Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

ARISTON ROMÂNIA: Este necesară implicarea statului pentru încurajarea achiziţionării pompelor de căldură

Companii /

Cătălin Drăguleanu

Cătălin Drăguleanu

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Grupul Ariston se află de mai mulţi ani în avangarda adoptării unor obi­ective ambiţioase de sustenabilitate şi protecţie a mediului. Un gest natural, în condiţiile în care compania este lider pe piaţa produselor destinate confortului termic - domeniu care este unul dintre cei mai mari consumatori de energie. Iar viziunea de viitor a companiei este una care îmbrăţişează eficienţa, sustenabilitatea şi pune accent pe resursele regenerabile.

    În perioada 2019-2020, segmentul rezidenţial a fost responsabil pentru aproximativ o cincime din consumul global de energie, iar în Europa operaţiunile de încălzire şi răcire a locuinţei au reprezentat cea mai mare sursă de consum energetic. În aceste condiţii, atingerea obiectivului privind emisii de carbon zero necesită implicare serioasă, soluţii rapide, eficiente şi inovatoare. Ariston propune o astfel de soluţie viabilă pentru confortul termic al locuinţelor. Este vorba despre pompele de căldură - tehnologie menită să asigure încălzirea şi răcirea locuinţei, dar şi producţia de apă caldă menajeră cu un consum eficient de resurse şi în­tr-un mod prietenos faţă de mediu.

    Ariston a introdus în România pompele de căldură aer-apă din gama Nimbus S Net, care pot fi achiziţionate într-unul dintre cele trei modele: Plus, Compact şi Flex. Acestea utilizează energia din aer pentru încălzire, răcire şi apă caldă menajeră. Aparatele din această gamă sunt uşor de instalat şi aduc numeroase beneficii în termeni de eficienţă şi consum. În plus, sunt perfect adaptate condiţiilor de climă din România, reuşind ca, indiferent de sezon, să folosească cu succes energia din aer pentru încălzire, răcire şi apă caldă menajeră.

    "Deşi devin tot mai populare, pompele de căldură au în continuare un nivel de penetrare redus în România. Cauzele sunt multiple. Pe de-o parte, vorbim despre o tehnologie aflată încă la început, or consumatorii au nevoie de timp pentru a se obişnui cu ea şi pentru a decide să facă o astfel de achiziţie. Pe de altă parte, există şi problema costurilor. Pe termen lung, pompele de căldură au un consum redus, ceea ce presupune şi cheltuieli mai mici. Însă preţul de achiziţie al acestora este mai mare comparativ cu al celorlalte soluţii destinate confortului termic. Din această perspectivă, statul poate juca un rol important prin acordarea de subvenţii. Ar fi o măsură binevenită şi cu real potenţial de reducere a poluării şi de creştere a eficienţei energetice. Accelerarea eficientizării energetice, mai ales în contextul actual, unul al limitării resurselor, necesită programe de politici şi investiţii publice, informarea consumatorului final, dar mai ales subvenţii pentru achiziţia de echipamente cu eficienţă ridicată", a declarat Cătălin Drăguleanu, senior director Ariston Romania.

    Până în 2050, nivelul de penetrare a pompelor de căldură în clădirile rezidenţiale ar putea ajunge la 40%

    Numărul celor care aleg să achiziţioneze pompe de căldură este în creştere, atât la nivel mondial, cât şi în ţara noastră, însă este nevoie de eforturi suplimentare în condiţiile în care doar 7% din nevoile globale de încălzire a clădirilor sunt acoperite cu pompe de căldură electrice. Potrivit scenariului IEA cu obiectiv zero emisii de carbon până în 2050, nivelul de penetrare a pompelor de căldură în clădirile rezidenţiale va ajunge la 40%.

    În România, popularitatea pompelor de căldură este în creştere. Astfel, primele nouă luni ale anului trecut au adus o majorare de peste 25% a vânzărilor de pompe de căldură pe piaţa autohtonă.

    "Este un semnal încurajator faptul că tot mai des pompele de căldură sunt menţionate ca soluţie modernă, eficientă şi sustenabilă de asigurare a confortului termic al locuinţelor. Împărtăşim aceeaşi viziune şi avem în portofoliu oferta potrivită. Susţinem toate demersurile de promovare a pompelor de căldură şi vrem să fim parte dintr-un efort mai amplu de popularizare a acestor aparate, deoarece suntem convinşi că ele reprezintă cel mai bun şi mai eficient răspuns la o problemă tot mai stringentă, aceea a confortului termic al locuinţelor", a mai spus Cătălin Drăguleanu.

    Totodată, pompele de căldură Ariston răspund şi unei noi tendinţe care s-a făcut remarcată pe piaţa de profil în ultimii ani - şi mai ales de la începutul pandemie, respectiv cererea tot mai mare de tehnologie care înglobează soluţii inteligente şi conectivitate. Prin gama de pompe de căldură Nimbus S Net, Ariston Thermo aduce la îndemâna consumatorilor funcţia de conectivitate şi control prin aplicaţia ARISTON NET.

    De asemenea, automatizarea prezentă la pompele Ariston Nimbus S NET este dezvoltată şi produsă in-house, în fabrica dedicată elementelor electronice din grupul Ariston, lucru care permite o mare flexibilitate în instalare, optimizare continuă a softului, dar şi integrare facilă cu sisteme solare, fotovoltaice şi generatoare auxiliare de căldură.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional