Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

LA SFÂRŞITUL LUI IUNIEStocul de spaţii industriale şi logistice a ajuns la 4,7 milioane mp

Piaţa Imobiliară /

Stocul de spaţii industriale şi logistice a ajuns la 4,7 milioane mp
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Stocul de spaţii industriale şi logistice a ajuns la 4,7 milioane de metri pătraţi, la sfârşitul lunii iunie, după cum subliniază specialiştii de la Colliers. Acesta ar putea depăşi, la finele anului, 5 milioane de metri pătraţi, dacă vor fi finalizate toate proiecte anunţate de dezvoltatori.

    Aproximativ 120.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice au venit din zona comerţului online, în primul semestru al lui 2020, dintre care 100.000 de metri pătraţi în vecinătatea Bucureştiului, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate din nivelul înregistrat în urmă cu un an. Explicaţia este că unii clienţi au decis să amâne planurile de extindere pentru 2021 şi, de asemenea, o mare parte din dezvoltările speculative au fost puse în aşteptare, pe fondul crizei generate de coronavirus, argumentează consultanţii Colliers International, ceea ce înseamnă că stocul din 2020 e de aşteptat să fie cu aproape 30% mai mic decât potenţialul estimat la începutul anului.

    A doua jumătate a anului se preconizează a fi mult mai activă, cu aproape 300.000 de metri pătraţi estimaţi să fie livraţi, dintre care două treimi în Bucureşti, ca urmare a unor contracte semnate recent pentru spaţii în care chiriaşii se aşteaptă să se mute cât mai rapid. Astfel, la sfârşitul lunii iunie, stocul total se spaţii industriale şi logistice a ajuns la 4,7 milioane de metri pătraţi, dintre care 2,4 milioane de metri pătraţi în Bucureşti.

    Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International, arată: "Cererea totală a ajuns la 249.000 de metri pătraţi în prima jumătate a acestui an, nivel similar comparativ cu primul semestru al anului trecut. Performanţele bune au fost obţinute în mare parte ca urmare a două tranzacţii importante ale lanţului Profi, care au reprezentat aproape jumătate din totalul suprafeţei brute închiriate (GLA) în 2020. Sectorul retail/FMCG a generat aproape 50,2% din tranzacţii, urmat la o distanţă importantă de sectorul de producţie (19,4%) şi de cel de logistică (14%)".

    Concurenţa sănătoasă în rândul dezvoltatorilor a contribuit la menţinerea chiriilor, în ciuda pieţei de leasing tot mai puternice din ultimii ani. În consecinţă, chiriile sunt destul de bune pentru chiriaşi, în zona a 3,8-3,9 euro pe metru pătrat pentru spaţii industriale şi logistice primare din jurul Bucureştiului şi în jur de 3,7-3,9 euro în alte localităţi din ţară, în zone foarte bune, conform sursei citate.

    Consultanţii Colliers International remarcă faptul că, pe fondul pandemiei, beneficiile pentru chiriaşi au crescut, proprietarii oferind mai multe luni de graţie la plata chiriei decât înainte, iar în unele cazuri chiria netă poate scădea cu aproximativ 20%, faţă de aproximativ 13% înainte. Rata de neocupare rămâne la un nivel confortabil, de 7-8%, fără schimbări majore pe fondul crizei coronavirusului. Astfel de niveluri sunt în concordanţă cu o piaţă neutră, dar indică o componentă semnificativă a evoluţiilor speculative (inclusiv livrările din ultimii ani), plus o piaţă competitivă, care înclină balanţa în favoarea chiriaşilor.

    Reprezentanţii Echinox susţin că segmentul de spaţii industriale şi logistice a fost cel mai activ în primul semestru al acestui an, fiind finalizate noi proiecte cu o suprafaţă totală de 205.000 mp, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

    Cererea de spaţii industriale, în perioada analizată, a ajuns la aproape 269.000 mp, puţin peste cei 260.000 mp înregistraţi în primul semestru din 2019.

    Cel mai mare volum al cererii a venit de la companiile din FMCG, care au închiriat jumătate din volumul total înregistrat în prima jumătate a anului (126.000 mp), din producţie (24%, respectiv 60.000 mp) şi cu activităţi în domeniul distribuţiei şi logisticii (18%, 45.200 mp).

    Bucureştiul a atras cea mai mare parte din cererea de spaţii industriale şi logistice din ţară, respectiv 32% (aproximativ 81.000 metri pătraţi), acesta fiind urmat de Ti­mişoara (68.400 metri pătraţi), Craiova (57.500 metri pătraţi) şi Arad, cu aproape 20.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi.

    Din punct de vedere al livrărilor, în primele şase luni ale anului dezvoltatorii au finalizat aproximativ 300.000 metri pătraţi de spaţii moderne industriale şi de logistică.

    Pe piaţa industrială, procentul spaţiilor neocupate a crescut, în trimestrul al doilea, la 5,68%, de la 5,05% în primele trei luni ale anului, la nivel national şi la 6,8% de la 5,84% în Bucureşti şi Ilfov.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional