Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2020
Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

ANALIZĂ CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:Doar 13% dintre cele 9,1 milioane de locuinţe din România au fost construite în ultimii 30 de ani

Ştirile Zilei /

Mihaela Pană, Partner Residential Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Mihaela Pană, Partner Residential Agency, Cushman & Wakefield Echinox

În România au fost construite în perioada 1990 - 2019 aproximativ 1,22 milioane de locuinţe noi, reprezentând doar 13,4% din stocul total de locuinţe calculat de Institutul Naţional de Statistică, astfel că stocul rezidenţial este alcătuit preponderent din apartamente construite în regimul comunist, având, în cele mai multe cazuri, un grad redus de confort, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit analizei, în doar trei judeţe ponderea locuinţelor construite în ultimii 30 de ani depăşeşte pragul de 20% - Constanţa (22,1%), Cluj (22%) şi Suceava (21,4%), la polul opus situându-se judeţele Teleorman (5,6%), Hunedoara (5,6%) şi Caraş-Severin (4,1%), unde stocul rezidenţial este dominat într-o proporţie covârşitoare de locuinţe construite în urmă cu peste 30 de ani.

La nivel regiunii Bucureşti - Ilfov, ponderea locuinţelor construite în perioada 1990 - 2019 este de 16,8%, cu o diferenţă semnificativă între Capitală (10,3%) şi judeţul Ilfov (46,1%), situaţie ce ilustrează un apetit ridicat pentru extinderea oraşului în localităţi limitrofe, precum Popeşti Leordeni, Chiajna, Bragadiru sau Voluntari. În cifre absolute, atât în Bucureşti, cât şi în judeţul Ilfov, au fost construite câte 90.000 de locuinţe de-a lungul ultimilor 30 de ani, se arată în analiză.

După Bucureşti şi Ilfov, cele mai mari pieţe rezidenţiale de-a lungul ultimilor 30 de ani au fost Cluj (77.074 de locuinţe noi), Constanţa (66.645 unităţi), Iaşi (59.948), Suceava (58.557) şi Timiş (48.714).

"În ciuda dezvoltării susţinute din ultimii 4-5 ani, piaţă rezidenţială din România rămâne sub-dezvoltată, stocul locativ fiind în continuare dominat de apartamentele vechi, care în cea mai mare parte au suprafeţe mici, un deficit de locuri de parcare şi o calitate scăzută a construcţiei pe zona de instalaţii şi spaţii comune. În zonele cu o evoluţie economică mai bună, precum Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanţa, Timiş sau Sibiu, ponderea locuinţelor noi este peste media naţională, dar şi în aceste judeţe încă este loc suficient de dezvoltare, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trăi. În plus, şi alte judeţe, precum Bihor, Dolj sau Prahova, prezintă indicatori demografici şi macroeconomici pozitivi şi un deficit de locuinţe noi, astfel că au un potenţial bun de dezvoltare rezidenţială.", a declarat Mihaela Pană, Partner Residential Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Proiecte - Case Mexi

Bursa Construcţiilor 7 / 2020

Compania de case Mexi realizează construcţii pe structură metalică, indiferent de scopul utilizării: case, hale, spaţii de birouri etc.

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 7 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Internaţional