Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2023

CBRE:Piaţa de self-storage este un nou segment de business în România

S.B. Ştirile Zilei /

Piaţa de self-storage este un nou segment de business în România

Piaţa de self-storage (depozite de închiriat) din România devine o piaţă stabilă, ajungând la 25.000 mp închiriabili în 2022, ceea ce reprezintă o cotă de 0,2% din suprafaţa totală de astfel de soluţii de depozitare în Europa, potrivit raportului special European Self Storage Industry lansat de CBRE.

La finalul primul trimestru din 2022, 43% din suprafaţa închiriabilă era ocupată, aşteptările fiind ca gradul de ocupare să crească în viitorul apropiat.

Conform raportului CBRE, în România 43% din acest tip de depozite sunt închiriate de persoane fizice, iar 57% din unităţile de depozitare cu auto-servire sunt închiriate de companii, ceea ce reprezintă cel mai mare procent din Europa. Astfel, în ceea ce priveşte închirierea de spaţii de depozitare de către companii, România este urmată de Polonia (48%), Cehia (45%) şi Spania (39%).

În acelaşi timp, în România chiria medie pentru spaţiile de depozitare de tip self-storage este de 126 de euro pe metru pătrat pe an, a doua cea mai ieftină chirie din Europa după Letonia (96 de euro/mp/an), în timp ce chiria medie în Europa este de 290 de euro/mp/an.

"Self-storage este un produs nou în întreaga Europă, conturându-se anul acesta în ţara noastră ca o opţiune valoroasă atunci când este necesar un spaţiu de depozitare identificabil şi închiriabil pe termen mediu/scurt rapid şi uşor. Fiind o alternativă de depozitare cu numeroase beneficii atât pentru companii, cât şi pentru persoane fizice, estimăm că interesul şi cererea pentru servicii de self-storage vor avea o evoluţie spectaculoasă. Evenimentele din ultimii doi ani au avut un impact pozitiv asupra pieţei de self-storage şi au contribuit din plin la creşterea acesteia şi la evoluţia dinamică pe care o prognozăm", spune Daniela Gavril, Head of Research CBRE România.

Piaţa de auto-depozitare (self-storage) din întreaga Europă a avut un an record în 2021, în condiţiile în care volumul total al investiţiilor a ajuns la 650 mil. euro, de 3,5 ori mai mult decât în 2020. Mai mult, în ultimii cinci ani, numărul de locaţii a crescut cu 70%, însumând peste 5.400 de locaţii de depozitare, cu aproximativ 11,5 milioane mp de spaţii închiriabile în toate ţările europene. Cu o cotă de piaţă de aproape 40%, Marea Britanie este lider de piaţă în ceea ce priveşte stocul, urmată de Franţa şi Spania.

Majoritatea operatorilor de profil au înregistrat o rată de ocupare de peste 85% în Europa, potrivit raportului European Self Storage Industry. Toate ţările au raportat o creştere a nivelului de ocupare în timpul pandemiei. În top se află Danemarca şi Cehia, care au atins un grad de ocupare de 92% fiecare, urmate de Elveţia (88%) şi Belgia (87%).

"După cum arată cercetările noastre, operatorii intenţionează să crească numărul de locaţii de self-storage, având în vedere extinderea globală a comerţului electronic. Astfel, ne aşteptăm la o creştere a pieţei de self-storage, inclusiv în România, unde acest serviciu devine din ce în ce mai atractiv", explică Daniela Gavril, Head of Research CBRE România.

Industria de self-storage este considerată un business ecologic deoarece impactul său asupra mediului este foarte scăzut în comparaţie cu alte sectoare, datorită numărului limitat de persoane la faţa locului şi a consumului minim de energie. În plus, operatorii intenţionează să reducă consumul de energie prin punerea în aplicare a unor practici durabile, cum ar fi iluminatul cu LED-uri, detectoare infraroşii pasive, ambalaje reciclabile, panouri solare, acoperişuri verzi şi puncte de încărcare a maşinilor electrice.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional