Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Bucureştiul - cea mai accesibilă capitală din jumătatea de Est a Europei, pentru chiriaşi

Locuinţe /

Bucureştiul - cea mai accesibilă capitală din jumătatea de Est a Europei, pentru chiriaşi
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Bucureştiul este cea mai accesibilă capitală din jumătatea de est a Europei pentru chiriaşi, în timp ce România ocupă locul al 13-lea din 31 de ţări europene la acest capitol, potrivit unei analize Storia - platforma de imobiliare a OLX.

    Unul dintre indicatorii economici care determină cât de accesibil este un anumit oraş sau cât de accesibilă este o anumită ţară pentru locuire este indicele de accesibilitate a chiriilor, calculat ca raport între preţul mediu al chiriei şi salariul mediu. Astfel, cu cât indicele are o valoare mai mică, cu atât chiriile sunt mai accesibile, conform sursei citate.

    Aceasta arată că, în România, chiria medie pentru o garsonieră situată în afara zonelor centrale din mediul urban este, în prezent, de circa 302 euro, potrivit datelor raportate de platforma Numbeo. "România se află într-o poziţie favorabilă în ceea ce priveşte accesibilitatea chiriilor, în special în comparaţie cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Faptul că Bucureştiul este cea mai accesibilă capitală din această regiune, iar România ocupă locul 13 din 31 de ţări analizate în acest clasament subliniază că, deşi chiriile au crescut semnificativ în ultimii ani, acestea rămân încă la un nivel accesibil raportat la veniturile medii. Cu toate că am asistat la creşteri semnificative ale chiriilor în ultimii ani, indicele de accesibilitate de 0,29 ne arată că piaţa imobiliară din România este accesibilă", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

    Datele analizate la nivelul Europei pe baza salariilor medii nete lunare raportate de Eurostat, biroul de statistici al Uniunii Europene, arată că cele mai accesibile chirii sunt în Danemarca. Chiar dacă aici chiria medie pentru o garsonieră situată în mediul urban, în afara centrului, este aproape dublă comparativ cu cea din Bucureşti (537 de euro), indicele de accesibilitate este de numai 0,15, ca urmare a salariului mediu net de peste trei ori mai mare, de aproape 3.500 de euro.

    De altfel, aceasta este explicaţia pentru care cele mai accesibile chirii se află în special în zona de nord a Europei: Finlanda (indice de accesibilitate 0,21), Norvegia (0,21) şi Suedia (0,22) se află în top 10. Tot aici regăsim câteva dintre statele vest-europene cu cele mai mari economii din Uniune, inclusiv Germania (0,22), Austria (0,22) sau Franţa (0,23).

    În schimb, România are un indice de accesibilitate apropiat de ţări precum Grecia (0,27), Italia (0,28), Letonia (0,28) sau Estonia (0,30), însă şi aici se observă că, atât salariile, cât şi chiriile sunt mai mari. Olanda este un caz special: are acelaşi indice de accesibilitate ca România, însă acest lucru este explicat prin chiriile de peste trei ori mai mari, ca urmare a fondului de locuinţe scăzut din acest stat.

    În acelaşi timp, se observă că, în România, chiriile sunt mai accesibile decât în numeroase alte state europene din jurul ţării noastre sau din Europa Centrală. Astfel, România are chirii mai accesibile decât Ungaria (0,35) sau Bulgaria (0,40), dar şi comparativ cu Lituania (0,37), Slovenia (0,39), Cehia (0,43), Polonia (0,46) sau Slovacia (0,47).

    Nu în ultimul rând, România are chirii mai accesibile şi decât Marea Britanie (0,36), Spania (0,37) şi, mai ales, comparativ cu Portugalia (0,51), care ocupă, de altfel, ultimul loc în Europa la acest capitol, conform analiştilor citaţi.

    Din punct de vedere al indicelui de accesibilitate pentru chirii, în capitalele celor 31 de ţări analizate, se observă că Bucureştiul este pe poziţia 9 din 31.

    Astfel, la un salariu mediu net de puţin peste 1.200 de euro pe lună şi o chirie medie de 359 de euro, Capitala are un indice de accesibilitate pentru chirii de 0,3. Acest indice este identic cu cel înregistrat de Copenhaga, acolo unde atât salariile medii nete, cât şi chiriile sunt de circa 3,2 ori mai mari, potrivit datelor furnizate de platforma Numbeo, mai evidenţiază Storia.ro.

    La nivel european, cele mai accesibile chirii sunt înregistrate în Berna (indice de accesibilitate 0,15), Paris (0,22) şi Bruxelles (0,22), în special datorită salariilor medii nete de peste 4.000 de euro pe lună, concomitent cu chirii medii de circa 900 de euro. Un indice mai bun decât cel din Bucureşti se înregistrează şi în Stockholm, Viena şi Luxemburg (toate cu 0,27) şi Riga (0,29).

    În acelaşi timp, datele citate arată că Bucureşti are cele mai accesibile chirii din jumătatea estică a continentului european, iar principala explicaţie este că nivelul chiriilor din aceste capitale este în general de peste două ori mai mare decât în capitala României, în timp ce salariile din aceste capitale sunt doar cu circa 50% mai mari.

    În această categorie intră, de exemplu, Sofia (0,31) sau Budapesta (0,42), dar şi capitale precum Roma (0,37), Bratislava (0,41), Varşovia (0,42), Ljubljana (0,43), Praga (0,44) sau Atena (0,45). De asemenea, la fel ca în cazul analizei pe ţări, cele mai greu accesibile chirii sunt în Lisabona (0,76), întrucât capitala Portugaliei are chirii medii de circa 950 de euro pe lună şi salarii medii de circa 1.260 de euro, cu doar 4% mai mari decât salariile medii din Bucureşti.

    În România, chiriile au crescut cu 34%, în ultimii cinci ani

    Datele centralizate de Eurostat arată că nivelul chiriilor a crescut disproporţionat în Europa, în ultimii cinci ani, întrucât cele mai mari creşteri au fost raportate în ţări din jumătatea de est a continentului.

    Cea mai mare creştere procentuală a chiriei s-a înregistrat în Ungaria, acolo unde chiriile sunt cu 50% mai mari comparativ cu anul 2019, iar vecinii României sunt urmaţi la mică distanţă de Polonia (+47%) şi Slovenia (+46%).

    Cu o creştere medie cu aproape 34% în ultimii cinci ani, România ocupă locul al şaselea în acest top, fiind depăşită de statele mai sus-menţionate şi de Lituania şi Malta, ambele cu creşteri cu aproape 38%.

    În acelaşi timp, există numeroase state central-europene în care chiriile au avut creşteri între 20% şi 30%, iar printre acestea figurează Bulgaria (+27%), Cehia (+26%), Austria (23%) sau Belgia (+20%). O creştere cu 20% a fost raportată şi de Portugalia, ţara europeană în care chiriile sunt cel mai puţin accesibile. De asemenea, cele mai multe ţări nordice au raportat creşteri cuprinse între 10% şi 20%, în contextul în care aici oricum preţurile chiriilor sunt printre cele mai mari.

    În acelaşi timp, datele sintetizate de Eurostat arată că există opt state în care chiriile au crescut cu mai puţin de 10%, în ultimii cinci ani. Pe această listă figurează, de exemplu, Danemarca, cu o creştere cu 9%, în contextul în care ţara nordică are cel mai bun indice de accesibilitate în Europa.

    Astfel de creşteri mai mici sunt, însă, raportate şi de patru dintre cele mai mari economii europene: Germania (+9%), Spania (+8%), Italia (+7%) şi Franţa (+7%). Tot în această categorie regăsim şi Elveţia şi Luxemburg, care au avut creşteri cu circa 8% în ultimii cinci ani, în contextul în care chiriile sunt printre cele mai mari de pe continent.

    Pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, chiriile au crescut în medie cu 11%, în ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă că în România chiriile au crescut într-un ritm de trei ori mai mare comparativ cu media europeană.

    Braşovul a înregistrat o evoluţie mult peste aşteptări, cu o creştere de 19,5% la nivelul preţului mediu, în timp ce Timişoara rămâne cel mai accesibil oraş pe piaţa noastră imobiliară, dintre centrele urbane mari, este de părere Daniel Crainic, director de marketing la imobiliare.ro.

    Segmentul chiriilor are caracterul cel mai sezonier din sectorul de profil, afirmă domnia sa, citat de RRA, subliniind că, acum, ne îndreptăm spre perioada de interes maxim, ceea ce conduce şi la o anumită speculă în piaţă: "În special cei care îşi vor căuta chirii în luna septembrie vor vedea că oferta este foarte mică. Atunci proprietarii vor ţine de preţ. De aceea, noi îi sfătuim pe studenţi, pentru că ei sunt cei care schimbă regulile jocului, să caute din timp, pentru a nu fi nevoiţi să aleagă dintr-o ofertă mică şi la preţuri mari. Chiriile au evoluat constant odată cu pandemia şi au revenit pe creştere, astfel încât anul trecut au atins un record. Anul acesta nu am mai asistat la aceeaşi creştere de 15-20%/an a chiriilor, nici n-au mai fost modificări fiscale, cum au fost la finalul anului trecut, dar sunt diferenţe mari de la un oraş la altul. Sigur că cele mai scumpe oraşe sunt Bucureştiul şi Clujul. În Bucureşti, o garsonieră se închiriază cu 350 de euro în medie, un apartament cu două camere - cu 550 euro şi un apartament cu trei camere - cu 700 euro. În Cluj, o garsonieră se închiriază în medie cu 350 euro, un apartament cu două camere 550, la fel ca în Capitală, iar un apartament cu trei camere cu 700 euro. Timişoara şi Iaşiul sunt oraşele cele mai accesibile. În Timişoara, o garsonieră se închiriază cu 100 euro mai puţin decât în Cluj sau Bucureşti, respectiv cu 250 euro pe lună, un apartent cu două camere cu 150 euro pe lună mai puţin decât în Capitală şi în Cluj, iar un apartament cu trei camere se închiriază cu 450 euro în medie, deci sub nivelul unui apartament cu două camere din Cluj sau din Bucureşti".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional