Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2022

ANALIZĂ SIXENSE ROMÂNIA: Atenţia acordată monitorizării structurale a crescut pentru 67,9% din factorii de decizie din proiectele de construcţii

S.B. Ştirile Zilei /

Atenţia acordată monitorizării structurale a crescut pentru 67,9% din factorii de decizie din proiectele de construcţii

Conform unei analize derulate de către Sixense România, companie care oferă soluţii digitale şi expertiză pentru sănătatea mediului construit, pentru 67,9% dintre factorii de decizie din proiectele de construcţii locale a crescut importanţa acordată serviciului de monitorizare geotehnică şi structurală faţă de acum câţiva ani.

Mai mult, 85,7% dintre factorii de decizie chestionaţi consideră că folosirea monitorizării pe toată durata de viaţă a proiectului este foarte importantă.

Posibilitatea de a interveni proactiv, siguranţa şi conformitatea cu normele: cele mai importante motive pentru a apela la monitorizare

Cele mai frecvent menţionate motive pentru care specialiştii din industria de construcţii apelează în general la serviciile de monitorizare geotehnică şi structurală sunt, în ordine: posibilitatea de a interveni proactiv pentru întreţinerea asset-ului (67,9%), urmată de siguranţa şi sustenabilitatea proiectului pe termen lung (60,7%), conformitatea cu normele şi standardele în vigoare (57,1%), asigurarea calităţii proiectului dezvoltat (51,8%), respectiv controlul direct asupra modului în care se comportă structura asset-ului (50%).

Importanţa digitalizării serviciului de monitorizare şi interesul pentru impactul schimbărilor climatice asupra mediului construit: în creştere pentru industria de construcţii

Analiza, la care au răspuns unii dintre cei mai importanţi profesionişti din industria de construcţii, mai arată şi că 82,1% dintre specialiştii din domeniu susţin că integrarea tehnologiei în programul de monitorizare geotehnică şi structurală este un beneficiu important pentru ei.

Printre cele mai des amintite motive pentru integrarea unei componente digitale în programul de monitorizare - au fost: posibilitatea de informare în timp real cu privire la datele importante din proiect (78,6%), alertarea referitoare la pericolele imediate ce ameninţă structura (76,8%), transparenţa, siguranţa şi corectitudinea datelor colectate din teren (50%), respectiv accesul tuturor părţilor implicate în proiect la date esenţiale despre starea acestuia (48%).

De asemenea, analiza mai arată şi un interes ridicat faţă de monitorizarea riscurilor climatice şi a impactului acestora asupra proiectelor de construcţii, lucru valabil pentru 67,9% dintre cei chestionaţi.

"E un motiv de bucurie pentru noi să vedem că, după ani de zile în care am discutat despre importanţa sănătăţii structurale pe termen lung a mediului construit, tot mai mulţi factori de decizie din industrie se uită cu mult mai mare atenţie spre toată durata de viaţă a proiectelor. Mai mult, că iau în calcul modalităţi inovatoare şi mult mai eficiente de a monitoriza proiectele în care sunt implicaţi, cum ar fi soluţiile digitale. Este o evoluţie impresionantă a perspectivei industriei noastre, pe care vrem să o remarcăm şi să o aplaudăm.

Deşi cu siguranţă mai este loc de multe schimbări de percepţie, cred că este timpul ca ceea ce se întâmplă în România să se alinieze cu standardele, modul de lucru şi performanţa tehnologiei care sunt deja o regulă în alte ţări, iar asta se va reflecta într-o infrastructură mai sigură, în construcţii mai performante şi în general într-o calitate mai mare a patrimoniului construit", a declarat Mariana Garştea, CEO Sixense România, iniţiatorul analizei.

Scenariile de utilizare ale monitorizării structurale şi geotehnice în proiectele de construcţii: atât în execuţie, cât şi în exploatare

Creşterea interesului pentru utilizarea monitorizării structurale şi geotehnice pe toată durata de viaţă a unui proiect de construcţii se remarcă şi în scenariile de utilizare ale acestui serviciu.

32,1% dintre cei chestionaţi declară că se folosesc de monitorizare preponderent în etapa de execuţie, pentru monitorizarea construcţiilor învecinate. Un procent semnificativ, 23,2%, declară că se folosesc de monitorizare atât în etapa de execuţie, cât şi în cea de exploatare. Acelaşi procent este valabil şi pentru cei care utilizează monitorizarea în etapa de execuţie, pentru siguranţa şantierului şi a construcţiei nou dezvoltate, iar 17,9% dintre cei chestionaţi folosesc monitorizarea strict pentru etapa de exploatare a unui asset.

Pentru o majoritate covârşitoare (91,1%), criteriul sănătăţii structurale este un factor pe care-l iau în considerare încă din etapa de planificare şi dezvoltare a unui proiect de construcţii, conform analizei realizate de Sixense România.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective