PRIMARUL NICOLAE ROBU: "Timişoara are cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene"
Investiţii / 09 mai 2014

Bugetul total de investiţii depăşeşte 350 milioane de lei
Primăria Timişoara are, în acest an, un buget de investiţii de 350 de milioane de lei, dintre care 225 de milioane de lei provin din fonduri europene, ne-a declarat edilul Nicolae Robu. În prezent, primăria derulează 70 de proiecte de investiţii, cele mai multe fiind pentru infrastructură.
Domnul Robu ne-a precizat: "Marile investiţii de la Timişoara se fac cu finanţări europene şi cred că, dintre oraşele din ţară, avem cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor. Facem investiţii şi de la bugetul local, deoarece consider că numai prin investiţii masive putem menţine o rată înaltă de dezvoltare a oraşului".
Primarul Timişoarei ne-a spus că, anul trecut, a semnat foarte multe contracte de finanţare pe proiecte europene, cu termene de realizare mai mari de un an. "În acest an, avem mai mulţi bani alocaţi pentru continuarea investiţiilor la proiectele europene şi un procent mai mare de lucrări noi pe lista de investiţii cu alocări de la bugetul local", afirmă domnia sa.
Marile proiecte
Primăria Timişoarei a început lucrările la un proiect cu finanţare europeană pentru modernizarea staţiilor de transport public intermodal, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 7,5 milioane de lei.
O altă investiţie pe care ne-a menţionat-o domnul primar Robu este realizarea unei reţele de 25 de staţii de închiriere pentru biciclete, în regim self-service, în staţiile de transport comun. Edilul a adăugat că Primăria Timişoara va construi piste şi trasee pentru biciclişti şi încă 11 staţii noi pentru transportul public".
Domnul Robu ne-a declarat şi că vor fi reabilitate, cu bani europeni, liniile de tramvai din cartierele mărginaşe: "Primul tronson (Ştefan cel Mare) va costa 24 de milioane de lei şi îl realizăm în acest an. Tot cu fonduri europene, în valoare de 38 de milioane de lei, am demarat lucrările de extindere a liniilor de troleibuz în două dintre localităţile din jurul oraşului. Ghiroda şi Dumbrăviţa sunt legate deja de oraş şi ne sunt partenere în Polul de Creştere Timişoara".
În acest an, vor fi renovate liceele J.L. Calderon şi C.D.Loga, după ce anul trecut primăria a început şantierul la Liceul Nikolaus Lenau. Investiţia totală pentru cele trei licee este de 35 de milioane de lei. Primarul Timişoarei ne-a precizat: "Începem, în acest an, un proiect de extindere a Spitalului de copii, prin construirea unui corp de clădire cu şase etaje. Am început şi programul de reabilitare a clădirilor istorice cu sprijinul guvernului federal german şi cu o alocare de 4,5 milioane de lei de la bugetul local, ca sprijin financiar pentru proprietarii de clădiri istorice. Dorim să începem şi lărgirea la patru benzi a cel puţin unei treceri rutiere pe sub calea ferată".
53 de milioane de lei pentru infrastructura rutieră
Nicolae Robu susţine că va aloca 53 de milioane de lei pentru infrastructura rutieră, dar şi pentru investiţia în drumuri şi poduri: "Majoritatea obiectivelor constă în lucrări de investiţii, deoarece politica noastră este de a realiza lucrări bine consolidate, nu cârpeli. În consecinţă, mergem mai mult pe investiţii complexe, de pildă luăm o stradă şi o facem cu totul: refacem carosabilul, trotuarele, facem piste de biciclete şi plantăm pomi şi vegetaţie".
Primăria Timişoara mai are în derulare un proiect cu finanţare europeană, pentru modernizarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate în municipiu şi în alte localităţi, valoarea proiectului fiind de 116 milioane de lei pentru Timişoara.
15 blocuri reabilitate cu fonduri europene
Potrivit edilului Timişoarei, reabilitarea termică a blocurilor este o prioritate pentru primărie, deoarece, "în urma acestor lucrări, scade consumul energetic, se schimbă aspectul blocurilor cenuşii şi, ca orice investiţii, oferă locuri de muncă şi venituri la bugetul local şi cel de stat".
Astfel, în acest an, vor fi reabilitate 15 blocuri de zece etaje cu fonduri europene, fiind pregătite documentaţiile pentru 56 de blocuri, în total.
Primarul Nicolae Robu ne-a mai declarat că municipalitatea timişoreană are 23 de proiecte cu finanţări europene nerambursabile, dintre care cele mai mari sunt amenajarea complexului rutier în zona Michelangelo, unde va fi realizat un nou pasaj rutier subteran (69 milioane de lei), reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al oraşului Timişoara (65 de milioane de lei), reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor canalului Bega (49 milioane de lei).
Se extinde parcul industrial
Pentru atragerea investitorilor, edilul Timişoarei afirmă că vrea să extindă Parcul Industrial cu încă două centre noi, respectiv o infrastructură regională de afaceri şi inovare în sectorul IT&C, o clădire nouă, realizată cu fonduri europene şi un incubator de afaceri în comuna Dumbrăviţa, lângă Timişoara, construit tot cu fonduri de la Uniunea Europeană.
Nicolae Robu a subliniat că, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 132/28.09.2012, a aprobat o schemă de ajutor de minimis pentru atragerea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă pe teritoriul municipiului Timişoara. Facilităţile fiscale care se pot acorda întreprinderilor în cadrul acestei scheme de minimis, pentru realizarea unei investiţii iniţiale, sunt reducerea sau scutirea de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, în funcţie de valoarea investiţiilor efectuate şi a numărului de noi locuri de muncă create ca urmare a realizării investiţiilor, cu condiţia menţinerii investiţiilor şi a locurilor de muncă nou create pentru o perioadă de minim 5 ani.