Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2020
Abonament gratuit

COLLIERS INTERNATIONAL:"Trei sferturi dintre investitorii de pe piaţa de terenuri au încheiat sau vor încheia tranzacţii în 2020"

A.P. Ştirile Zilei /

SÂNZIANA OPREA

SÂNZIANA OPREA

Aproximativ trei sferturi dintre investitorii activi pe segmentul de terenuri au încheiat tranzacţii în 2020 sau se aşteaptă să încheie tranzacţii până la sfârşitul anului, în ciuda redresării economice care stagnează din cauza evoluţiei pandemiei, potrivit unui sondaj realizat de Colliers International pe piaţa terenurilor, în rândul a peste 90 de profesionişti activi pe acest segment imobiliar.

Piata de terenuri continuă să înregistreze tranzacţii, iar interesul investitorilor rămâne semnificativ, în ciuda semnelor de întrebare legate de redresarea economică pe fondul evoluţiei virusului. Aproximativ 60% dintre respondenţii la sondajul Colliers International din segmentul terenurilor au decis să meargă mai departe cu toate sau cu o parte din tranzacţiile care erau deja în curs în acest an, în timp ce 19% au identificat chiar oportunităţi pentru a iniţia noi tranzacţii în ultima perioadă.

În ceea ce priveşte activitatea din piaţă în 2020, 73% dintre investitorii intervievaţi au încheiat tranzacţii cu terenuri în 2020 sau se aşteaptă să încheie una până la finalul anului.

Sînziana Oprea, Director Land Agency at Colliers International a declarat: "Activitatea de tranzacţionare de terenuri pare să se adapteze la o nouă normalitate. Ambele sondaje din acest an ne-au arătat un număr important de respondenţi care au finalizat tranzacţii cu terenuri în 2020, până la momentul efectuării sondajului respectiv, sau se aşteaptă să încheie tranzacţii până la sfârşitul anului - 71% în sondajul din primăvară, respectiv 73% din sondajul de toamnă. Pe lângă acestea, percepţia despre viitor este într-o notă pozitivă. 85% dintre cei chestionaţi recent au răspuns că se aşteaptă să încheie o tranzacţie cu terenuri în 2021. Rămâne însă de văzut cât de mult reprezintă previziuni bazate pe analize şi planificări concrete, şi cât doar aşteptări optimiste".

Aproape similar cu sondajul din primăvară, interesul de a achiziţiona în continuare terenuri este uniform distribuit între sectoare, majoritatea respondenţilor plasând terenurile pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale (31%) sau de retail (25%) în topul alegerilor lor.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor terenurilor, percepţia cu privire la evoluţia acestora în 2020 e similară între sondaje. Respondenţii nu văd nicio schimbare majoră, ci mai degrabă variaţii în anumite cazuri, balanţa înclinând în sensul scăderii. Percepţia pentru 2021 înclină mai mult balanţa spre un trend de scădere, circa 60% dintre respondenţi aşteptându-se la o scădere a preţurilor la terenuri, într-o măsură mai mică (30% din respondenţi) sau mai mare (pondere similară, de 30% din respondenţi).

Deşi există încă incertitudine cu privire la dinamica pieţei terenurilor în contextul epidemiologic actual, 62% dintre investitori se aşteaptă ca situaţia generală a sectorului imobiliar să devină satisfăcătoare până la sfârşitul anului 2021. Jucătorii activi pe piaţa terenurilor sunt totuşi mai optimişti atunci când vine vorba de propriul business, 29% aşteptând o revenire satisfăcătoare până la sfârşitul anului 2020, alţi 24% până la mijlocul lui 2021, iar 23% văd o revenire în a doua jumătate a anului viitor.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Preţuri medii ale materialelor de construcţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Preţul mediu al materialelor de construcţie a fost calculat pe baza ofertelor valabile la jumătatea lunii octombrie 2020. Comercianţii menţionează că preţurile pot fi negociate în funcţie de cantitatea achiziţionată, modalitatea de plată, termenul de plată, iar transportul este inclus în preţ pentru valori mai mari ale facturii.

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional