Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2023

ANALIZĂ DELOITTE:Valoare şi număr record de tranzacţii în 2022, în ciuda scăderii activităţii în a doua parte a anului

G.D. Ştirile Zilei /

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (mergers and acquisitions - M&A) din România a atins un nivel record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea şi numărul tranzacţiilor, potrivit unei analize efectuate de Deloitte România, conform unui comunicat remis redacţiei. Valoarea totală estimată a pieţei, atât pentru tranzacţiile cu valori comunicate, cât şi pentru cele cu valori nedivulgate, a ajuns la aproximativ 6,5-7,5 miliarde de euro, în timp ce tranzacţiile cu valori comunicate s-au ridicat la 4,1 miliarde de euro. De asemenea, numărul de tranzacţii cu valori de peste 5 milioane de euro analizate de Deloitte România a ajuns la 157. Pentru comparaţie, valoarea de piaţă a tranzacţiilor în anii anteriori a variat între 3,5 şi 4 miliarde de euro la nivel anual, iar numărul cel mai mare de tranzacţii a fost de 137, în 2021.

Potrivit sursei citate, în 2022, au avut loc zece tranzacţii cu o valoare comunicată sau estimată de minimum 100 de milioane de euro, faţă de 12, în 2021.

"După o perioadă foarte bună a pieţei de M&A în 2020 şi 2021, începutul lui 2022 a indicat faptul că urmează un an în care se vor înregistra noi recorduri. Am avut tranzacţii în valoare de peste 4 miliarde de euro încheiate numai în prima parte a anului 2022. În a doua jumătate a anului, însă, mai ales în ultimul trimestru, am observat o temperare atât a valorii, cât şi a numărului tranzacţiilor, în ton cu evoluţia globală. Cu toate acestea, 2022 rămâne un an de vârf din perspectiva valorii tranzacţiilor încheiate, în linie şi cu investiţiile străine directe record. În 2022, interesul businessurilor locale pentru listarea la bursă şi pentru atragerea de finanţare prin intermediul bursei a fost mai mic comparativ cu anul anterior, însă merită menţionat că numărul de tranzacţii cu valori de peste 5 milioane de euro în care au fost implicate firme de capital privat de partea vânzătorului sau a cumpărătorului s-a menţinut la acelaşi nivel: 25 în cursul anului 2022, faţă de 24 în cursul anului 2021. Având în vedere evoluţia pieţei în a doua parte a anului 2022, evoluţia pieţei regionale şi globale şi situaţia geo-politică, mă aştept ca prima parte a anului 2023 să fie caracterizată de valori mai scăzute. Cred că România rămâne o destinaţie atrăgătoare pentru investitori, fiind o piaţă care a crescut constant în ultimii ani şi care atrage atât investitori strategici, cât şi financiari/instituţionali", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Cele mai mari tranzacţii din 2022

1.Romgaz, al cărui acţionar majoritar este statul român, a ajuns la un acord pentru a achiziţiona o participaţie de 50% în Neptun Deep, proiectul offshore de gaze naturale din Marea Neagră, de la ExxonMobil din SUA, pentru o valoare comunicată de 1,008 miliarde de euro;

2.Ford Otosan, cu sediul în SUA, a achiziţionat uzina Ford de la Craiova, pentru o valoare comunicată de 715 milioane de euro;

3.Faurecia, cu sediul în Franţa, a achiziţionat Hella, inclusiv operaţiunile din România, pentru o valoare estimată a operaţiunilor din România de 473 de milioane de euro;

4.Fondul românesc de capital privat Pavăl Holding a cumpărat CA Immo România într-o tranzacţie cu valoarea comunicată de 377 de milioane de euro;

5.preluarea de către Mondelez Internaţional a Chipita Global, inclusiv a operaţiunilor din România, pentru o valoare estimată a operaţiunilor din România de 327 de milioane de euro.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România în 2022

-valoarea de piaţă (tranzacţii cu valoare comunicată): 4,1 miliarde de euro;

-valoarea de piaţă estimată (inclusiv tranzacţiile cu valoare nedivulgată): 6,5-7,5 miliarde de euro;

-numărul de tranzacţii cu valoare comunicată: 59;

-valoarea medie a tranzacţiei (calculată pentru tranzacţiile cu valoare comunicată între 5 şi 500 de milioane de euro, pentru a exclude mega-tranzacţiile): 41 de milioane de euro, se menţionează în comunicat.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional