Criza financiară internaţională este fără precedent întrucât a condus la soluţii de etatizare a unor mari instituţii financiare din SUA, dar şi din Europa. Cum România face parte acum din Uniunea Europeană va resimţi efectele crizei, cu implicaţii încă necunoscute pentru finele acestui an, apreciază Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
Domnia sa ne-a declarat, într-un interviu acordat la finele lunii octombrie: "Acum trecem printr-o perioadă de neîncredere, în special în domeniul financiar, care a afectat piaţa imobiliară şi construcţiile, dar şi alte domenii de activitate. Băncile au restrâns puternic creditele, iar procedurile de evaluare a riscurilor vor fi consolidate. Este clar pentru toată lumea că, în perioada următoare, disponibilităţile financiare se vor restânge. Acest lucru nu înseamnă că va lipsi finanţarea. Numai că va fi mai greu de accesat".
Având în vedere aceste date, viteza de derulare a proiectelor de construcţii se va reduce. Preşedintele ARACO ne-a spus că este greu să faci predicţii despre evoluţia sectorului construcţiilor în contextul economic actual: "Estimăm că stagnarea de pe piaţa imobiliară din acest an va fi compensată de valorile suplimentare pentru contracte publice de lucrări edilitare şi de infrastructură. Faţă de prognoza noastră de la începutul lui 2008, când estimam o creştere a sectorului cu circa 35% faţă de anul 2007, cred că majorarea reală va fi de aproximativ 30%".
Reducerea TVA pentru anumite lucrări ar susţine sectorul construcţiilor în momente de criză
Statul poate lua măsuri, pentru 2009, de susţinere a economiei şi a sectorului de construcţii, în contextul crizei financiare. În opinia preşedintelui ARACO, este momentul ca autorităţile să decidă, în sfârşit, reducerea TVA pentru anumite lucrări de construcţii.
Domnul Plosceanu ne-a explicat: "Pledăm pentru TVA zero la lucrările de consolidare şi de construire de locuinţe sociale sau pentru tineri, dar şi la toate lucrările ce implică o reducere a consumului energetic al clădirilor. Poate fi redus TVA-ul pentru toate proiectele de construcţii ce răspund unor nevoi sociale acute. Pledăm pentru acest lucru de mai bine de trei ani, mai ales că TVA-ul redus este o măsură aplicată de aproape toate statele europene cu economii dezvoltate şi are beneficii dovedite".
TVA-ul redus va proteja forţa de muncă în domeniul construcţiilor, dar aduce beneficii indirecte bugetului de stat prin dezvoltarea sectoarelor colaterale construcţiilor, prin creşteri salariale pentru muncitori dar şi ale productivităţii întregului sector. "Sigur că măsura reducerii TVA trebuie luată astfel încât să nu se producă distorsiuni în piaţă. Finanţiştii nu sunt încântaţi de idee pentru că este amputat un venit consistent la bugetul de stat. Argumentul reducerii unor venituri consistente la bugetul de stat nu ţine pentru că va creşte baza de impozitare, iar sumele se pot recupera uşor. M-aş bucura dacă actualul Guvern ar avea curajul să ia o asemenea măsură înţeleaptă chiar în prag de alegeri generale", ne-a declarat Laurenţiu Plosceanu.
2009 nu va fi dezastruos pentru construcţii
Potrivit preşedintelui ARACO, economia nu mai este sensibilă la derapajele politice. Cel puţin acest lucru a rezultat din perioada 2004-2008. Domnia sa ne-a declarat că încetinirea creşterii va face bine sectorului de construcţii, care era în pericol să se supraîncălzească. Afluxul imens de lucrări de infrastructură din 2007 şi 2008, marile investiţii imobiliare şi criza acută de forţă de muncă din construcţii aduceau sectorul în pericolul de a nu putea absorbi fondurile disponibile. Acum piaţa se reaşează, iar firmele de construcţii au o gură de oxigen pentru a-şi asigura capacitatea tehnică de a continua şi prelua noi lucrări.
În aceste condiţii, anul 2009 nu se anunţă dezastruos. Laurenţiu Plosceanu ne-a explicat: "Chiar dacă încetineşte piaţa imobiliară a proiectelor noi din cauza lipsei tranzacţiilor şi a finanţării, exis-tă suficiente resurse financiare pentru lucrările de infrastructură, care au deja asigurate bugetele. În plus, vor începe lucrările la investiţiile din fondurile structurale, care nu sunt deloc de neglijat. Cred că sectorul construcţiilor se va menţine pe un ritm de creştere bun datorită absorbţiei fondurilor europene".
Domnia sa consideră că fondurile europene reprezintă colacul de salvare al întregii economii, iar autorităţile trebuie să-şi canalizeze eforturile în acest sens. Astfel, se mai degrevează şi bugetul statului de unele obligaţii.
România va fi, în continuare, printre cele mai atractive ţări europene pentru investiţii imobiliare
Preşedintele ARACO susţine că piaţa imobiliară a construcţiilor noi nu va colapsa. În ciuda încetinirii tranzacţiilor, piaţa noastră tot oferă randamente mai bune decât alte state europene sau din regiune. Investitorii nu pot ignora deficitul mare de locuinţe, birouri şi chiar spaţii comerciale. Iar piaţa spaţiilor logistice şi industriale este abia la începutul dezvoltării.
Aproape jumătate din constructorii plecaţi în străinătate se vor întoarce în ţară
ARACO are semnale că se întorc o parte din muncitorii calificaţi, care au lucrat, în ultimii ani, în Spania şi Italia. Fenomenul nu este unul de amploare, astfel încât să rezolve nevoia acută de forţă de muncă din sectorul românesc al construcţiilor. Laurenţiu Plosceanu ne-a declarat: "Estimez că, în doi-trei ani, circa 40-45% din muncitorii noştri plecaţi să lucreze în Europa de Vest se vor întorce în ţară. Recesiunea economică din Italia şi, mai ales, din Spania, i-a lăsat fără locuri de muncă. Fenomenul revenirii forţei de muncă nu este puternic acum, dar se va simţi pe termen lung. Majoritatea muncitorilor au plecat în străinătate pentru a munci o perioadă limitată de timp. Nu toţi românii vor să se stabilească acolo. Aşa că am încrederea că, mai devreme sau mai târziu, vom avea mulţi constructori calificaţi care se întorc în ţară".
Domnia sa ne-a precizat că puţinii muncitori care s-au întors au pretenţii salariale consistente, dar şi-au găsit locuri de muncă. Pentru acest an, salariul mediu al muncitorilor calificaţi din construcţii este de 400-450 de euro pe lună, iar pentru anul viitor patronii sunt pregătiţi să ofere circa 550-600 de euro pe lună, ajungând la nivelul din Polonia şi Ungaria.
Preşedintele ARACO susţine că muncitorii români din străinătate au la ce să se întoarcă în ţară. Condiţiile de muncă pe şantiere sunt, acum moderne, pachetele salariale sunt atractive, iar patronii din construcţii sunt conştienţi că trebuie să-şi plătească bine muncitorii calificaţi pentru a putea să-şi finalizeze proiectele în bune condiţii.
Cu sau fără criza financiară internaţională care ameninţă şi România, contractele aflate în derulare în special în infrastructură sunt foarte multe şi foarte mari. Întoarcerea muncitorilor va reprezenta o gură de aer pentru sectorul construcţiilor întrucât lipsa forţei de muncă ar fi condus la o supracontractare a companiilor din domeniu.
ARACO cere respectarea legii privind ajustarea dinamică a preţurilor în contractele publice
Laurenţiu Plosceanu a subliniat faptul că firmele de construcţii s-au confruntat, în prima parte a anului şi cu creşterea preţurilor la materialele de construcţii din cauza costurilor mari cu energia, dar şi cu creditare restricţionată şi scumpă. ARACO pledează pentru practicarea de relaţii contractuale care să conţină formule de decontare cu ajustare dinamică a preţurilor (FIDIC), în special în cadrul licitaţiilor publice.
Laurenţiu Plosceanu ne-a spus: "La solicitarea noastră, a fost emis, la jumătatea acestui an, un ordin semnat de Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Transporturilor, prin care s-a dispus aplicarea măsurilor FIDIC în cadrul contractelor de lucrări publice. Apelăm din nou la beneficiari pentru că aplicarea decontării cu ajustare dinamică a preţurilor încă generează probleme. Rugăm beneficiarii de lucrări publice să respecte legea întrucât, altfel, constructorii nu-şi pot onora integral obligaţiile contractuale. Dacă proiectele se prelungesc peste termenele stabilite, şi beneficiarii vor suporta cheltuieli suplimentare".