Cifra de afaceri a producatorului de sisteme de zidarii Cemacom Zalau a crescut cu 25% in primele noua luni ale lui 2012 in comparatie cu acelasi interval al anului trecut. Valoarea cifrei de afaceri realizata in acest an a fost de 27,3 milioane lei.
Cresterea s-a realizat in conditiile taierii cu 12% a cheltuielilor operationale ca efect al controlului strict al costurilor si al planului integrat de redresare a companiei implementat de management incepand cu ultima parte a anului 2011. Planul a insemnat identificarea de solutii pentru scaderea consumului energetic, eficientizarea numarului personalului, implementarea unui sistem de management al performantei salariatilor, renegocierea contractelor cu principalii furnizori.
Totodata din anul 2010 vanzarile cantitative au crescut progresiv. In primele trei trimestre din 2012 vanzarile au fost cu 15% mai mari decat in aceesi perioada din 2011 si cu 82% fata de acelasi interval din 2010. Cresterea s-a bazat pe performanta fortei de vanzari si a strategiei comerciale.
Liviu Stoleru, director general Cemacon a declarat:
"Si in trimestrul 3, ne-am confirmat capacitatea de a creste. Aceasta intr-un context de piata in care multe asteptari de proiecte si volume mari nu s-a confirmat si in care concurenta, afectata de performanta slaba din prima jumatate a anului, a ales strategia paguboasa a luptei de pret."
Activitatea de productie la noua linie tehnologica de la Recea a functionat la parametri competitivi cu incarcari maxime ale capacitatii lunare de productie. Conform strategiei de stop &go implementata de Cemacon si in anul 2011, activitatea de productie va fi suspendata pe perioada de extrasezon odata cu scaderea cererii de caramida si cu cresterea abrupta a preturilor la energie.
In ciuda performantei operationale superioare mediilor pe sector, impactul costurilor financiare avand la baza disproportia si necorelatia intre nivelul afacerii, derulata in totalitate in lei, si indatorarea bancara, contractata in euro, a fost atat in 2011, cat mai ales in 2012, devastator pentru rezultatul net al Cemacon. La primele noua luni din 2012, rezultatul financiar excede EBITDA, atat costul cu dobanzile, cat, mai ales, diferentele negative din variatia cursului fiind la valori foarte mari.
Pentru ultimul trimestru din 2012, care va fi caracterizat de o descrestere abrupta a volumelor cerute de piata si de presiune crescanda pentru creditarea distribuitorilor si pentru reducerea preturilor de vanzare in conditiile unei oferte ce excede cererea, echipa de management a Cemacon isi mentine prognozele si obiectivele de crestere sustinuta a vanzarilor.
In ceea ce priveste anul urmator directorul general Cemacon precizeaza:
"In 2013, vom continua sa surprindem prin introducerea de produse pentru sisteme de zidarii performante, care vor aduce beneficii certe consumatorilor. De asemeni, in a doua parte a anului, compania si-a stabilit sediul social la Cluj, etapa necesara in strategia Cemacon de a deveni un lider al pietei de zidarii din Transilvania si un jucator puternic la nivel national."
Cemacon SA este companie listata la Bursa de Valori Bucuresti si detinuta, preponderent, de actionari institutionali, fonduri de investitii romanesti si straine.