Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

140 de ore, timpul necesar pentru construirea celei mai mari clădiri imprimate 3D din Europa

Perspective /

Sursa foto: www.kraus-heidelberg.de

Sursa foto: www.kraus-heidelberg.de

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Clădirea, amplasată în oraşul german Heidelberg, va găzdui centrul de date al Heidelberg iT Management

    Cea mai mare clădire imprimată 3D din Europa este aşteptată să fie ridicată în luna iulie, în oraşul Heidelberg din sudul Germaniei, aceasta urmând să găzduiască un centru de date (servere), conform Reuters.

    Odată finalizată, clădirea va avea 55 de metri lungime, 11 metri lăţime şi 9 metri înălţime. Lucrările de construcţie efectuate în mod normal de zeci de muncitori umani vor fi realizate de un robot gigantic care imprimă straturi de beton unul peste altul. Întregul proces este aşteptat să dureze doar 140 de ore de lucru.

    Dezvoltatorul proiectului, Hans-Joerg Kraus, spune: "Este un lucru inovator. Într-o etapă ulterioară, ne putem imagina că o singură persoană va fi prezentă pe şantier pentru a se asigura că totul se desfăşoară aşa cum trebuie".

    Compania sa, Kraus Gruppe, informează că betonul folosit la această construcţie este fabricat 100% din materiale reciclate şi va reduce emisiile de CO2 cu 55% în comparaţie cu cimentul Portland pur, tipul de ciment cel mai des folosit în lume.

    Dezvoltatorul promite, de asemenea, că această clădire va avea o "arhitectură foarte specială", care imită o perdea şi care ar fi imposibil de realizat cu mijloace convenţionale.

    O surplombă va oferi protecţie suplimentară împotriva ploilor şi a razelor solare, păstrând interiorul clădirii în siguranţă şi uscat. Interiorul clădirii curbate va fi vopsit de un robot dezvoltat de un producător german de vopsea, Deutsche Amphibolin-Werke, conform sursei citate.

    Krause Gruppe se aşteaptă ca această construcţie să fie finalizată în iulie 2023. Proiectul inovator este o colaborare între Kraus Group, PERI 3D Construction şi Heidelberg Materials.

    Proiecte similare de construcţii imprimate 3D au fost realizate în alte ţări, inclusiv în Ţările de Jos şi China. În 2015, arhitecţii olandezi au folosit o imprimantă 3D gigant pentru a construi un prototip de casă folosind plastic pe bază de ulei vegetal. În acelaşi an, firma chineză WinSun a imprimat 3D un bloc de apartamente cu cinci etaje şi o vilă de 1.100 metri pătraţi folosind materiale reciclate.

    Kraus spune că tehnologia de imprimare 3D ar putea permite noi modele care nu pot fi realizate cu tehnicile actuale. "Sunt convins că imprimarea 3D are un viitor strălucit", a subliniat Kraus, concluzionâd: "Este clar, însă, că nu tot ce se va construi în următorii 20 de ani va ieşi dintr-o imprimantă 3D".

    Imprimarea 3D joacă un rol crucial în conservarea materialelor, ceea ce duce la un proces de construcţie mai durabil, cu emisii reduse de carbon. Drept urmare, un număr tot mai mare de companii optează pentru aceste soluţii.

    Clădirea realizată de Kraus Group se va afla în Campbell Heidelberg şi va găzdui serverele Heidelberg iT Management GmbH & Co.

    Procesul de imprimare a materialelor a început la sfârşitul lunii martie, iar durabilitatea a fost un aspect cheie în această afacere. Heidelberg Materials, unul dintre partenerii proiectului, furnizează beton mineral imprimat 3D, care este complet reciclabil.

    Jörg Dietrich, director de Inginerie şi Inovare la Heidelberg Materials Germania, spune citat de 3dnatives.com: "Materialul prezintă proprietăţi excelente de extrudare şi este uşor de pompat. În plus, dezvoltarea specifică a rezistenţei asigură acurateţe dimensională precisă în structura imprimată".

    -----------------

    3DCP Group a construit în Ucraina prima şcoală imprimată 3D din Europa, potrivit voxelmatters.com.

    Clădirea cu un etaj are o suprafaţă totală de 370 de metri pătraţi şi a fost finalizată în mai puţin de patru zile. Iniţiativa inovatoare de reconstrucţie a Ucrainei a început astfel la Lviv, unde fundaţia umanitară Team4UA, împreună cu grupul danez 3DCP - care foloseşte imprimanta COBOD BOD2 -, au finalizat imprimarea 3D a clădirii ce va fi folosită ca şcoală.

    Prin introducerea tehnologiei de imprimare 3D în procesul de construcţie, iniţiatorii proiectului urmăresc să accelereze crearea de facilităţi educaţionale şi să pună bazele reconstrucţiei locuinţelor şi a infrastructurii vitale în toată Ucraina, ţară afectată puternic de războiul cu Rusia.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional