată acţiona în consecinţă. De asemenea, platforma va avea în curând şi o aplicaţie mobilă.

Parte a senzorului Nubo pentru măsurarea particulelor PM1 şi PM2,5

"Platforma map.cityair.ro este compusă din mai multe module: modulul de securitate, modulul de colectare a datelor de la senzori şi modulul de hartă interactivă. Sunt folosite tehnologii de ultimă oră, tehnologii Cloud ce ne permit stocarea rapidă şi în siguranţă a datelor. Am implementat sisteme ce împiedică alterarea datelor. Planificăm şi o versiune mobilă, ce va permite monitorizarea printr-un sistem de notificări a tuturor şcolilor" a spus Andrei Zamfirescu, Head of Development TNT Computers.

City Air este un proiect coordonat şi implementat de Asociaţia Română pentru Smart City cu tehnologie pusă la dispoziţie de către Claritech, SC INOESY SRL, TNT Computers SRL - partener de mediu şi educaţional Nature Talks, Smart City Magazine, Academia Smart City.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional