Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 4 / 2020
Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Raport JLL:Randamentul investiţiilor în proprietăţi rezindenţiale noi din Bucureşti, printre cele mai mari din ECE

A.D. Ştirile Zilei /

Randamentul investiţiilor în proprietăţi rezindenţiale noi din Bucureşti, printre cele mai mari din ECE

Randamentul investiţiilor în proprietăţi rezidenţiale noi din Bucureşti variază între 5% şi 7%, cele mai bune niveluri, de 6,5%, fiind înregistrate la apartamentele aflate mai departe de centrul oraşului, în cartierele cu densitate mai mare, precum Dristor-Vitan, Berceni, Rahova, Crangaşi, potrivit JLL Bucharest Living Report. În aceste zone, raportul dintre nivelul chiriei şi preţul de achiziţie este cel mai bun, ceea ce asigura un randament atractiv pentru o astfel de investiţie, informează JLL printr-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, în zonele ultracentrale şi de nord, precum Herăstrău- Nordului, Kiseleff - Aviatorilor, Dorobanţi- Floreasca, Victoriei - Romană - Universitate şi Unirii randamentele sunt mai reduse, de 5% sau chiar mai puţin. Având în vedere preţurile de achiziţie care sunt mult mai mari decât în cartierele aglomerate.

Proprietăţile care ar putea genera randamente de 7% sau chiar puţin peste acest nivel sunt excepţii şi sunt de obicei situate în zone în care raportul ofertă - cerere este dezechilibrat, în favoarea proprietarilor.

Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania a declarat: "Cu toate acestea, chiar dacă au o rată de rentabilitate mai mică, majoritatea tranzacţiilor de investiţii rezidenţiale sunt înregistrate în zonele ultracentrale şi de nord. Acest interes poate fi explicat prin mai multe elemente. În primul rând, aceste proprietăţi au o valoare care se menţine în timp şi chiar creşte constant şi de asemenea, pot atrage chiriaşi de calitate pe un termen lung, ceea ce duce la un apetit mai mare pentru cei care sunt interesaţi să cumpere locuinţe în vederea închirierii. Dar, subliniez faptul că experienţa noastră pe această piaţă ne-a arătat că succesul investiţiilor rezidenţiale depinde de mai mulţi parametri şi de aceea cele mai bune strategii nu se pot baza doar pe influenţa randamentului ".

Comparativ cu pieţele din Europa Centrala şi de Est (ECE), investiţiile în rezidenţialele din Bucureşti sunt printre cele mai profitabile, randamentele generate fiind printre cele mai ridicate. Doar Varşovia prezintă randamente superioare de 6,5%. În rest, investiţiile din Praga au un randament de 4,5%, cele din Budapesta de 5,5%, iar în Viena de 3%. Comparaţia a fost făcută luând în calcul unităţi rezidenţiale de 2 camere şi 55 mp suprafaţă utilă.

Andreea Hamza a explicat: "Bucureştiului este bine plasat în regiune din punct de vedere al atractivităţii investiţiilor rezidenţiale. Cu toate acestea, atunci când facem o evaluare a tendinţelor viitoare, ne menţinem o perspectivă rezervat-optimistă, având în vedere caracterul contraciclic al acestui sector, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca investitorii să-şi vândă portfoliile în această perioadă şi să îşi reducă expunerea. În opinia noastră, vedeta pieţei rezidenţiale va fi sectorul multifamiliar (locuinţe din complexuri rezidenţiale deţinute de unul sau mai mulţi proprietari, destinate închirierii), care este de aşteptat să înregistreze cele mai bune performanţe şi modificări minime ale gradului de ocupare, deoarece veniturile generate de proprietăţile rezidenţiale vor rămâne în continuare puternice".

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 4 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Legea

Companii

Internaţional