Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

IeftinPrimarii de la mare construiesc locuinţe ieftine pentru tineri

F.A. Locuinţe /

Stadiul lucrărilor de construcţie, la finele lunii iunie, ale locuinţelor ieftine pentru tineri, din zona Baba Novac- Constanţa

Stadiul lucrărilor de construcţie, la finele lunii iunie, ale locuinţelor ieftine pentru tineri, din zona Baba Novac- Constanţa

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a propus consilierilor locali, în urmă cu doi ani, un amplu program de construire a locuinţelor ieftine pentru tineri, destinate cumpărării. Programul a fost aprobat în 2007, iar anul trecut a şi început construcţia primelor blocuri. Criza nu a stopat acest şantier, care a rămas printre cele mai mari investiţii active din Constanţa. Ce-i drept, şi primăria a alocat o parte consistentă din bugetul de investiţii pentru buna derulare a programului.

Pentru primele locuinţe, Primăria Constanţa a pus la dispoziţie un teren din zona Baba Novac, în suprafaţă de 2,4 hectare. Licitaţia pentru lucrările de proiectare a fost câştigată de societatea "House Consult" Bucureşti, cu o valoare a contractului de 1.209.000 de euro.

Programul presupune ridicarea, până în 2014, a unui total de circa 16.000 de locuinţe. Anul trecut a început construcţia primelor peste 1.000 de unităţi locative (apartamente şi garsoniere) dispuse în 18 blocuri. Regimul de înălţime a blocurilor este parter şi nouă etaje.

Garsonierele vor avea circa 32 mp, iar apartamentele circa 65 mp de suprafaţă construită. În total, vor fi amenajate 720 de apartamente cu două camere şi 324 de garsoniere.

Radu Mazare a declarat, în octombrie 2008, după selectarea constructorilor: "Acum zece luni, am gândit acest program într-o altă situaţie economică decât acum. Se ştie că este o criză financiar-bancară şi imobiliară în toată lumea, care are repercusiuni şi în România. Acum băncile sunt foarte circumspecte şi nu mai finanţează lucrări imobiliare ca acum zece luni. Cu toate acestea, reuşim să pornim acest proiect".

Câştigătorii licitaţiei pentru execuţia lucrărilor sunt "Almaconst" - două blocuri - etapa 1; "Argos" - trei blocuri - etapa 2; "ABC Val" - două blocuri - etapa 3; COMCM - două blocuri - etapa 4; IMVEST - două blocuri - etapa 5; "Eucas" - două blocuri - etapa 6; "Argos" - două blocuri - etapa 7; "Metal InterTrade" - trei blocuri - etapa 8. Teremenele de execuţie sunt între 12 şi 18 luni.

Preţurile de vânzare

Tot în toamna anului trecut, primăria şi constructorii selectaţi au stabilit, de comun acord, preţurile de vânzare pentru acest prim cartier format din 1.044 de unităţi locative. Astfel, primarul Constanţei a anunţat că, deşi afirmase iniţial că tinerii nu vor plăti avans înainte de a primi locuinţele, în discuţiile cu constructorii s-a hotărât să se ofere această posibilitate, la semnarea contractelor dintre tineri şi antreprenori, pentru cei care doresc să plătească un preţ mai mic pe metrul pătrat. Astfel, pentru cei care nu au avans şi vor să plătească integral la finalizarea construcţiilor, preţul de vânzare este de 519 euro/mp. La 25% avans - preţul de vânzare scade la 499 euro/mp, la 50% avans - 489 euro/mp, iar la avans 100%, preţul este de 475 de euro/mp. Aceste preţuri nu conţin TVA.

Planuri pentru al doilea cartier

Radu Mazăre a şi anunţat planurile pentru cel de-al doilea cartier de locuinţe ieftine pentru tineri. Construcţia este estimată să înceapă tot în acest an, pe un amplasament în vecinătatea primului cartier, pe patru hectare proprietate a Primăriei Constanţa, pe strada Barbu Delavrancea. Aici, au fost preconizate 3.020 de unităţi locative, respectiv 2.000 de apartamente şi 1.020 de garsoniere, prevăzute cu balcon. Vor fi construite blocuri de 20 de etaje. Astfel, scade costul infrastructurii la jumătate decât dacă imobilele ar fi avut doar zece etaje. Clădirile vor fi prevăzute cu parcări subterene de circa 500 de locuri, parcare la sol de 765 locuri; trei parcări etajate de 750 locuri. În plus, pentru cei mici, se vor amenaja şapte locuri de joacă. Noul cartier va avea şi propria secţie de poliţie.

Pentru primele 1.044 de locuinţe în execuţie, a şi fost stabilită lista beneficiarilor din totalul de peste 16.000 de cereri înregistrate de Primăria Constanţa.

Primăria Mangalia vrea să construiască 528 de unităţi locative ieftine pentru tineri

Succesul programului lansat de Radu Mazăre i-a determinat pe mai mulţi primari PSD să caute soluţii pentru lansarea de investiţii similare. Mai avansat este programul anunţat de Claudiu Tusac, primarul Mangaliei. Astfel, în Mangalia, locuinţele ieftine vor fi vândute cu cel mult 50% din preţul pieţei, întrucât primăria, Consiliul Judeţean Constanţa şi deţinătorii de utilităţi vor asigura gratuit toată infrastructura necesară cartierelor. Solicitanţii au, în aceste condiţii, posibilitatea de a-şi cumpăra apartamentele suportând doar costul construcţiei imobilelor.

În noiembrie 2008, în Piaţa Eroilor din Mangalia, a fost demarat, practic, programul prin tragerea la sorţi a beneficiarilor. Termenul de execuţie preconizat este de 12 - 18 luni. Cartierul va avea 11 blocuri pe o suprafaţă de circa 1,7 hectare din strada Oituz. În total, vor fi amenajate 528 de unităţi locative, din care 154 vor fi garsoniere, 308 vor fi apartamente de două camere şi 66 de apartamente de trei camere. Cartierul Tineretului va dispune de 227 de locuri de parcare, trei parcuri de joacă pentru copii, spaţii verzi şi amenajări peisagistice.

Construcţia locuinţelor din Mangalia încă nu a început

La finele lunii iunie a acestui an, construcţia încă nu fusese demarată pentru că nu fusese aprobată de consilierii locali. Potrivit hotărârii de consiliul adoptată anul trecut pentru aprobarea programului, costul lucrărilor de proiectare va fi suportat de către Primăria Municipiului Mangalia din fonduri bugetare şi/sau alte surse legal constituite. Costul lucrărilor de construcţii pentru realizarea ansamblului de blocuri va fi finanţat, în regie proprie, de constructorii câştigători ai licitaţiilor organizate de primărie.

Propunerea de construire a locuinţelor ieftine pentru tineri se va realiza prin adoptarea, în studiile de fezabilitate, a unor soluţii constructive şi arhitecturale astfel încât costul unui metru pătrat construit desfăşurat să fie de circa 500 de euro fără TVA. Regimul de înălţime propus este subsol, parter şi 6-7 etaje. O garsonieră cu o cameră va avea circa 30 mp, iar un apartament cu două camere - 60 mp.

Costuri estimate de 17 milioane de euro

În hotărârea de consiliu, costurile estimate pentru realizarea ansamblului Tineretului din Mangalia sunt de circa 17 milioane de euro. Din această sumă, circa 12,5 milioane de euro reprezintă locuinţele propriu-zise, iar 2,1 milioane de euro - lucrări tehnico-edilitare aferente. Clădirile şi dotările comune au fost evaluate la 1,6 milioane de euro, cheltuielile cu proiectarea - 538.322 de euro, iar cele cu asistenţa tehnică şi consultanţa - 336.134 de euro.

Din studiile realizate, a rezultat că Primăria Constanţa realizează infrastructura şi utilităţile astfel :

a) execuţia lucrărilor de terasament şi îmbunătăţirea terenurilor de fundare prin realizarea pernelor de piatră spartă - 1.100.000 euro;

b) execuţia reţelei exterioare de alimentare cu energie termică, echipare puncte termice şi racordarea lor (colaborare cu RADET - CET) - circa 1.750.000 euro;

c) execuţia reţelei exterioare de alimentare cu energie electrică (în colaborare şi cu finanţare ENEL Dobrogea) - 600.000 euro;

d) execuţia reţelei exterioare de iluminat public stradal;

e) execuţia reţelei exterioare de alimentare cu gaze naturale şi branşarea imobilelor (colaborare cu Congaz) - 500.000 euro;

f) execuţia drumurilor şi sistematizării verticale a aleilor pietonale, platfomelor, căilor de acces, trotuarelor, spaţiilor verzi şi plantatiilor (3.906 mp) - 1.000.000 de euro;

g) execuţia a 450 locuri de parcare în suprafaţă de 5.587 mp şi a platformelor de gunoi;

h) Consiliul Judeţean Constanţa realizează execuţia reţelei exterioare de alimentare cu apă, canalizare menajeră şi pluvială în colaborare cu RAJA - 800.000 euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional