Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Primăria Municipiului Braşov: Trei proiecte au obţinut finanţare de la Fondul de Mediu

F.A. Investiţii /

George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov

George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov

În cursul acestui an Primăria Municipiului Braşov va implementa trei proiecte, pentru care a obţinut finanţarea în cadrul programului naţional derulat de Autoritatea Fondului pentru Mediu. Este vorba de completarea sistemelor de preparare apă caldă cu colectori solari la trei obiective, valoarea estimată a energiei produse fiind de 578kWh/mp/an. Aplicaţia a fost acceptată şi s-a semnat contractul de finanţare cu un termen de implementare în cursul anului 2010, ne-a declarat George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov. Investiţiile vor fi suportate 70% din Fondul pentru Mediu şi restul de la bugetul local Braşov. La jumătatea lunii mai, documentaţiile tehnice erau finalizate, iar procedurile pentru licitaţiile de execuţie a lucrărilor erau demarate.

Astfel, la Sala sporturilor D.P. Colibaşi va fi realizată o instalaţie de 80 panouri solare, ocupând o suprafaţă totală de aproximativ 200 mp. Investiţia se ridică la 681.740 lei.

La Căminul pentru persoane vârstnice este prevăzută realizarea unei instalaţii de 32 panouri solare, pe o suprafaţă totală de 80 mp, valoarea investiţiei fiind de 278.096 lei.

Proiectul de la Căminul pentru persoane fără adăpost presupune realizarea unei instalaţii de 12 panouri solare, cu o suprafaţă totală de 30 mp. Valoarea finanţării este de 106.330 lei.

Pentru etapa a doua a programului naţional derulat de Autoritatea Fondului pentru Mediu, Municipiul Braşov pregăteşte documentaţia pentru următoarele obiective: Creşa 4 + Grădiniţa 27, Creşa 7 + Grădiniţa 19A, Creşa 5, Creşa din cartier Craiter.

Centrale pe biomasă lemnoasă în şcoli din Braşov

Municipiul Braşov în colaborare cu Agenţia Metropolitană Braşov a demarat realizarea studiilor de fezabilitate necesare accesării de fonduri pentru modernizarea surselor de alimentare cu energie termică a unor unităţi de învăţământ de pe raza municipiului. Acestea au fost identificate, în urma monitorizării de către ABMEE Braşov a consumurilor de utilităţi, ca şi consumatori cu indicatori de consum energetic care înregistrează valori foarte mari în comparaţie cu restul consumatorilor de acelaşi tip.

Astfel au fost selecţionate următoarele unităţi de învăţământ: Liceul Nicolae Titulescu - corp A+B, Şcoala generală 25, Şcoala generală 3, Şcoala generală 4, Şcoala generală 7, Şcoala generală 13 - corp A+B.

Soluţia de modernizare agreată propune renunţarea la utilizarea de combustibili fosili şi utilizarea de biomasă lemnoasă şi anume peleţi.

Noile centrale termice care vor alimenta unităţile de învăţământ cuprind cazane de ultimă generaţie care, pe lângă randamentele foarte ridicate, au şi o automatizare suplimentară ce permite reglarea sarcinilor termice în funcţie de programul de activitate al unităţii şcolare. Aceste proiecte vor conduce la creşterea economiilor de combustibil, toate acestea în condiţiile asigurării confortului termic interior.

Proiecte în domeniul energiei regenerabile

Municipiul Braşov împreună cu Agenţia locală pentru managementul energiei Braşov/ABMEE au participat în mai multe proiecte europene prin programul derulat de AEIC/Energie Inteligentă pentru Europa.

Astfel, a fost semnată Convenţia Primarilor/2009 prin care Municipiul Braşov s-a angajat să depăşească obiectivele Uniunii Europene stabilite până în anul 2020 contra schimbărilor climatice, respectiv reducerea consumului din combustibili fosili cu 20%, producerea energiei din SRE cu 20% şi, respectiv, reducerea CO2 cu 20%.

În 2010 a fost aprobat Planul Energetic Municipal, ce conţine măsuri de atingere a acestor obiective în clădiri publice şi administrative, transport public de călători şi iluminat public.

La capitolul transport a fost aprobată (dar fără sursă de finanţare proprie pe termen scurt) achiziţionarea a 15 electrobuze de capacitate mică pentru deservirea liniilor din centrul istoric al municipiului Braşov. Prin înlocuirea autobuzelor existente cu electrobuze se estimează o economie de carburant de aproximativ 235,2 tone anual şi o reducere estimată a emisiilor de CO2 cu aproximativ 656,2 tone.

Proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii turistice

Municipiul Braşov a obţinut finanţare pentru mai multe proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii turistice:

1. Reamenajarea Grădinii Zoo - Braşov

Proiectul presupune reabilitarea Grădinii Zoologice Braşov prin modernizarea adăposturilor pentru animale şi dezvoltarea infrastructurii de vizitare. Proiectul se află în curs de implementare, valoarea sa totală fiind de 29,7 milioane lei. Proiectul beneficiază de finanţare prin Fondul pentru Mediu şi urmează să fie finalizat până în anul 2015.

2. Amenajarea zonei turistice şi de agrement Poiana Braşov

Iniţiativa este o componentă a proiectului - umbrelă "Amenajare zonă turistică şi de agrement Poiana Braşov", înscris în lista de proiecte prioritare ale Planului Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere Braşov. Acest proiect are două componente:

a) Amenajarea unor spaţii de agrement şi divertisment

Este în curs de elaborare documentaţia proiectului de amenajare a unei structuri destinate activităţilor de agrement şi relaxare într-o zonă încă insuficient exploatată din acest punct de vedere. Primăria are în vedere construcţia şi dotarea unei zone pentru copii şi începători pentru practicarea schiului dotată şi cu teleschi, o zonă pentru săniuş şi o zonă de divertisment în aer liber pentru copii şi părinţi. Suprafaţa amenajată va fi de aproximativ 3 ha.

În cadrul acestei structuri va funcţiona şi un punct de prim ajutor şi un punct de informare turistică.

Valoarea totală a proiectului este de 2,46 milioane lei. Proiectul urmează să fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa I, Domeniul de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul Poli de creştere

Durata preconizată de implementare a proiectului este de 12 luni, în intervalul 2011 -2012.

b) Extinderea capacităţii de parcare şi construcţia unui terminal pentru transportul public

Lucrările vor include realizarea unei parcări cu şase niveluri sub şi supra teran, care să poată acoperi nevoile de parcare ale turiştilor ce vizitează Poiana Braşov. Totodată, va fi amenajat un peron destinat transportului public de călători, o zonă pentru aşteptare şi vor fi instalate sisteme de vânzare a tichetelor de călătorie. Investiţia va cuprinde zone distincte pentru transportul public de călători, spaţii de parcare destinate autocarelor turistice, dar şi spaţii de parcare destinate autovehiculelor de dimensiuni mici şi medii. Capacitatea va fi de aproximativ 1000 de locuri de parcare.

Documentaţia pentru acest proiect, în valoare de 9,84 milioane lei, este în curs de elaborare.

Proiectul urmează să fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa I, Domeniul de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul Poli de creştere

Durata preconizată de implementare a proiectului este de 18 luni, în intervalul 2011 -2012.

3. Reabilitarea şi amenajarea Piaţei Unirii

Acest proiect, aflat în curs de elaborare, este înscris în lista de proiecte prioritare a Planului Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere Braşov.

Piaţa Unirii reprezintă un punct de referinţă pentru vechea zonă istorică a Braşovului - Cartierul Şchei şi o valoare culturală urbană deosebită ce trebuie conservată şi valorificată.

Proiectul va implica activităţi de restaurare a infrastructurii urbane (6300 mp) incluzând monumentul din centrul pieţei, realizarea de spaţii pietonale şi amplasarea de mobilier urban. Vor fi executate de asemenea lucrări vizând fluidizarea traficului în zonă, inclusiv prin amenajarea de parcări.

Valoarea totală a proiectului este de 1,43 milioane lei. Proiectul urmează să fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa I, Domeniul de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul Poli de creştere. Durata preconizată de implementare a proiectului este de 12 luni, în intervalul 2011 -2012.

4. Reabilitarea şi amenajarea Pieţei Sfatului

Proiectul este, de asemenea, înscris în lista de proiecte prioritare a Planului Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere Braşov.

Piaţa Sfatului reprezintă o componentă esenţială a patrimoniului cultural - istoric al municipiul Braşov şi, totodată, una dintre locaţiile ce definesc identitatea oraşului din punct de vedere turistic.

Proiectul va implica intervenţii la infrastructura de utilităţi (inclusiv iluminatul ambiental), amenajare spaţii pietonale (14.300 mp) şi amplasarea de mobilier urban.

Documentaţia proiectului se află în curs de elaborare. Proiectul, în valoare de 5,46 milioane lei, urmează să fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa I, Domeniul de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul Poli de creştere.

Durata preconizată de implementare a proiectului este de 18 luni, în intervalul 2011 -2013.

5. Reabilitarea clădirii cinematografului Patria

Obiectivul investiţiei este reprezentat de clădirea fostului cinematograf Patria din municipiul Braşov care este în prezent neutilizată. Clădirea va fi supusă unor lucrări de reabilitare şi modernizare, urmând să se dea în funcţiune un muzeu, un punct de informare turistică şi o sală de spectacole cu o capacitate estimativă de 300 de locuri, corespunzător dotată şi utilată. Acest spaţiu va avea ca principală destinaţie organizarea de evenimente cultural - artistice.

Proiectul este în curs de elaborare şi are o valoare totală de 20,85 milioane lei. El urmează să fie depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa I, Domeniul de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul Poli de creştere.

Durata preconizată de implementare a proiectului este de 12 luni, în intervalul 2011 -2012.

6. Amenajarea unei zone turistice şi de agrement în municipiul Braşov

Cu statutul de rezervă, acest proiect este înscris în lista de proiecte prioritare a Planului Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere Braşov. El presupune amenajarea unei zone cu facilităţi pentru recreere şi petrecerea timpului liber pentru turişti şi membrii comunităţii locale. Va face obiectul lucrărilor de amenajare o suprafaţă de teren de aproximativ 5 ha, situată în zona Noua - Poiana Soarelui. Se va proceda la amenajarea unor terenuri de minifotbal, tenis, handbal a unui circuit de fotbalgolf. Totodată, va fi amplasat mobilier urban (bănci, mese), vor fi realizate plantări de arbori şi arbuşti şi vor fi create zone speciale pentru picnic şi campare. Vor fi amenajate totodată trasee pentru mountain bike.

Până la jumătatea lunii mai, fusese identificat potenţialul amplasament al investiţiei şi definite principalele componente ale acesteia.

Valoarea totală a proiectului este de 9,75 milioane lei. Proiectul urmează să fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa I, Domeniul de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul Poli de creştere. Durata preconizată de implementare a proiectului este de 12 luni, în intervalul 2011 -2012.

Bistriţa

Proiect în valoare de peste 6 milioane lei pentru agrement turistic

Primăria Municipiului Bistriţa a depus spre evaluare un proiect, în valoare de 6,3 milioane lei, ce urmăreşte crearea unei structuri de agrement turistic în zonă, prin modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de agrement şi a unităţilor aferente în pădurea Schulerwald, ne informează Liliana Coceşiu, director executiv, Direcţia de Integrare Europeană a Primăriei Municipiului Bistriţa.

Se preconizează că realizarea acestui proiect ar duce la creşterea cu 24% a numărului de turişti - sosiri şi înoptări, în Municipiul Bistriţa, precum şi cel puţin triplarea localnicilor care utilizează această structură pentru petrecerea timpului liber.

De asemenea, primăria Municipiului Bistriţa, are în pregătire, pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, proiectul "Iluminat public parţial sau total în municipiul Bistriţa cu ajutorul surselor neconvenţionale de producere a energiei electrice". Acesta are în vedere crearea unei reţele de iluminat stradal prin amplasarea de stâlpi cu panouri fotovoltaice încorporate, iluminare tip led, cu acumulatori ce au durata de funcţionare de 10 ani.

Proiectul ar urma să reducă dependenţa faţă de importurile de resurse de energie primară (în principal combustibili fosili), îmbunătăţirea siguranţei în aprovizionare, protecţia mediului, prin reducerea emisiilor poluante, şi combaterea schimbărilor climatice.

Piatra Neamţ

Proiect centrală fotovoltaică pentru asigurarea iluminatului public

Primăria Municipiului Piatra Neamţ îşi propune să construiască o centrală fotovoltaică prin care să asigure consumul anual de energie necesar iluminatului public şi cel necesar instituţiilor de învăţământ preuniversitar de pe raza municipiului, ne precizeză domnul Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ.

Centrala ar urma să valorifice energia solară producând electricitate cu o putere instalată de 2,9946 MW şi să furnizeze în Sistemul Energetic Naţional circa 3,5 milioane MWh/an. Ea se va des­făşura pe o suprafaţă de 5,5 ha, termenul de implementare fiind de 12 luni, iar valoarea totală a investiţiei este de 89,53 milioane lei. Proiectul aferent acestui obiectiv se află în evaluare .

În municipiul Piatra Neamţ se află deja în etapa de atribuire a contractului de execuţie un proiect ce vizează realizarea unor instalaţii de producere a apei calde menajere folosind panouri solare (colectoare solare). De aceste instalaţii urmează să beneficieze, în noiembrie 2010, un număr de 22 de grădiniţe şi creşe, situate în douăzeci de locaţii de pe raza municipiului Piatra Neamţ. Valoarea estimativă a investiţiei aferente proiectului este de 4,37 milioane lei, urmând ca Administraţia Fondului pentru Mediu să suporte 80% din această sumă, restul fiind asigurat de Bugetul Local al Municipiului Piatra Neamţ.

Primăria Piatra Neamţ a depus, de asemenea, spre evaluare la Administraţia Fondului de Mediu un alt proiect asemănător prin care se doreşte realizarea de instalaţii de producere a apei calde manajere folosind panouri solare la cinci obiective de pe raza municipiului Piatra Neamţ: stadionul municipal, două colegii, o şcoală, locuinţe sociale din Văleni. Termenul de implementare este 12 luni suma totală estimată eligibilă este de 4,66 milioane lei, ne informează în continuare domnul primar Gheorghe Ştefan.

Ploieşti

Două spitale din Ploieşti ar putea beneficia de sisteme de energie regenerabilă

Primăria Municipiului Ploieşti a solicitat o finanţare de 70% pentru amplasarea unor sisteme ce utilizează energie regenerabilă în locaţiile: Spitalul Municipal Ploieşti şi Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, ne informează domnul Andrei Liviu Volosevici, primar al Primăriei Municipiului Ploieşti.

Valoarea totală a proiectului este de 1,01 milioane lei dintre care 937.841 lei reprezintă cheltuieli eligibile, conform ghidului de finanţare. 30% din cheltuielile eligibile sunt suportate din fonduri proprii. Proiectul a fost depus în cadrul sesiunii de proiecte 15 -31 iulie 2009 a "Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi a solului" - derulată de Administraţia Fondului pentru Mediu, coordonată de Ministerul Mediului. În prezent proiectul se află în evaluare.

Administraţia Domeniului Public şi Privat Ploieşti a aplicat, de asemenea, proiecte pentru obţinerea de finanţare de la bugetul de stat şapte proiecte au fost depuse la Ministerul Mediului şi Pădurilor în sesiunea 21.09-12.10.2009 a "Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizare de spaţii verzi în localităţi".

Târgovişte

Proiect : 3534 stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice

Primăria Târgovişte doreşte să introducă pe străzile din municipiu 3534 stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice (3270 stâlpi stradali şi 264 stâlpi ambientali). Investiţia totală prevăzută este de 62,5 milioane lei.

Proiectul a fost depus în cursul acestui an la Ministerul Economiei pentru Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (Axa Prioritară IV, Domeniul Major de Intervenţie 2) însă este în stadiu de evaluare, ne-a informat doamna ing. Cerasela Paraschiva, din cadrul Compartimentului de Investiţii al Primăriei Municipiului Târgovişte.

Târgu Jiu

Panouri solare pentru instituţiile de învăţământ

Primăria din Târgu Jiu are în implementare proiectul privind reabilitarea sistemului de încălzire la cantina şi căminul colegiului naţional Tudor Vladimirescu şi la Sala Sporturilor. Proiectul constă în montarea de panouri solare pentru producerea apei calde menajere şi are o valoare de 666.565 lei, inclusiv TVA. Durata implementării este de şase luni iar antreprenor este SC "Tehnoinstal "SRL.

De asemenea, Primăria din Târgu Jiu are în evaluare proiectul privind "Completarea sistemului clasic de producere apă caldă menajeră, cu sistem care utilizează energie solară" la un număr de opt instituţii de învăţământ din municipiul Târgu Jiu: colegiile naţionale "Ecaterina Teodoroiu", "Henri Coandă", "Spiru Haret", grădiniţele cu program prelungit "Constantin Brâncuşi", "Mihai Eminescu", nr. 8, Grupul Şcolar Materiale de Construcţii şi Grupul Şcolar Forestier.

Proiectul constă în montarea de panouri solare pentru producerea apei calde menajere şi are o valoare de 2,56 milioane lei.

Un alt proiect al Primăriei Târgu Jiu este cel privind crearea Parcului Fotovoltaic Târgu-Jiu. Acesta a fost depus pentru evaluarea conformităţii administrative şi a eligibilităţii. Proiectul presupune achiziţionarea de panouri solare pentru producerea energiei electrice şi are o valoare de 88,2 milioane lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional