Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Sănătate prin apă

F.A. Amenajări /

Piscină Balkan Pools

Piscină Balkan Pools

Aduceţi SPA-ul la dumneavoastră acasă

Oamenii nu mai vor un centru well­ness doar pentru că au auzit că "dă bine", ci pentru că i-au testat utilitatea. Nu mai vor o piscină pentru a intra "în lumea bună", ci pentru că au folosit-o şi s-au bucurat de beneficiile utilizării aces­teia. Nu mai vor o saună sau un SPA doar pentru că "este la modă", ci pentru că, după o zi de muncă şi stres, câteva minute de relaxare într-o cadă cu hidromasaj sau o baie cu aburi fac minuni pentru organism. Putem spune că suntem, în sfârşit, în curs de formare a unei culturi wellness şi SPA în ţara noastră.

Piaţa destinată segmentului wellness şi SPA s-a dezvoltat şi diversificat foarte mult în ultimii ani, pe piaţă fiind disponibile foarte multe modele de piscine (din beton, prefabricate, etc), saune (umede, uscate, cu sare, etc), căzi cu hidromasaj sau SPA-uri. Pe cât de variate sunt modelele pe atât de variate sunt şi preţurile acestora.

"Piscina reprezintă noua nişă de piaţă în construcţii . Încheindu-se segmentul de rezidenţial, o dată cu începutul crizei, cei care au reuşit să-şi facă o casă sunt acum atenţi la detalii de imagine şi confort, cum ar fi amenajarea grădinii sau construirea piscinei", ne-a declarat domnul Florin Enache, general manager al societăţii ROA d"Sign SRL din Bucureşti.

Alegerea locului de amplasare a piscinei este foarte important

Dacă aţi luat hotărârea să vă faceţi o pis­cină în curte primul pas îl reprezintă alegerea locului de amplasare. Nu neglijaţi factorul intimitate, atunci când veţi decide locul de amplasare a piscinei sau minipiscinei. Verificaţi toate locurile din care ar putea veni priviri indiscrete.

Accesul din casă spre piscină se face, de obicei, printr-o terasă deja existentă, din lemn, beton sau pietruită. Aţi putea avea un al doilea drum de acces de la/spre zona peluzei ce păstrează, de asemenea, impresia continuităţii între casă - grădină - piscină. Zona din imediata vecinătate a scărilor ce asigură accesul din/în piscină poate fi decorată cu răzoare de flori sau suporturi ingenioase pentru prosop şi halate.

Creaţi un efect de "potecă" pentru zona de tranziţie dintre piscină şi zona peluzei, pentru a întări impresia de continuitate între casă şi grădină.

Trebuie avut grijă ca locul ales să fie lipsit de alunecări de teren, de asemenea, trebuie luată în calcul sursa de apă, respectiv posibilitatea de legare la canalizare.

Tipuri de piscine

Societatea "Balkan Pools" din Timişoara execută şi comercializează piscine de beton sau piscine prefabricate din panouri Graphex Pool System.

Panourile şi ranforsările acestor piscine sunt fabricate din polimeri care nu ruginesc, nu oxidează şi nu se degradează, având o garanţie de 50 de ani.

Sistemul Mate-Lock asigură alinierea panourilor piscinei, asigurând rezistenţă fiecărei îmbinări a acestora şi facilitând instalarea lor. Fiecare tip constructiv are avantajele lui. "Deşi construcţia unei piscine de beton este o lucrare de amploare care necesită costuri ridicate şi un timp mai îndelungat pentru execuţie decât în cazul piscinelor prefabricate, nu se vor putea găsi termene de comparaţie în ceea ce priveşte durabilitatea, alegerea formei şi adâncimii sau a detaliilor în finisaje. Oricare ar fi tipul constructiv trebuie avut grijă la calitatea materialelor şi echipamentelor, cât şi la profesionalimul celor care pun lucrarea în operă", ne-a declarat domnul Ladislau Lucian Ianecska, general manager al societăţii "Balkan Pools" din Timişoara.

Piscinele prefabricate din panouri modulare comercializează şi societatea Hydroline din Timişoara. "Piscinele sunt compuse din panouri modulare realizate din polimeri structuraţi, având o rezistenţă comparabilă cu cea a metalului, doar că nu se oxidează, nu putrezeşte şi nu se degradează. Din acest motiv piscina are o durată de viaţă nelimitată. Faţă de piscinele realizate integral din beton, care au o durată medie de execuţie 8-10 săptămâni şi la costuri foarte ridicate, piscinele COAST pool cu panouri modulare scurtează execuţia la maxim două săptămâni şi la costuri înjumătăţite", ne-a declarat domnul Leon Păunescu, area sales manager în cadrul societăţii Hydroline.

Panourile piscinei au fost create pentru o asamblare rapidă - nu sunt necesare alte unelte, şuruburi piuliţe sau cuie. Ele se prind împreună prin elementul de susţinere.

Piscinele cu structura metalică D&W-Pool comercializate de societatea ROA d"Sign SRL Bucureşti pot fi ovale, rotunde sau în forma cifrei 8.

Modelele şi dimensiunile piscinelor nu mai reprezintă o problemă nici pentru clienţi, nici pentru societăţile de profil. Poate că unele persoane se gândesc numai la piscine dreptunghiulare sau ovale dar pentru specialiştii societăţilor din domeniu forma sau dimensiunile piscinei nu mai reprezintă niciun obstacol. Alegerea acestora este limitată doar de spaţiul disponibil şi imaginaţia fiecăruia.

"Formele şi dimensiunile piscinelor variază deoarece sunt persoane care nu doresc doar să se răcorească, unii chiar îşi doresc să facă ceva pentru sănătate şi să înoate regulat. În acest caz este mult mai plăcut când piscina are 12 m şi nu doar 4 m. Beneficiarul trebuie să decidă care este scopul piscinei", ne-a declarat domnul Enache.

Sistemul de construcţie Styropool de la ROA d"Sign vă ajută să prelungiţi sezonul estival cu câteva săptămâni. În timp ce vecinul şi-a pregătit deja piscina pentru iarnă, dumneavoastră încă mai înotaţi în piscina dumneavoastră. Motivul este dubla izolaţie PS 30. Styropool este un sistem de construcţie "piatră pe piatră" care vă lasă piscina să "răsară".

Întreţinerea piscinei

Întreţinerea piscinei este strâns legată de buna funcţionare a sistemelor de recirculare-filtrare a apei, a sistemelor de tratament chimic al apei sau a sistemelor (roboţilor) de curăţare a piscinei.

Dacă doriţi să aveţi o piscină cu apă curată şi cristalină dar, în acelaşi timp, să respecte şi parametrii chimici, atunci trebuie respectate câteva reguli simple de întreţinere în ceea ce priveşte curăţarea periodică şi urmărirea parametrilor chimici.

Dimensiunile şi forma piscinei, precum şi accesoriile, stabilesc preţul final

"Preţul unei piscine nu este dat numai în funcţie de dimensiuni, ci şi de formă, finisaje sau dotări putând începe de la câteva mii de euro şi să ajungă la câteva zeci de mii de euro", ne-a declarat domnul Ladislau Lucian Ianecska, de la Balkan Pools.

"Specialiştii noştri se ocupă de instalarea propriu-zisă a piscinei şi a lucrărilor de instalaţii pe o platformă pregătită în prealabil de client, acesta trebuind să se ocupe doar de lucrările de construcţii", ne-a declarat domnul Leon Păunescu de la Hydroline. Astfel, pentru o piscină dreptunghiulară cu dimensiunile de 6 m x 3 m x 1,5 m (lungime x lăţime x adâncime) preţul cu instalare este de 8150 euro, fără TVA, iar pentru o piscină ovală de 6,2m x 3,2 m x 1,5 m preţul este de 8600 euro, fără TVA

Piscina pentru locuinţa urbană executată de ROA d"Sign are un preţ de pornire de la 1800 euro + TVA.

SPA-urile

Ce reprezintă SPA-ul?

Termenul "SPA" are rădăcinile în expresia latină "Sanitas per aquam", în traducere "sănătate prin apă".

Rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă alegeţi să vă destindeţi într-o staţiune, într-un salon sau chiar la dvs. acasă. Puteţi proiecta o cadă SPA în grădină, alături de piscină, pentru ca după efortul unui înot sportiv să vă relaxaţi muşchii corpului în SPA, sau o puteţi amplasa în interiorul casei.

SPA-ul este o cadă sau minipiscină cu hidromasaj în care puteţi beneficia de efectele termoterapiei, hidromasajului, ale cromoterapiei, aromoterapiei şi meloterapiei. "Dotările unei astfel de căzi cu hidromasaj trebuie să fie complete şi constau în: jeturi de apă, jeturi de aer, sistem de recirculare a apei, sistem de tratare a apei, sistem termostatat de încălzire a apei, iluminare, tetiere ergonomice pentru gât, sistem audio şi video şi lista poate continua", a menţionat domnul Ladislau.

Modele de SPA-uri

Societatea Hydroline comercializează căzi de hidromasaj pentru un refugiu privat, marca Sundance Spas cum ar fi modelul Capri (3 locuri) 175 cm x 208 cm x 77 cm sau Marin cu 4-5 locuri având dimensiunile: 191 cm x 231 cm x 84 cm . În ceea ce priveşte modelele Majesta 206 cm x 218 cm x 95 cm şi Altamar 206 cm x 218 cm x 95 cm, acestea sunt potrivite pentru şedinţele de relaxare alături de prieteni. Ambele modele dispun de cinci sau şase locuri pentru adulţi şi oferă mai multe opţiuni de şedere.

Cada este confecţionată din material compozit Rigid Bond, de 7 ori mai rezistent decât căzile standard. Tehnologia de suprapunere de straturi de vinilester, răşini poliesterice şi acril laminat, denumită Rigid Bond, împreună cu izolarea cu spumă poliuretanică asigură rezistenţă şi calităţi de conservare a energiei termice. Căzile sunt dotate cu un încălzitor, în totalitate din titan, care nu corodează, având un transfer termic maxim. Cuva beneficiază de o garanţie de zece ani pentru etanşeitate iar pentru acril se acordă o garanţie de 7 ani.

"Colecţia Cal Spas de la Balkan Pools cuprinde peste 80 de modele de diferite dimensiuni şi configurabile în sute de variante personalizate, gama dezvoltându-se de la o zi la alta. Preţurile încep undeva în jurul sumei de 10.000 - 12.000 euro şi pot depăşi, în funcţie de dotări, sume cum ar fi 20.000 - 25.000 euro", ne-a declarat domnul Ladislau.

Întreţinerea căzilor cu hidromasaj/SPA

Asemenea piscinelor, în vederea conservării apei una - două luni, pe lângă tratamentul fizic de filtrare (separarea impurităţilor din suspensie) este necesar şi un tratament chimic de stabilizare a apei aditivând: dezinfectant, acid pentru scăderea PH-ului, anti-spumant. Aditivarea chimicalelor se face după o analiză prealabilă a apei cu un tester special.

Softub - un alt SPA

O alternativă la SPA-urile care condiţionează un număr fix de locuri şi poziţii în momentul utilizării, o reprezintă SPA-ul Softub.

Softub este un produs american, patentat în Statele Unite şi comercializat în ţara noastră de societatea Tim Pool 2005 SRL din Câmpulung, care este distribuitor unic al acestui SPA.

Materialul exterior al Softub, numit Leather Tex, este făcut dintr-un vinyl sintetic. Acesta a fost creat pentru yachturi şi este extrem de robust, nealunecos şi rezistent la condiţii climaterice extreme (îngheţ, căldură mare sau raze UV).

Interiorul Softub este făcut dintr-o spumă izolatoare de înaltă densitate numită Polybond. Materialul este robust şi uşor, cu proprietăţi de înmagazinare a căldurii. Capacul îndoit care se livrează odată cu Softub protejează împotriva prafului şi pierderii de căldură.

Deloc de neglijat este portabilitatea acestui tip de SPA. Poate fi mutat cu uşurinţă dintr-un loc în altul (are între 23-45 kg greutate) iar montajul este foarte simplu. Aveţi nevoie doar de o priză cu 220V şi 6 mp în preajmă şi de un furtun de grădină pentru umplere.

Sistemul de încălzire este neobişnuit, întrucât funcţionează fără încălzitor. Căldura motorului este colectată şi reciclată pentru a încălzi apa. Consumă doar 1 kW/h, faţă de 4-5 kW cât consumă orice alt tip de SPA.

"În ceea ce priveşte locaţia, Softub nu este condiţionat în niciun fel de mediul interior sau exterior. Poate sta foarte bine la interior (în baie, lângă piscina interioară) sau la exterior (în grădină, pe terasă sau pe balcon). Consumul lui, indiferent de locaţie, este acelaşi: 10 euro/lună în plus la factura dvs. de curent electric", ne-a declarat doamna Mihaela Teodorescu, PR manager în cadrul societăţii Tim Pool 2005.

Împrejmuirea opţională de lemn este un adaos atractiv şi util. Împrejmuirile din lemn exotic sau ratan care completează exteriorul SPA-ului sunt prevăzute cu un dulăpior, pe care puteţi pune prosoapele, halatul, paharele pentru şampanie sau băuturi răcoritoare.

Preţul acestui tip de SPA este cuprins între 4995 euro şi 6995 euro, fără împrejmuire care se livrează separat, la cerere, şi are preţuri cuprinse între 1200 şi 1615 euro.

Saune finlandeze sau tradiţionale

Sauna tradiţională are origini foarte îndepărtate având o vechime de peste 2000 de ani, şi începe, de fapt, în Asia. În primele secole de după Hristos, popoarele migratoare din Mongolia au populat teritoriul de astăzi al Finlandei. Se spune că ei au construit primele saune, pentru a-şi fortifica organismul. Numai aşa puteau face faţă condiţiilor meteorologice vitrege din acele locuri. Populaţiile nomade foloseau ceva similar cu ceea ce a devenit mai târziu sauna finlandeză clasică. Aceştia încălzeau gropi săpate în pământ şi acoperite pentru a-şi crea un mediu cald în care să se spele şi să se purifice. Astăzi, sauna a devenit un ritual de frumuseţe absolut obligatoriu.

Sauna tradiţională funcţionează pe bază de căldură ridicată şi umezeală, respectiv corpul este relaxat şi revitalizat datorită căldurii aburului produs, care duce la ridicarea temperaturii aerului. În sauna finlandeză transpiraţia are loc din cauza temperaturilor ridicate de până la 70-100 grade Celsius. Sauna tradiţională poate fi utilizată atât în poziţie şezând, cât şi în poziţie culcat, fără restricţie, deoarece efectele sunt independente de poziţie. Încălzirea saunei finlandeze durează 30-45 minute, în funcţie de mărime şi utilizarea se face în două - trei şedinţe repetate de 10-15 minute, intercalate cu pauze pentru un duş rece. Saunele finlandeze au suprafeţe de până la 3-4 mp şi sunt legate la o reţea de 220 V, iar saunele mai mari la o reţea de 380 V (trifazic).

Saunele finlandeze comercializate de societatea Hydroline sunt construite din elemente prefabricate (preasamblate) la nivel de atelier. Aces­te elemente pot avea o structură lambrisată tip "sandwich" sau pot fi realizate complet din lemn masiv. Saunele cu structura lambrisată sunt compuse din două rânduri de lambriuri 2 mm x16 mm din pin sau molid nordic, între ele vată minerală cu grosimea de 50 mm caşerată cu folie de aluminiu pentru obţinerea barierei de vapori. Saunele din lemn masiv sunt executate din rigle groase de 40-58 mm, confecţionate din cedru roşu siberian sau molid nordic.

Preţul unei saune finlandeze sau tradiţionale pentru 4-5 persoane este de 3078 euro, fără TVA. Aceasta este din molid nordic cu o grosime a peretelui de 40 mm, având dimensiunea de 200 cm x 180 cm x 200 cm, dispunând de o uşă securizată de 6 mm. Preţul poate varia în funcţie de dimensiuni, lemnul utilizat sau dotări.

Tipuri de saune:

- Sauna uscată are o umiditate scăzută, de doar 5 - 10%, iar temperatura din cameră se poate ridica peste 90 grade Celsius. Nu se toarnă apă peste pietrele fierbinţi din cameră.

- Sauna umedă este practicată la temperaturi de 75 - 85 grade C, cu o umiditate de 15-30%. Se toarnă apă într-un umidificator special (sau pe pietre), până când se obţine un echilibru perfect pentru organism.

- Sauna cu aburi se realizează la temperaturi de 45 - 65 grade C, cu un mare nivel de umiditate (40-65%).

- Sauna cu plante este o variaţie la sauna cu aburi. Se adaugă uleiuri de plante peste pietrele încinse din încăpere.

Infrasaune - infracabine

Infrasauna funcţionează cu frecvenţa culorii roşii, care face parte din razele infraroşii ale soarelui. Pe lângă efectul de întinerire, saunele cu infraroşii ajută metabolismul, revigorează circulaţia sângelui, oferă posibilitatea de slăbire fără efort fizic.

În cabinele cu radiaţii infraroşii, organismul este supus unei călduri scăzute şi uscate, fără umezeală, căldura se apropie valoric de cea a corpului uman, respectiv 30-55 grade C. Pentru încălzirea infracabinei sunt necesare câteva minute şi se utilizează printr-o singură şedinţă de aproximativ 30 minute. Infracabina poate fi utilizată de una - două persoane. Infracabinele au o dimensiune mai redusă aproximativ 1,2 m x1,5 m pentru valorificarea optimă a radiaţiilor şi necesită legături la reţea de 220 V.

O saună cu infraroşii comercializată de Hydroline, pentru trei persoane, executată din fag alb, cu dimensiunea de 150 cm x 109 cm x 192 cm poate fi achiziţionată la preţul de 1356 euro, fără TVA.

Beneficiile saunelor asupra organismului

Beneficiile saunei finlandeze

- Sauna dilatează porii, curăţându-i în profunzime.

- Relaxarea fizică şi mentală este un beneficiu adiacent al saunei. Căldura are rolul de a relaxa muşchii şi, prin urmare, sauna este deosebit de recomandată după un antrenament fitness intensiv. Urmată apoi de un masaj, poate face minuni asupra întregului corp.

- Transpiraţia indusă de o şedinţă de aburi va elimina toxinele din organism. Cu cât vei bea mai multă apă în timpul şedinţei de saună, cu atât vei transpira mai mult şi vei elimina mai multe toxine.

Beneficiile infrasaunei asupra organismului

- Ajută circulaţia sângelui şi întăreşte sistemul cardiovascular.

- Întăreşte sistemul imunitar.

- Reduce stresul şi oboseala.

- Efect calmant.

- Combaterea celulitei.

"Putem spune că, în ciuda crizei mondiale, există o evoluţie clară pe segmentul nostru de activitate. Primim tot mai multe cereri de centre SPA , ca locaţii de sine stătătoare sau ca părţi componente ale unor pensiuni sau hoteluri, şi de pis­cine publice. Dacă până anul trecut exis­ta interes mai mare pentru piscine private, rezidenţiale, anul acesta lucrurile au evoluat în sensul menţionat mai sus.

De asemenea, există un interes crescător pe segmentul produselor pentru tratarea apei din piscină. Clienţii noştri au devenit foarte exigenţi în alegerea substanţelor de tratare: preferă substanţele mai scumpe şi de bună calitate, în detrimentul celor ieftine, dar cu rezultate mai slabe.

Preconizăm că anul acesta vom avea o creştere de 10% a cifrei de afaceri faţă de anul trecut, în ciuda semnalelor negative de la începutul anului", ne-a declarat doamna Mihaela Teodorescu, PR manager în cadrul societăţii Tim Pool 2005.

Când alegeţi SPA-ul fiţi atent la:

- calitatea acrilului;

- gama de culori pentru acrilul căzii;

- dimensiunea locurilor - sunt producători care oferă căzi de 7 locuri dar de fapt încap numai 4 persoane. Dar cel mai important este să verificaţi dacă staţi confortabil pe orice scaun, apa trebuind să vă vină până la nivelul umerilor;

- calitatea jeturilor. Pe piaţă sunt foarte multe variante de jeturi de la simple la foarte complicate. Unii producători îşi dotează căzile cu o mulţime de jeturi de apă fixe, nereglabile însă mai ieftine, creând confuzie clienţilor. Nu are nicio importanţă câte jeturi de apă are cada de hidromasaj dacă ele nu sunt amplasate sau montate corect;

- verificaţi tăria jeturilor şi modul de poziţionare. Aceste detalii contează foarte mult în calitatea hidroterapiei;

verificaţi prezenţa pernelor pentru cap, calitatea şi forma acestora. Acest amănunt spune foarte mult de valoarea căzii în sine.

sistemul de filtrare, cartuşul filtrant - verificaţi mărimea acestuia, capacitatea de filtrare şi posibilitatea de achiziţionare după colmatarea celui original;

- izolarea termică;

- aromaterapie, cromoterapie, sistem audio performant - oferă un plus de confort unui produs destinat relaxării,

verificaţi cu atenţie provenienţa produsului

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional