Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2020
Abonament gratuit

COLLIERSStandardele de măsurare BOMA sau IPMS pot genera o creştere a valorii comerciale a spaţiilor de birouri

G.U. Ştirile Zilei /

Standardele de măsurare BOMA sau IPMS pot genera o creştere a valorii comerciale a spaţiilor de birouri

Standardele de măsurare a suprafeţelor închiriabile BOMA (Building Owners and Managers Association) sau IPMS (International Property Measurement Standard) pot genera o creştere a valorii comerciale a spaţiilor de birouri de peste 10% pe lună pentru proprietari, potrivit consultanţilor Colliers International, conform unui comunicat de presă.Creşterea vine din adăugarea de suprafeţe închiriabile omise în planurile iniţiale. Mai exact, pentru o clădire de birouri cu suprafaţa închiriabilă de 20.000 de metri pătraţi, această creştere se traduce în peste 300.000 de euro venituri suplimentare din chirii în fiecare an.

Cu peste 1.000.000 de metri pătraţi de birouri Clasa A, în 75 de proiecte existente sau în curs de dezvoltare din toată ţara, măsuraţi prin intermediul standardelor BOMA sau IPMS în ultimii 8 ani, Colliers International este lider de piaţă detaşat în rândul companiilor de consultanţă imobiliară care oferă astfel de servicii pe piaţa locală de birouri.

Potrivit comunicatului, principalul beneficiu al acestor servicii de consultanţă este că dezvoltatorii şi proprietarii de clădiri de birouri pot afla eficienţa şi profitabilitatea proiectelor din perspectiva suprafeţelor închiriabile atât pentru clădirea în ansamblu, cât şi pentru fiecare etaj în parte. În majoritatea cazurilor, se obţine maximizarea suprafeţei închiriabile şi astfel pot fi închiriate toate spaţiile care au contribuit la costul dezvoltării proiectului şi care uneori sunt omise din planurile iniţiale. În acelaşi timp, se evită riscul de a avea un procent adiţional, necompetitiv, din spaţiile comune ale clădirii.

Ramona Savencu, Senior Associate Office Advisory în cadrul Colliers International, a declarat:

"Măsurarea suprafeţelor închiriabile conform standardelor BOMA sau IPMS subliniază abordarea profesională pe care dezvoltatorii şi proprietarii de spaţii de birouri o au în raport cu chiriaşii, fiind înlăturat orice dubiu legat de subiectivitate. Totodată, aceste măsurători cresc valoarea comercială a proiectelor. La o clădire de birouri cu suprafaţa închiriabilă de 20.000 de metri pătraţi, o suprafaţă închiriabilă cu 5% mai mare înseamnă, în condiţiile unei chirii medii de 14 euro per metru pătrat, un venit suplimentar care poate depăşi un milion de euro pe o perioadă contractuală de cinci ani. Au fost cazuri în care am adăugat chiar peste 10% suprafaţă închiriabilă"

Printre companiile pentru care Colliers a oferit de-a lungul timpului servicii de măsurători BOMA sau IPMS se numără Skanska Property, Atenor, Anchor Grup, S-Group Holding, ONE, birourile IULIUS sau Portland Trust.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2020 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Internaţional