Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2020
Abonament gratuit

Construcţiile, în creştere înainte de venirea sezonului rece

M.G. Ştirile Zilei /

Construcţiile, în creştere înainte de venirea sezonului rece

Statisticile publicate ieri de INS privind evoluţia sectorului construcţiilor în octombrie indică o nouă creştere moderată a activităţii din acest sector înainte de venirea sezonului rece, după revenirea pe creştere lunară din iulie şi accelerarea din august şi septembrie.

În ciuda avansului în activitate, construcţiile au evoluat la un ritm sub potenţial pentru a patra lună la rând în octombrie, ceea ce exprimă atingerea fazei de maturitate, consideră Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania.

Sectorul construcţiilor a crescut pentru a patra lună la rând în octombrie, cu un ritm lunar totuşi în decelerare de 1% de la 1,6% în luna septembrie. Construcţiile noi au urcat totuşi cu un ritm lunar de 7% în octombrie.

Analistul notează într-un raport: "Statisticile indică creşterea acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă cu un ritm anual ridicat în octombrie, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat de politici economice. Cu toate acestea, construcţiile au evoluat la un ritm sub potenţial pentru a patra lună la rând în octombrie, ceea ce exprimă atingerea fazei de maturitate. (...) Se evidenţiază majorarea lucrărilor de construcţii noi cu 7% lună/lună. Pe de altă parte, lucrările de reparaţii curente şi cele de reparaţii capitale s-au ajustat cu ritmuri lunare de 7,8%, respectiv 12,5% în octombrie".

Dinamica anuală a construcţiilor a decelerat de la 20% în septembrie la 19,5% în octombrie, pe fondul atenuării ritmurilor de evoluţie ale reparaţiilor curente (de la 16,3% la 6,2%) şi reparaţiilor capitale (de la 83,8% la 42,9%).

Totodată, analiza lui Rădulescu pe obiecte de construcţii evidenţiază accelerarea componentei inginereşti de la 9,1% an/an în septembrie la 19% an/an în octombrie (maximul din mai), pe fondul dinamicii favorabile a investiţiilor publice. Pe de altă parte, lucrările de construcţii clădiri rezidenţiale şi cele de construcţii clădiri nerezidenţiale au decelerat în octombrie, la 20,9% an/an de la 26,4% an/an, respectiv 19,7% an/an de la 37,1% an/an.

"Prin urmare, în perioada ianuarie-octombrie 2020, construcţiile au consemnat un avans de 18% an/an, dat fiind că incidenţa pandemiei a fost contrabalansată de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice. Construcţiile noi, reparaţiile curente şi reparaţiile capitale au crescut cu dinamici anuale de 8,5%, 34,4%, respectiv 54,5%", mai notează Andrei Rădulescu.

Analistul mai consideră că sectorul construcţiilor va creşte cu un ritm ridicat în acest deceniu, superior dinamicii PIB, evoluţie susţinută de potenţialul de dezvoltare din perspectiva infrastructurii critice, persistenţa costurilor reale de finanţare la un nivel accesibil şi implementarea programelor lansate de Uniunea Europeană în acest an (Next Generation şi cadrul financiar multianual 2021-2027).

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Preţuri medii ale materialelor de construcţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Preţul mediu al materialelor de construcţie a fost calculat pe baza ofertelor valabile la jumătatea lunii octombrie 2020. Comercianţii menţionează că preţurile pot fi negociate în funcţie de cantitatea achiziţionată, modalitatea de plată, termenul de plată, iar transportul este inclus în preţ pentru valori mai mari ale facturii.

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional