Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

ADR Nord-Est: Domenii suspendate datorită numărului mare de proiecte

F.A. Finanţare /

Peste 60 milioane de euro este solicitarea financiară nerambursabilă a celor 19 proiecte contactate în total de Agenţia de Dezvoltare Nord Est, ne-a declarat domnul Constantin Apostol, directorul general ADR NE. Pe Axa 5 au fost depuse, până în luna mai, 66 de proiecte la nivelul regiunii. Dintre acestea, 17 au fost respinse sau retrase de beneficiar. Motivele respingerii se referă la neîndeplinirea condiţiilor de conformitate administrativă sau de eligiblitate impuse sau neîndeplinirea punctajului minim de 3,5 puncte în etapa de evaluare tehnico-financiară.

Totodată, datorită numărului mare de proiecte depuse, sunt închise ambele domenii de intervenţie pe Axa 5 "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului", subliniază domnul Apostol.

Regiunea Nord-Est are o alocare financiară orientativă de 37,65 milioane euro, în perioada 2007-2013 pentru domeniul major de intervenţie 5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe".

Domeniul major de intervenţie 5.2 "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice" are o alocare de 37,7 milioane euro, ne-a precizat domnul Constantin Apostol, director general ADR NE.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est este organismul intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 în Regiunea Nord-Est, compusă din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Domeniul major de intervenţie 5.1

Criterii de Eligibilitate

Unul din criteriile de eligibilitate ale proiectelor pentru domeniul major de intervenţie 5.1 este ca acesta să se încadreze în următoarele categorii de operaţiuni:

- Restaurarea, protecţia şi conservarea patrimoniului cultural mondial şi modernizarea infrastructurii conexe;

- Restaurarea, protecţia şi conservarea patrimoniului cultural naţional şi modernizarea infrastructurii conexe, cu potenţial turistic important în vederea introducerii lor în circuite turistice;

- Restaurarea, protecţia şi conservarea patrimoniului cultural din mediul urban.

În acest context, activităţile eligibile orientative în cadrul proiectului pot fi:

- Restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice;

- Restaurarea, protecţia, conservarea şi realizarea picturilor interioare, frescelor, picturilor murale exterioare;

- Lucrări şi dotări pentru asigurarea iluminatului interior şi exterior, a iluminatului de siguranţă precum şi a celui decorativ;

- Restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor;

- Amenajări peisagistice pentru evidenţierea obiectivului turistic de patrimoniu reabilitat;

- Dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie);

- Modernizarea utilităţilor aferente obiectivului de patrimoniu (energie electrică, alimentare cu apă, canalizare);

- Dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil

- Amenajarea zonelor de protecţie prin delimitarea şi împrejmuirea obiectivelor de patrimoniu (acolo unde este cazul);

- Construcţia / reabilitarea utilităţilor anexe (parcaje, grupuri sanitare, puncte de informare, reclame şi indicatoare);

- Amenajarea / marcarea de trasee turistice / itinerarii culturale la obiectivele turistice de patrimoniu reabilitate;

- Construcţia / reabilitarea / modernizarea căii de acces către obiectivul turistic de patrimoniu reabilitat; aceste activităţi sunt eligibile numai în cazul în care se poate argumenta că valorificarea obiectivului de patrimoniu restaurat este afectată de infrastructura de acces deficitară.

Lista activităţilor eligibile de mai sus este orientativă. Alte activităţi decât cele de mai sus pot fi considerate eligibile dacă solicitantul justifică necesitatea derulării lor în scopul implementării în condiţii optime a proiectului.

Scopul şi realizarea activităţilor propuse în proiect trebuie să contribuie la punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu.

Domeniul major de intervenţie 5.2

Criterii de eligibilitate:

Unul din criteriile de eligibilitate ale proiectelor pentru domeniul major de intervenţie 5.2 este ca acesta să se încadreze în următoarele categorii de operaţiuni:

- Amenajarea obiectivelor turistice naturale cu potenţial turistic

- Valorificarea potenţialului turistic montan

- Dezvoltarea turismului balnear

- Crearea, reabilitarea şi extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente

În acest context, în funcţie de tipul de infrastructură (de utilitate publică sau de utilitate publică - privată) activităţile orientative în cadrul proiectului pot fi:

- Pentru infrastructura de turism de utilitate publică (care nu intră sub incidenţa ajutorului de stat) (solicitanţi A1, A2, A3)

- Reabilitarea/modernizarea infrastructurii rutiere, inclusiv utilităţile din corpul drumului, în staţiuni turistice balneare, climatice şi balneo - climatice;

- Amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publică precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publică;

- Construirea / modernizarea punc­telor (foişoarelor) de observare / filmare / fotografiere;

- Construirea/modernizarea căilor de acces la principalele obiective turistice naturale; aceste activităţi sunt eligibile numai în cazul în care se poate argumenta că valorificarea obiectivului turistic este afectată de infrastructura de acces deficitară;

- Construirea / modernizarea refugiilor montane;

- Amenajarea posturilor Salvamont, inclusiv construirea de noi posturi Salvamont;

- Crearea / reabilitarea parcurilor balneare, parcuri - grădină în staţiuni turistice balneare, climatice şi balneo-climatice.

- Pentru infrastructura de turism de utilitate publică - privată (care intră sub incidenţa ajutorului de stat) (solicitanţi B1, B2, B3, B4, B5)

- Dezvoltarea reţelelor de captare şi / sau transport a izvoarelor minerale şi saline cu potenţial terapeutic (ape minerale, lacuri şi nămoluri terapeutice, gaze terapeutice, factorii sanogeni de la nivelul grotelor şi salinelor) din staţiunile turistice balneare, climatice şi balneo - climatice;

- Crearea / modernizarea şi dotarea (inclusiv cu utilităţi) a bazelor de tratament din staţiunile turistice balneare, climatice şi balneo - climatice, inclusiv a salinelor terapeutice;

- Construirea de piscine, ştranduri, bazine de kinetoterapie;

- Construirea de terenuri de sport;

- Modernizarea căilor ferate cu ecartament îngust pentru transport feroviar de interes turistic din zonele de deal şi de munte,

- Crearea de porturi turistice, inclusiv debarcadere amplasate pe lacuri de agrement;

- Construirea pârtiilor de schi (inclusiv construirea de instalaţii de transport pe cablu pentru persoane, instalarea de echipamente pentru producerea zăpezii artificiale, instalarea echipamentelor pentru iluminatul nocturn al pârtiilor de schi, dotarea cu echipamente pentru întreţinerea pârtiilor de schi);

- Construirea / dezvoltarea pârtiilor destinate practicării celorlalte sporturi de iarnă;

- Amenajări specifice sporturilor nautice;

- Crearea şi extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente;

- Crearea/reabilitarea traseelor de cură pe teren, a locurilor de recreere şi popas, a facilităţilor de utilizare a izvoarelor minerale;

- Construirea de piste pentru cicloturism.

Toate activităţile enumerate mai sus sunt orientative cu excepţia activităţilor privind structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi funcţiuni de alimentaţie care nu sunt eligibile în cadrul acestei cereri de proiecte.

Alte activităţi decât cele de mai sus pot fi considerate eligibile dacă solicitantul justifică necesitatea derulării lor în scopul implementării în condiţii optime a proiectului.

Valoarea proiectelor

Pentru Domeniul major de interventie 5.1 - "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe" - valoarea totală a proiectului este cuprinsă între minim 1.700.000 lei şi maxim 85.000.000 lei, finanţarea nerambursabilă fiind de maxim 98% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Pentru Domeniul de intervenţie 5.2 - "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice":

Valoarea totală a proiectului (suma tuturor cheltuielilor eligibile şi neeligibile aferente proiectului) trebuie să fie cuprinsă între 700.000 lei şi 85.000.000 lei. Pentru proiectele care se implementează în mediul rural valoarea minimă totală a proiectului (suma tuturor cheltuielilor eligibile şi neeligibile aferente proiectului) trebuie să fie mai mare de 6.400.000 lei.

Contribuţia proprie minimă a solicitantului la valoarea eligibilă a proiectului:

- pentru infrastructura de turism de utilitate publică: 2%

- pentru infrastructura de turism publică / privată, care intră sub incidenţa regulilor ajutorului de stat: între 30 - 60% în conformitate cu harta ajutoarelor regionale pentru România 2007-2013 adoptată pe baza HG nr. 946/ 2006 privind intensitatea maximă a ajutorului de stat regional pentru investiţii iniţiale şi a Deciziei Comisiei CE N-2/2007.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional