Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2025

Piaţa imobiliară - activă în marile oraşe; Cum evoluează sectorul rezidenţial în localităţile mici şi mijlocii?

A consemnat Emilia Olescu Piaţa Imobiliară /

Piaţa imobiliară - activă în marile oraşe; Cum evoluează sectorul rezidenţial în localităţile mici şi mijlocii?

Piaţa imobiliară rămâne activă în marile oraşe - centre universitare şi economice precum Bucureşti, Cluj, Iaşi sau Timişoara, unde cererea este susţinută de migraţia internă şi de dinamismul economic, ne-a transmnis Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX. Potrivit acestuia, în oraşele medii şi mici, vedem o circulaţie mai lentă a stocului existent şi mai puţine dezvoltări noi, dar chiar şi acolo există potenţial pentru servicii imobiliare de calitate. Regiunile cu infrastructură în dezvoltare - cum este Moldova, care urmează să fie conectată la reţeaua de autostrăzi - vor beneficia de un impuls imobiliar important în următorii ani, peste media naţională.

Reporter: Cum este influenţată activitatea RE/MAX România de evoluţia economică locală şi de factorii geopolitici actuali?

Răzvan Cuc: Viaţa şi economia merg înainte, iar nevoia de locuinţe şi servicii imobiliare rămâne constantă, indiferent de context. Chiar dacă unele segmente, precum dezvoltările noi, pot înregistra o uşoară scădere, piaţa secundară este activă şi în creştere. În cazul RE/MAX România, nu am înregistrat scăderi - dimpotrivă, volumele de tranzacţii au crescut cu aproximativ 20% faţă de 2024, semn că încrederea clienţilor în serviciile de consultanţă profesionistă rămâne ridicată.

Reporter: Ce direcţii strategice a adoptat RE/MAX România pentru a se menţine şi dezvolta în piaţă, în contextul economic actual?

Răzvan Cuc: Ne menţinem concentrarea pe reprezentarea exclusivă - un model în care agentul RE/MAX este dedicat unei singure părţi din tranzacţie, de cele mai multe ori vânzătorului, asigurând transparenţă, profesionalism şi rezultate mai bune. Investim continuu în formare profesională prin Academia RE/MAX, atât pentru agenţi, cât şi pentru managerii de birouri. De asemenea, dezvoltăm instrumente tehnologice şi soluţii de marketing care sprijină agenţii să fie mai eficienţi şi mai competitivi într-o piaţă aflată în schimbare.

Reporter: Cum caracterizaţi cererea actuală din piaţa imobiliară românească, pe segmente şi regiuni?

Răzvan Cuc: Piaţa rămâne activă în marile oraşe - centre universitare şi economice precum Bucureşti, Cluj, Iaşi sau Timişoara, unde cererea este susţinută de migraţia internă şi de dinamismul economic. În oraşele medii şi mici, vedem o circulaţie mai lentă a stocului existent şi mai puţine dezvoltări noi, dar chiar şi acolo există potenţial pentru servicii imobiliare de calitate. Regiunile cu infrastructură în dezvoltare - cum este Moldova, care urmează să fie conectată la reţeaua de autostrăzi - vor beneficia de un impuls imobiliar important în următorii ani, peste media naţională.

Reporter: Care sunt cele mai relevante tendinţe pe care le observaţi în domeniul imobiliar în 2025?

Răzvan Cuc: Una dintre cele mai clare tendinţe este nevoia de locuinţe noi - cererea depăşeşte în continuare oferta, în special în marile oraşe. De asemenea, observăm o cerere crescută pentru proprietăţi bine poziţionate şi eficient construite, cu accent pe calitate, sustenabilitate şi facilităţi moderne. În ceea ce priveşte piaţa, nu vedem riscuri majore care să afecteze stabilitatea în 2025 sau 2026. Finanţarea rămâne accesibilă, cererea este susţinută, iar interesul pentru achiziţii imobiliare continuă să fie solid.

Reporter: Cum arată profilul actual al cumpărătorului şi investitorului din portofoliul RE/MAX?

Răzvan Cuc: Profilul cumpărătorului s-a diversificat semnificativ în ultimii ani. Observăm o polarizare între cei care caută prima locuinţă, influenţaţi de accesibilitate şi condiţiile de finanţare, şi investitorii care îşi ajustează strategiile în funcţie de randamente şi evoluţia pieţei. Tot mai mulţi investitori sunt educaţi, informaţi, caută produse cu potenţial de închiriere bun şi preferă colaborarea cu agenţi profesionişti. În segmentul de retail, vedem un interes crescut pentru zonele periurbane, în timp ce investitorii îşi îndreaptă atenţia spre proprietăţi rezidenţiale noi sau reconvertiri cu potenţial de apreciere.

Reporter: Cum evoluează segmentul premium şi de lux în imobiliare şi ce rol joacă RE/MAX în acest context?

Răzvan Cuc: Segmentul premium şi de lux este într-o perioadă de maturizare. Cererea rămâne constantă, în special din partea clienţilor locali cu venituri mari, dar şi a expaţilor sau antreprenorilor care doresc produse exclusiviste, cu un standard ridicat de execuţie şi amplasament excelent. RE/MAX are un rol activ în această zonă prin reţeaua sa extinsă şi prin agenţi specializaţi în luxury real estate, formaţi după standarde internaţionale. De asemenea, colaborarea cu birouri RE/MAX din marile capitale europene facilitează tranzacţii transfrontaliere.

Reporter: Care este ritmul de extindere prin franciză în 2025 şi ce obiective aveţi pe termen scurt şi mediu?

Răzvan Cuc: În 2025 ne menţinem un ritm constant de extindere, cu un obiectiv de 15-20 de francize noi la nivel naţional, în oraşe cu potenţial economic şi imobiliar. Pe termen scurt, ne concentrăm pe consolidarea birourilor existente şi creşterea calităţii serviciilor. Pe termen mediu, vizăm 150 de birouri şi peste 2000 de agenţi activi până în 2029, alături de o mai bună penetrare în oraşele mici şi medii.

Reporter: Câţi agenţi şi birouri aveţi în prezent în România şi cum gestionaţi provocările legate de recrutare şi retenţie?

Răzvan Cuc: La începutul trimestrului al treilea din 2025, RE/MAX România numără 65 de birouri francizate şi peste 800 de membri activi. Recrutarea şi retenţia sunt provocări constante în industrie, iar noi investim susţinut în formare profesională, mentorat, tehnologie şi un mediu colaborativ. Punem accent pe cultura organizaţională, transparenţă şi posibilităţi reale de dezvoltare antreprenorială pentru agenţi şi team leaderi.

Reporter: Ce investiţii majore are RE/MAX România planificate pentru acest an - în tehnologie, formare sau marketing?

Răzvan Cuc: În 2025, continuăm investiţiile în platforme digitale pentru automatizarea proceselor, generarea de lead-uri şi managementul relaţiei cu clientul. De asemenea, extindem gama de cursuri oferite prin Academia RE/MAX şi organizăm evenimente regionale de leadership şi networking. În marketing, consolidăm prezenţa brandului în mediul digital şi investim în campanii de poziţionare premium, dar şi în promovarea valorilor umane din spatele businessului - agenţi, lideri, poveşti de succes.

Reporter: Care sunt cele mai presante probleme ale pieţei imobiliare din România şi ce soluţii propuneţi pentru acestea?

Răzvan Cuc: Piaţa imobiliară din România se confruntă cu o lipsă de reglementare profesională clară în rândul agenţilor, o ofertă dezechilibrată în unele segmente şi o informare deficitară a publicului. RE/MAX promovează standarde internaţionale de etică, educaţie continuă şi transparenţă în tranzacţii. Susţinem iniţiativele de reglementare a profesiei de agent imobiliar şi ne implicăm activ în educarea consumatorului prin evenimente şi conţinut specializat.

Reporter: Cum impactează factorii externi precum volatilitatea preţurilor, dobânzile sau lipsa unei oferte sustenabile strategia companiei?

Răzvan Cuc: Suntem conştienţi că factori precum inflaţia, volatilitatea ratelor de dobândă şi criza de ofertă în segmentul rezidenţial pot influenţa deciziile clienţilor. Strategia RE/MAX este una adaptivă: susţinem clienţii prin consiliere personalizată şi susţinem agenţii prin formare continuă. În acelaşi timp, mizăm pe extinderea portofoliului de proprietăţi şi consolidarea colaborării între birouri, astfel încât să oferim soluţii viabile indiferent de contextul macroeconomic.

Reporter: Mulţumesc!

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional