Piaţa a continuat să crească, dar ritmul este mult atenuat
După ce ani la rândul piaţa utilajelor de construcţii a înregistrat creşteri spectaculoase, anul acesta creşterea s-a domolit destul de brusc, luându-i prin surprindere pe mulţi dintre producătorii şi distribuitorii de astfel de utilaje.
"Ritmul de creştere a încetinit în acest an", afirmă Răzvan Bănescu, director general al "Bergerat Monnoyeur - Româ-nia", reprezentantul Caterpillar în România din 1991. Dacă piaţa s-a dublat în 2006 şi 2007 comparativ, fiecare, cu anul precedent, creşterea în 2008 nu va depăşi probabil 30%, apreciază domnul Răzvan Bănescu.
Domnia sa consideră că încetinirea ritmului de creştere a pieţei se datorează evoluţiei construcţiilor rezidenţiale şi industriale, dar şi lucrărilor de infrastructură (este adevărat, mai mult prin lucrări de întreţinere şi reparaţii).
Spre deosebire, însă, de anii 2006 şi 2007când a fost nevoie de înlocuirea rapidă a marilor parcuri de utilaje care funcţionau încă din anii "80 şi proveneau din fostele companii de stat, începând cu 2008 este foarte probabil ca piaţa utilajelor să nu mai aibă un ritm de creştere superior celui al pieţei construcţiilor, consideră domnul Răzvan Bănescu.
Şi Cristian Harabagiu, directorul de vânzări al "Terra Utilaje de Construcţie", este de acord că creşterea înregistrată în acest an de piaţa utilajelor nu a fost cea estimată: "Cererea de utilaje a cres-cut comparativ cu anul trecut, deşi nu chiar cu procentul prognozat". Compania "Terra Romania Utilaje de Construcţii" este reprezentant exclusiv pe piaţa românească al mărcii de utilaje JCB. Motivele încetinirii ritmului de creştere al pieţei de utilaje ţin de contextul internaţional în care evoluăm, cât şi de faptul că este an electoral, consideră domnul Cristian Harabagiu.
După un început de an foarte promiţător, partea a doua a anului nu a mai înregistrat creşterile aşteptate de agenţii economici din piaţă. Dacă este să împărţim anul 2008 în două semestre putem clar să observăm că în primul semestru al anului lucrurile au funcţionat foarte bine, apreciază domnul Constantin Mincu, directorul general "Case Utilaje Construcţii". Creşterile estimate pentru 2008 erau pe cale să se adeve-rească, adică o creştere cu circa 40% a numărului de utilaje vândute (de la circa 2800 unităţi total în 2007 la aproape 3900 unităţi în 2008). În ceea ce priveşte situaţia pe semestrul al doilea al anului 2008 putem observa o neîndeplinire a creşterii prognozate la sfârşitul anului 2007, creşterea faţă de anul precedent fiind una chiar foarte mică, spune domnul Constantin Mincu. Domnia sa ne-a declarat: "Comparativ cu anul 2007, în anul 2008 piaţa de utilaje de construcţii este una aproape identică cu cea de anul trecut ca şi volum (vânzări de utilaje). În ceea ce priveşte cererea de utilaje observăm o creştere în special pentru utilaje specializate." Cererea de piaţă a fost influenţată de investiţiile în infrastructură, creşterea volumului de lucrări în domeniul construcţiilor civile, industriale etc., mai spune domnul Constantin Mincu.
În primele două trimestre din 2008 s-a înregistrat o creştere susţinută pe segmentul de piaţă al "Energoutilaj"- prestări de servicii cu macarale mobile - fapt ce s-a reflectat în creşterea cu peste 70% a cifrei de afaceri din semestrul I 2008, comparativ cu perioada similară a anului precedent. "Începând cu luna august, creşterea s-a temperat, fără a putea vorbi totuşi de o scădere a ei sub nivelul anului 2008", spune Claudiu Covrig, director general. Domnia sa consideră că, în cazul pieţei utilajelor de construcţii din România, cererea a fost major influenţată atât de volumul lucrărilor, cât şi de nevoia de performanţă - în condiţiile în care parcul îmbătrânit de pe piaţă nu face faţă din punct de vedere tehnic nevoilor constructorilor. Particular, pentru piaţa de închirieri macarale mobile, cererea a crescut şi sub influenţa termenelor mari de livrare la producători, constructorii neavând posibilitatea să aştepte 12-18 luni livrarea unui utilaj nou, mai spune directorul general al "Energoutilaj", Claudiu Covrig.
Pe primele 4 - 5 luni creşterea a fost cea preconizată adică în jur de 60%, dar după alegerile locale din luna iunie s-a produs un blocaj în achiziţiile de utilaje pentru construcţii, blocaj resimţit de toţi importatorii indiferent de marcă, ne-a declarat domnul Lucian Gheorghe, director operaţiuni comerciale la "Protruck Echipamente Construcţii", distribuitor autorizat în România al utilajelor pentru construcţii New Holland Construction Equipment S.p.A. Ulterior, lucrurile au început să revină, însă din nou în această perioadă, datorită fluctuaţiilor euro, instabilităţii internaţionale, alegerilor parlamentare şi blocajului în construcţiile civile, potenţialii cumpărători aşteaptă. "Este clar că în toate domeniile conexe construcţiilor cererea din acest an a fost sub aş-teptările fiecăruia dintre noi.", subliniază domnul Lucian Gheorghe.
"Nu mai este un secret pentru nimeni că cererea de vehicule în 2008 este cu mult mai scăzută, nu doar faţă de volumul de anul trecut, dar şi faţă de aşteptările tuturor dealerilor de camioane şi semiremorci ce activează pe piaţa din România", ne-a declarat Viorel Rusu, director general "Autoconstruct" din Otopeni, Ilfov. "Autoconstruct" reprezintă pe piaţa utilajelor de construcţii din ţara noastră producători importanţi din Uniunea Europeană (F.X. Meiller, Faymonville, Muller-Milteltal, Stokota NV, Emi Tecno Due, Reinex, Trenkamp & Gehle).
În ceea ce priveşte factorii care au influenţat cererea pe piaţă, domnul Rusu apreciază că mai mulţi factori au fost la fel de importanţi şi determinanţi în acelaşi timp: "Climatul politic instabil, pe fondul fostei şi actualei campanii electorale, preţul istoric al barilului de petrol, sistarea unor lucrări de mare anvergură în infrastructură şi poate o posibilă saturaţie a pieţei pe fondul volumelor considerabile realizate în anul anterior".
Cristian Sedlacec, "Tuscher&Milas Company", Ciucea, judeţul Cluj, apreciază că cererea de utilaje a fost mai slabă în acest an, comparativ cu anul precedent, ca urmare a numărului mare de utilaje aduse în ţară.
Printre optimişti se numără Flamouropoulos Efstratios, director general a "Power E.P.A.B". Bucureşti, care reprezintă în ţara noastră pe "Armodynamiki" S.A. , producător grec de staţii de beton şi staţii de sortare. Domnia sa apreciază că s-a dublat cererea de utilaje în anul 2008 comparativ cu cel precedent, influenţată în principal de dezvoltarea numeroaselor proiecte rezidenţiale şi de infrastructură.
În primele trei trimestre din 2008 cererea de utilaje a crescut şi aceasta s-a evidenţiat prin depăşirea volumului vânzărilor cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007, susţine Petre Moroianu, secretar general al Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje în Construcţii, asociaţie non-profit care reuneşte 29 de distribuitori de utilaje pentru construcţii.
"Autoconstruct"
În condiţiile unei pieţe mai dificile ca niciodată, compania "Autoconstruct" din Otopeni, Ilfov, a vândut, până la finele lunii septembrie, un număr de 750 de unităţi din toate categoriile de produse pe care le oferă. Cota de piaţă deţinută de companie este estimată de domnul Viorel Rusu, directorul general al "Autoconstruct" în jurul a 35 - 37% din piaţa vehiculelor de transport.
Piaţa de profil din România nu mai este atât de dinamică cum a fost în 2007, cererea înregistrând o scădere semnificativă faţă de nivelul ofertei, subliniază Viorel Rusu. "Cu toate acestea sperăm să realizam ceea ce ne-am propus şi anume o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro. Dacă la finele anului trecut, când ne propuneam acest obiectiv, ni s-a părut unul nu foarte greu de atins, în 2008 însă s-a demonstrat că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din piaţă", spune domnul Viorel Rusu.
Din fericire, în România nu se resimte încă foarte mult criza economică din America, poate cu excepţia majorării artificiale a cursurilor de schimb ale principalelor valute sau jocurilor de bursă cu acţiuni ale unor companii care nu ai fi crezut niciodată că se pot devaloriza la un astfel de nivel, consideră domnul Rusu. Domnia sa crede că "acum totul depinde de percepţia fiecăruia dintre noi, cei implicaţi în această piaţă şi de cât de uşor vom trece peste o astfel de criză care, la urma urmei, nu a fost nici prima şi cu siguranţă că nu va fi, din nefericire, nici ultima."
Domnul Viorel Rusu spune că planurile de viitor ale companiei vor continua, iar o astfel de situaţie de criză este una dintre cele mai bune modalităţi de selecţie internă a personalului: acum cei puternici continuă mai departe iar cei obişnuiţi cu situaţiile ideale sau chiar favorabile abandonează "corabia".
"Bergerat Monnoyeur - România" speră într-o cifră de afaceri în jurul a 100 milioane euro
Cu peste 3.000 de utilaje de construcţii Caterpillar aflate în întreţinere directă sau prin contracte de service, "Bergerat Monnoyeur" este lider pe piaţa de servicii pentru utilajele de construcţii în Romania. În ceea ce priveşte numărul de utilaje vândute, compania se află pe unul dintre primele trei locuri pentru fiecare familie de utilaje echivalente cu cele din gama pe care o distribuie, cu cote de piaţă cuprinse între 10 şi 90%. În plus, activitatea companiei cuprinde de anul acesta şi activitatea de închiriere prin divizia "The CAT Rental Store", o axă strategică de dezvoltare pentru viitor.
Spre deosebire de anii precedenţi, piaţa din 2008 este plină de contraste din punctul de vedere al distribuţiei numărului de unităţi vândute de-a lungul anului. După un prim trimestru foarte bun şi un al doilea excepţional, lunile iulie şi august au înregistrat o scădere considerabilă. Septembrie a reuşit să mai echilibreze trimestrul trei şi să-l aducă undeva la nivelul primului trimestru. "Cu toate surprizele (negative sau pozitive) pe care le poate aduce ultima parte a anului, nu cred că piaţa va depăşi 4.000 de unităţi în 2008. În funcţie de rezultatele trimestrului patru, estimăm o cifră de afaceri în jurul a 100 de milioane de euro", ne-a declarat Răzvan Bănescu, director general al "Bergerat Monnoyeur - România".
Domnia sa consideră că ceea ce se întâmplă acum pe pieţele financiare internaţionale este imposibil să nu afecteze şi activitatea clienţilor companiei, deci, pe cale de consecinţă, şi activitatea actorilor de pe piaţa utilajelor de construcţii. Magnitudinea impactului este însă greu de anticipat sau măsurat. Este posibil ca ritmul de creştere a pieţei să încetinească pe termen mediu. "De 18 ani de când am început activitatea în România ne-am obişnuit însă să fim cu un pas înaintea pietei atunci când este vorba de investiţii pentru dezvoltare. Nu pot să nu amintesc aici faptul că facem parte din Grupul Monnoyeur care a sărbătorit acum doi ani 100 de ani de activitate. Ceea ce ne interesează aşadar în România sunt planurile pe termen lung, planuri care rămân neschimbate pentru Bergerat Monnoyeur şi Caterpillar", afirmă Răzvan Bănescu, director general al "Bergerat Monnoyeur - România".