Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2021
Abonament gratuit

ANALIZĂ ESOP CONSULTING:Piaţa închirierilor de birouri din Bucureşti îşi revine, spaţiile noi fiind iar căutate de companii

G.U. Ştirile Zilei /

Piaţa închirierilor de birouri din Bucureşti îşi revine, spaţiile noi fiind iar căutate de companii

Piaţa de birouri dă semne de revenire şi recuperează în primul semestru din 2021 jumătate din căderea datorată pandemie, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting, bazată pe datele de la forumul marilor agenţii imobiliare, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Semnele pozitive ale pieţei se văd şi în evoluţia tranzacţiilor de pre-închirieri de birouri şi extinderi din Bucureşti, generate de companiile care au decis fie să se mute într-un sediu nou, fie să-şi extindă activitatea in clădirile de birouri unde funcţionau deja.

''Dacă luăm ca punct de referinţă primul semestru din 2020 (atunci când România a fost nevoită să facă faţă primului val al pandemiei Covid 19 şi piaţa de birouri a fost printre cele mai afectate domenii), acest segment al cererii de spaţii noi a crescut cu 7% în al doilea semestru din 2020 şi cu 48% în primul semestru din acest an'', precizează compania ESOP Consulting.

"Estimăm că până la finalul anului va continua trendul pozitiv al pieţei. Am observat că în ultimele şase luni o parte dintre cererile aflate în lucru vin din partea unor companii care doresc să intre pe piaţa din România şi considerăm că efectele Brexitului şi unele situaţii dificile generate de pandemie în ţări mai afectate decât România, (ca de exemplu India) creează premise favorabile ca România să fie aleasă ca destinaţie pentru relocarea unor activităţi sau firme în ţara noastră, în special din domeniile IT&C, activităţi de back office şi shared service, industria auto" afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

Potrivit sursei citate, a crescut şi volumul total al tranzacţiilor de birouri - spaţii noi (închiriere, pre-închiriere şi extindere), cu tot cu prelungiri de contracte din Bucureşti, în primul semestru din 2021, faţă de primul semestru din 2020, dar şi faţă de al doilea semestru din 2020.

În total, în primul semestru din 2021 s-au tranzacţionat birouri cu o suprafaţă totală de 132.397 mp, cu 70% mai mult decât în primul semestru din 2020, cel mai afectat de pandemie.

De departe, cel mai activ domeniu a fost Medical&Farma

Cel mai dinamic domeniu de activitate în S1 2021 îl reprezintă domeniul medical, care valorifică flexibilitatea oferită de proprietarii de clădiri de birouri si se extinde atât prin deschiderea de noi clinici medicale şi spitale private.

Compania ESOP Consulting a mediat închirierea a doua spaţii de birouri, pentru a fi tranformate în clinici medicale în primul semestru din 2021.

"Situaţia sanitară actuală şi grija mai mare a populaţiei pentru sănătate sunt premise că va continua acest trend de creştere a segmentului Medical&Farma şi în perioada imediat următoare. Acum există un context favorabil în care proprietarii de clădiri de birouri oferă o mai mare flexibilitate în privinţa condiţiilor comerciale şi a pachetelor de beneficii oferite chiriaşilor. Un atu important al companiilor din domeniul Medical&Farma este faptul că preferă contracte pe perioade mai mari decât media actuală a pieţei şi acest aspect reprezintă un avantaj şi pentru proprietari", declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Materiale

Investiţii

Perspective

Companii