Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

TâmplăriaTâmplăria de calitate vă ajută să economisiţi bani

F.A. Consilier /

Ovidiu Păscuţiu, director general al societăţii Saint-Gobain Glass

Ovidiu Păscuţiu, director general al societăţii Saint-Gobain Glass

Orice casă, indiferent că este renovată sau construită din temelii, are nevoie de ferestre şi uşi de calitate, care să reziste în timp. Indiferent că optaţi pentru o tâmplărie din PVC, din aluminiu, din aluminiu-lemn sau din lemn stratificat, fiecare model are avantajele şi preţurile sale.

În funcţie de materialul ales pentru profil, o fereastră poate deveni mai bine izolantă decât zidul sau se poate trans-forma într-un punct de atracţie din punct de vedere estetic.

Sticla Saint-Gobain Glass are un aspect elegant şi plin de personalitate

"Dacă este să ne referim la sticla SGG Planitherm 4S, un produs inovator al Saint-Gobain Glass România pentru piaţa rezidenţială, avantajele sunt mai mult decât evidente. Pe lângă izolarea termică avansată (Ug = 1.1 W/mpK) mai mult de jumătate din energia incidentă de la soare este respinsă în afară, factorul solar g fiind de 43%", ne-a declarat domnul Ovidiu Păscuţiu, director general al societăţii Saint-Gobain Glass.

Aceste performanţe duc în mod direct la economii substanţiale ale consumurilor de energie necesare pentru încălzire şi răcire pe perioada întregului an. De fapt, pentru sectorul rezidenţial, aceste valori reprezintă optimul! În acelaşi timp, se asigură un aport de lumină naturală ridicat, cu efecte benefice atât asupra unui mediu sănătos, cât şi asupra cheltuielilor aferente iluminatului artificial. Nu în ultimul rând, aspectul sticlei este unul elegant şi plin de personalitate, conferind locuinţei dinamism şi caracter, iar gradul de reflexie de 26% asigură şi un nivel confortabil de intimitate.

"Produsul este fabricat la cele mai înalte şi exigente standarde de pe piaţă într-una din cele mai moderne fabrici ale Saint-Gobain, la Călăraşi. De asemenea, foarte important este faptul că produsul este uşor accesibil pentru toate categoriile de persoane", mai spune domnul Ovidiu Păscuţiu.

Gama Jumbo Line, de la Unilux Construct, satisface înălţimi de până la 3,2 m

"Când vorbim de produsele Unilux, vorbim de produse top premium destinate, în principal proiectelor rezindenţiale, care se adresează clienţilor care nu au bugete limitate şi care nu pleacă cu bugetul de la un produs PVC către o tâmplărie din lemn stratificat. De asemenea, trebuie luat în calcul şi factorul care, întotdeauna, va forţa limitele tradiţionale, mergând spre spaţii vitrate mari acolo unde majoritatea produselor tradiţionale eşuează, iar în mod tradiţional, în această situaţie, intervine gândul la coeficientul de transfer tehnic. Pentru acest motiv Unilux a dezvoltat o serie de produse care nu mai limitează dezvoltarea suprafeţelor vitrare corelate cu pierderea de energie termică prin introducerea unor noi tipologii de geam termopan cu coeficient de transfer de până la 0,5 W/m2k", ne-a declarat domnul Achim Andrei, director general al societăţii Unilux Construct din Bucureşti.

Un alt atu al produselor Unilux îl reprezintă dimensionarea acestora, fiind principalul factor de modificare a proiectelor iniţiale ajunse în fază finală şi care, inevitabil, dădeau multă bătaie de cap atât arhitecţilor, cât şi proprietarilor de proiecte rezidenţiale. "Acesta este şi motivul pentru care Unilux a dezvoltat gama Jumbo Line, singura capabilă să satisfacă înălţimi de până la 3,2 m în orice configuraţie solicitată de client şi toa-te acestea regăsindu-se în aceeaşi arhitectură ca şi o fereastră normală", a declarat directorul societăţii Unilux Construct.

Lemnul stratificat este cea mai modernă soluţie, dar are un preţ de cel puţin trei ori mai mare faţă de cea din lemn clasic sau policlorură de vinil.

"Din păcate, produsele autohtone lasă o prea mare marjă de lucru în procesul tehnologic şi aici mă refer la faptul că, dacă produsul nu se încadrează în bugetul clientului, producătorul are tendinţa de a rezolva acest lucru prin alterarea unor caracteristici tehnice cum ar fi de exemplu culoarea finisajului, lacul, feroneria, sticla. În cazul produselor Unilux acest factor este eliminat prin producţie în masă în fabricile din Germania, astfel o fereastră va fi identică idiferent dacă o regăsim într-o ţară din Europa sau într-una din America. Clienţii beneficiază de consultanţă tehnică din partea societăţii, dar şi din partea tehnicienilor Unilux Germania care sunt implicaţi în proiect, în aceeaşi măsură ca şi noi", a precizat domnul Achim Andrei.

Preţuri

Preţul pentru un geam cu dimensiunile de 120 cm x 120 cm este de 578,41 euro, iar cel al unei uşi cu dimensiunea, spre exemplu, de 900 cm x 2100 cm este de 548,27 euro. În aceste preţuri sunt incluse transportul şi montajul tâmplăriei cu următoarele caracteristici:

- Ferestre din lemn stratificat cu coeficient ridicat de termoizolare, realizate din profile din lemn obţinute prin stratificarea a trei straturi din aceeaşi esenţă de lemn;

- Coeficient de transfer termic: Vitraj - Ug=0.5 - 1.1 W/m2XK, ramă fereastră Uw =0.7 - 1.1 W/m2XK (DIN V 4108-4);

- Ansamblu toc şi cercevea cu valori între 111 mm şi 137 mm, pentru a vă oferi maximum de penetrabilitate a luminii.

- Posibilitatea de alegere a trei variante de design, forme drepte, rotunde şi rustice, cu adâncime de 72 mm, atât pentru toc cât şi pentru partea mobilă.

- Trei straturi din acelaşi lemn pentru o mare stabilitate, valabil atât pentru dimensiuni mari, cât şi mici, fără noduri pe suprafaţă.

- În procesul de fabricaţie lemnul suportă trei tratamente, urmate la finisajele de protecţie la UV şi mucegai suplimentare, toate acestea pentru interval extinse de service.

- Lemn de înaltă calitate direct din ţările de origine, atent selecţionat în cadrul licitaţiilor internaţionale.

- Sticlă neutral cu indice de transparent 79% conform EN 410.

- Reducerea fonică cu index (R) pentru sticla standard este de 32 dB (clasa de transmitere clasa 2).

- Componente de feronerie vizibile în finisaj argintiu mat.

- Service modern gratuit pentru feronerie.

- Puncte de închidere îngropate pentru o aparenţă vizuală, foarte uşor de curăţat.

- Lift inclus pentru operare pentru a evita proasta funcţionare a ferestrei, aceasta prelungind în mod evident durata de viaţă a ferestrei.

- Dublă etanşare cu garnituri EPDM.

- Caracteristici de sistem: viteza vântului C5 (EN 12210), rezistenţa la infiltraţie de apă 9A (EN 12208), permeabilitate aer 4 conform (EN 12207).

Mitul "ieftin şi bun" nu este valabil în cazul tâmplăriei

Atunci când vă hotărâţi să achiziţionaţi tâmplăria, trebuie să vă documentaţi mai întâi şi să căutaţi o societate cu tradiţie în domeniu, certificată de organis-mele naţionale în domeniu. Tâmplăria reprezintă o investiţie pe termen lung, care atrage după sine reducerea costurilor de energie atât în timpul verii, cât şi al iernii.

"În primul rând termenul de nu se aliniază cu , dacă dorim o tâmplărie ieftină trebuie să ne aşteptăm la mediocru mai degrabă", apreciază directorul general al societăţii Unilux Construct din Bucureşti.

Recomandarea societăţii Unilux Construct, adresată celor care doresc să achiziţioneze tâmplărie, este să caute o companie cu tradiţie deoarece aceasta garantează calitatea, şi să fie foarte atenţi la calitate şi gama de produse, pentru că experienţa ne-a învăţat că . Ca orice investiţie, aceasta trebuie să reziste timpului, motiv pentru care, decât să achiziţioneze de două ori acelaşi lucru, mai bine o face o dată şi bine".

Certificatele obţinute de la organis-mele naţionale reprezintă un atu pentru producătorii de tâmplărie. "Recomandarea noastră este să cumpere tâmplărie pe bază de profile de bună calitate, provenind de la un furnizor recunoscut şi certificat de organismele naţionale cu atribuţii în domeniu. În cazul ferestrelor tip termopan, care au un rol esenţial în izolarea termică şi fonică a unei locuinţe, vorbim de o investiţie făcută pe termen lung, investiţie care trebuie să atragă după sine şi diminuarea unor alte cheltuieli (costurile facturilor la energie, gaze, electrice etc). De aceea, atunci când ne alegem ferestrele termopan, este bine să analizăm foarte bine soluţia tehnică oferită. O investiţie care poate părea avantajoasă pe moment, se poate dovedi păguboasă în timp. Zicala populară românească , adică de slabă calitate, se aplică aici perfect. Prin intermediul partenerilor Veka, beneficiarii pot găsi o gamă largă de ferestre şi uşi încorporând profile la preţuri accesibile în funcţie de bugetul fiecăruia, dar respectând cerinţele unui produs de foarte bună calitate care să asigure o foarte bună izolare termică a locuinţei", ne-a declarat domnul Alexandru Oancea, marketing & PR manager, Veka România.

"În general este foarte greu, în multe cazuri chiar imposibil, să se facă o corelare între noţiunile . În cazul sticlei, trebuie definit ce înseamnă o sticlă bună. Referindu-mă din nou la SGG Planitherm 4S, calitatea ei ridicată este conferită de proprietăţile de emisivitate scăzută şi control solar. Adică, pe lângă lumina naturală, fereastra cu sticla SGG Planitherm 4S oferă un confort termic ridicat şi o substanţială economie de energie, atât pe timpul iernii, cât şi vara. Şi pentru a avea aceas-tă fereastră, investiţia suplimentară în această sticlă specială este minimă, în medie de circa 10 euro pentru un apartament", a menţionat domnul Ovidiu Păscuţiu, director general al societăţii Saint-Gobain Glass.

Noutăţi pe piaţa tâmplăriei şi a geamului

Dintre noutăţile societăţii Saint-Gobain Glass, directorul său general domnul Ovidiu Păscuţiu, ne-a menţionat Sticlele de control solar din gama SGG Cool-Lite ST şi sticla SGG Bioclean,

Cu ajutorul sticlelor de control solar din gama SGG Cool-Lite ST, se poate asigura gradul de protecţie solară ideal pentru o aplicaţie dată, factorul solar situându-se într-un interval larg de la 8% până la 49%.

Din punct de vedere estetic, aceste sticle satisfac multe exigenţe şi preferinţe, gama de culori plecând de la neutral, neutral albăstrui, trecând prin albas-tru, albastru metalic, albastru argintiu ajungând la aquamarin.

Depunerile sticlei SGG Cool-Lite ST sunt foarte robuste, rezistenţa lor mecanică şi chimică fiind foarte ridicată.

O sticlă revoluţionară este SGG Bioclean, sticlă cu autocurăţare sau mai exact cu întreţinere extrem de uşoară. Cu ajutorul acestei sticle profităm de aportul a doi factori naturali: lumina şi ploaia. Sub acţiunea ultravioletelor, mizeria nu aderă la suprafaţa sticlei şi este dezintegrată datorită caracterului fotocatalitic al depunerii SGG Bioclean. Faptul că depunerea SGG Bioclean are şi caracter superhidrofil face ca pe suprafaţa sticlei să se formeze un film continuu de apă, mizeria fiind înlăturată de la sine. SGG Bioclean este disponibil şi cu funcţii de control solar şi izolare termică.

Noutăţile pe piaţa românească de profil sunt reprezentate de tipologiile de geam, unităţile constructive de mari dimensiuni, cât şi un sistem unic de perete cortină care permite ca amenajarea interioară să cuprindă montanţi de lemn de diferite esenţe şi nuanţe astfel încât să se armonizeze cu restul unităţilor din casă.

O altă noutate o reprezintă o gamă de produse special adresată caselor pasive, unde investiţia în tehnologia de climatizare este foarte mare şi trebuie compensată cu un sistem de ferestre care să protejeze această investiţie. "Unilux Construct a adus pe piaţa românească ferestra Ultratherm cu coeficientul de transfer termic pe ramă de 0,8 W/m2k cât şi 0,5 w/m2k în cazul sticlei, astfel încât circuitul de transfer termic este închis", a declarat directorul general al societăţii.

Şi în acest an, Veka continuă să susţină progresul tehnologic prin îmbunătăţirea parametrilor de rezistenţă, folosire sau izolare termică a profilelor clasa A Veka. Domnul Alexandru Oancea menţionează eforturile de implementare în România a unor tipuri noi de profile pentru uşile glisante, atât din punct de vedere economic (se cunoaşte că preţul acestora este destul de prohibitiv în prezent), cât şi din punct de vedere a uşurinţei în manevrare. "Vom introduce anul acesta, atât pe piaţa europeană, cât şi pe cea românească, folieri noi care reflectă căldura exterioară şi care, implicit, conduc la o izolare termică mai bună a interiorului locuinţei. De asemenea, depunem un efort continuu în dezvoltarea paletei de soluţii tehnice care au ca finalitate coeficienţi de izolare îmbunătăţiţi", mai spune domnul Alexandru Oancea.

Tâmplăria Veka are o durată medie de viaţă de peste 20 de ani

"Avantajul principal al produselor Veka este comercializarea profilelor PVC exclusiv clasa A, ceea ce înseamnă o grosime a peretelui exterior de 3 mm (+/- 0,2 mm) având ca rezultat direct o durabilitate extinsă şi o durată medie de minim 20 de ani", ne-a declarat domnul Alexandru Oancea, Marketing & PR Manager, VEKA România din Bucureşti.

La acestea se adaugă un cumul de parametrii care aduc calităţi deosebite profilului - sisteme de 5 sau 6 camere interioare ce conferă ferestrelor coeficienţi de izolaţie termică şi fonică foarte buni atât prin geometria camerelor interioare, cât şi prin intermediul dublei etanşări. Din punct de vedere tehnic, dacă ne raportăm la clasa B de calitate a profilelor, clasa A înseamnă o rezistenţă a profilului la forţa de rupere cu 20% mai mare, smulgerea şuruburilor cu 20% mai dificilă, o rezistenţă mărită şi îndelungată la deformările inerente oricărei tâmplării supuse căldurii soarelui sau forţei factorilor externi (intemperii, etc).

Mai mult decât atât, profilele Veka prezintă şi alte avantaje: sunt profile 100% reciclabile, permit o întreţinere uşoară, au un design plăcut şi rezistă în condiţiile unui climat cu variaţii mari de temperatură, cum este cel din ţara noas-tră, adică -30 grade C / +70 grade", Veka România este doar furnizor de profile din PVC atât pentru ferestre, cât şi pentru uşi tip termopan.

"Costul final depinde de foarte mulţi factori printre care putem enumera cos-turile interne ale producătorului de tâmplărie, caracteristicile socio-economice ale zonei geografice în care este produsă tâmplăria, şi, de ce nu, costurile celorlalte produse folosite în producţia tâmplăriei - sticlă, feronerie etc", a completat domnul Alexandru Oancea.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional