Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2020
Abonament gratuit

ADVERTORIALCertificatul energetic şi performanţa energetică a clădirilor

Ştirile Zilei /

Certificatul energetic şi performanţa energetică a clădirilor

În acest articol vom prezenta o serie de noţiuni de bază despre certificatul energetic şi performanţa energetică a clădirilor care v-ar putea fi utile.

Mai multe detalii despre preţul unui certificat energetic, actele necesare întocmirii lui, de exemplu, puteţi descoperi accesând site-ul www.certificat-energetic24h.eu.

Ce este certificatul energetic?

Certificatul energetic pentru clădiri (certificatul de performanţă energetică) este un document ce se întocmeşte conform unei metodologii de calcul, care indică performanţa energetică a imobilului sau unităţii de clădire şi care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară şi finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum şi cantitatea de emisii în echivalent CO2.

În plus, pentru clădirile existente acesta conţine şi măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum şi pentru creşterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.

O unitate de clădire este o parte a imobilului realizată sau modificată astfel încât să se poată utiliza separat (un apartament, de exemplu).

Ce este performanţa energetică a unei clădiri?

Performanţa energetică a unei clădiri sau unitate de clădire reprezintă energia necesară calculată necesară asigurării unei utilizări normale a clădirii, asigurând necesităţi care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde menajere, răcirea, ventilarea şi iluminatul.

Ce sunt clasele energetice?

Performanţa energetică a unei clădiri este exprimată în principal prin următorii indicatori de performanţă:

clasa energetică;

consumul total specific de energie primară;

indicele de emisii echivalent CO2;

consum total specific de energie din surse regenerabile.

Imobilele pot fi clasificate în 7 clase energetice (pornind de la clasa A, având un consum energetic de până la 125 de kWh/m2/an, până la clasa energetică G, cu consum de peste 820 kWh/m2/an).

Cine are dreptul să elibereze un certificat de performanţă energetică?

Singurii specialişti care au dreptul să elibereze acest document sunt auditorii energetici atestaţi.

Aceştia, pe baza studierii clădirii şi a câtorva dintre documentele imobilului sau apartamentului, vor obţine datele necesare efectuării calculelor inginereşti de specialitate şi vor elibera documentul solicitat.

Care este valabilitatea unui certificat energetic?

Termenul lui de valabilitate este de 10 ani de la data înscrisă în certificat, cu excepţia cazului în care în perioada cât acesta este valabil construcţia este supusă unei renovări majore care să-i modifice consumurile energetice.

Care este legislaţia aplicabilă acestui domeniu?

În anul 2005 intrat în vigoare Legea nr. 372 din 2005, completată şi modificată în 2013 prin Legea nr. 159, apoi în 2016 prin Ordonanţa Guvernului României nr. 13, recent (în anul 2020) intrând în vigoare Legea nr. 101.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Preţuri medii ale materialelor de construcţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Preţul mediu al materialelor de construcţie a fost calculat pe baza ofertelor valabile la jumătatea lunii octombrie 2020. Comercianţii menţionează că preţurile pot fi negociate în funcţie de cantitatea achiziţionată, modalitatea de plată, termenul de plată, iar transportul este inclus în preţ pentru valori mai mari ale facturii.

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional