Cele mai multe obiective de investiţii au fost identificate în luna august în zonele Bucureşti - Ilfov, Centru, Nord - Vest şi zona de Sud, de consultanţii IBC Focus.
Primele două au adunat peste 36% din totalul investiţiilor lunii august.
Zonele cu cele mai puţine obiective de investiţii sunt: Vest, Sud - Vest, Sud - Est şi Nord - Est, cu un număr de proiecte cuprins între 130 si 141.
Faţă de august 2010, s-au semnalat creşteri în Vestul, Nord -Vest şi Centrul ţării, dar şi în zona de Sud-Vest şi Bucureşti - Ilfov (cea mai mare la nivel naţional +37,1%). Zona de Sud s-a păstrat la acelaşi nivel ca şi în 2010. Scăderea a fost considerabilă, cu 56%, în Sud - Est.
Cele mai multe investiţii înregistrate pe www.raportuldeinvestitii.ro în luna august 2011erau în faza de construcţie. Astfel, unul din trei proiecte de construcţii (33,6%) se afla în lucru (săpături, fundaţii, structură, închideri, acoperiş) în timp ce aproape 15% se aflau la faza de finisaje (interioare, exterioare).
Aproape jumătate din obiectivele analizate erau şantiere în execuţie, în timp ce restul erau şantiere nedemarate, aflate în fază de intenţie, proiectare sau licitaţie. Numărul şantierelor la care în luna august încă nu începuseră lucrările era de 687.
În distribuţia celor 371 de proiecte aflate doar în faza de intenţie şi proiectare (fără cele aflate în faza de licitaţie), consultanţii IBC Focus notează că cele mai multe investiţii se regăsesc în zonele de Centru şi Nord-Vest, urmate de zonele de Sud şi Nord-Est.
Mari investiţii
Dacă ne raportăm la procentul ocupat de numărul investiţiilor majore, luna august a fost cea mai bună lună a verii. Astfel, în august consultanţii IBC Focus au înregistrat 293 proiecte de amploare (21% din total). Comparativ, în luna august a anului 2010 au fost publicate pe www.raportuldeinvestitii.ro 251 de proiecte de amploare (18% din total).
Zona care a contribuit cu cele mai multe astfel de obiective în luna august a fost Bucureşti-Ilfov.
Un astfel de proiect al lunii august a fost contractul atribuit asocierii Romstrade - Metroul pentru execuţia Pasajului rutier subteran Piaţa Charles de Gaulle, un contract cu o valoare de circa 144 milioane lei.
Aproape jumătate din valoarea contractelor lunii august a fost direcţionată în zonele Bucureşti - Ilfov şi Centru. O altă zonă, care a atras un procent considerabil din valoarea totală a investiţiilor, a fost zona de Vest.
Ca şi domenii, proiectele din domeniul Infrastructură şi Utilităţi au fost cele care au atras cele mai multe investiţii foarte mari.
Un alt proiect de amploare cu o valoarea de peste 2 miliarde lei este cel de reabilitare a liniei de cale ferată Braşov - Simeria, componentă a Coridorului IV Pan European, un proiect împărţit în două loturi, cu data limită de deschidere a ofertelor la 29 septembrie 2011.
Clădiri de birouri
Dintre cele 75 de investiţii în clădiri de birouri identificate de consultanţii IBC Focus pe parcursul lunii august, 28 erau localizate în zona Bucureşti - Ilfov.
Ca şi stadii de execuţie, aproape jumătate dintre acestea (48%) se aflau în lucru - construcţie sau amenajare - în timp ce la 45% dintre acestea lucrările încă nu fuseseră demarate. La cinci obiective lucrările sunt finalizate sau în curs de finalizare.
Construcţii rezidenţiale private
La totalul celor 214 proiecte şi şantiere anunţate pe categoria aceasta, zona Bucuresti - Ilfov, contribuie cu 107 investiţii. Din cele 214 investiţii, 78% se aflau în execuţie.
În această categorie este de menţionat un ansamblu rezidenţial de 43 de locuinţe ce va fi realizat în Voluntari. În Timişoara, ansamblul rezidenţial Câmpina 2 se apropie de finalizare. Ansamblul cu 165 de apartamente urmează să fie dat în folosinţă în viitorul apropiat.
Proiecte industriale
Dintre cele 154 de proiecte industriale identificate, 57% se aflau în luna august în faza de construcţie şi amenajare, în timp ce la 39% dintre acestea lucrările încă nu erau demarate.
În acest sector, au fost demarate lucrările la faza a doua de construcţie a depozitului logistic WDP din judeţul Arges, Oarja.
În această toamnă vor fi demarate în Caraş Severin lucrările la o hală pentru producerea de cablaje pentru industria automotive.
Retail
Un alt sector în care investiţiile din Capitală şi zonele alăturate au fost cele mai numeroase a fost Retail-ul. Zece investiţii din cele 32 înregistrate pe parcursul lunii august se regăsesc aici.
Selgros a alocat 20 de milioane de euro pentru un spaţiu nou în Constanta. Kaufland vainaugura în această iarna o nouă unitate comercială în Bistriţa.
Hotel şi relaxare
Din cele 143 obiective încadrate în vară în acest domeniu, 39% faceau parte din categoria spaţiilor de cazare (hoteluri, pensiuni, centre de cazare, etc), 35% sunt reprezentate prin proiecte de agrement (săli de sport, baze sportive, ştranduri, etc), 22% sunt muzee, teatre, case memoriale, monumente şi lucrări aferente acestui tip de proiecte, iar restul procentelor au fost împărţite între investiţii din subcategoria spaţiilor de alimentaţie publică, obiective de distracţie, centre de relaxare şi altele.
Medical
Au fost identificate în vară 83 de astfel de obiective, 94% dintre ele fiind investiţii publice. Valoarea a 64 dintre obiective depăşeste 478 milioane lei.
Sociale
Categoria construcţiilor sociale a primat în luna august ca număr de investiţii. 263 de obiective au fost analizate, iar dintre acestea, aproape jumătate (46%) au fost proiecte care au vizat construcţia, modernizarea unităţilor de învăţământ (şcoli, grădiniţe, licee, clădiri universitare, etc).
Utilităţi
Cele mai multe proiecte de Utilităţi ale lunii august au fost concentrate în zonele Sud (18%) şi Centru (16%). Cele mai puţine obiective au fost înregistrate în zona Bucureşti - Ilfov, numai opt proiecte. La 72 din cele 183 de proiecte intrate în acest domeniu, antreprenorul nu fusese stabilit la momentul la care persoanele de decizie au fost contactate de către consultanţii IBC Focus.
Cea mai mare investiţie a lunii august din domeniul Utilităţi urmează să fie realizată în Braşov. Compania de Apa Braşov face lucrări pentru staţia de epurare Braşov, staţia de epurare Feldioara, staţia de epurare Codlea, dar şi o aducţiune nouă pentru zona Stupini - Feldioara. Valoarea contractului se ridică la peste 93 milioane lei.
Numărul lucrărilor de construcţii cu caracter public (medical, ştiinţific, construcţii sociale), precum şi al clădirilor de birouri şi al lucrărilor de infrastructură şi utilităţi era mai mare în luna august cu 16% respectiv 51,1%, faţă de august 2010, potrivit studiului realizat de IBC Focus.
Consultanţii IBC Focus au analizat pentru luna august 2011 un număr total de 1398 de obiective aflate în construcţie pe întreg teritoriul ţării.
Totodată, ei au constatat reducerea numărului de lucrări din sectoarele industrial şi retail, al celor de construcţie spaţii de cazare turistică şi relaxare, precum şi clădiri rezidenţiale private.
În luna august faţă de iulie, numărul lucrărilor de construcţii a crescut în următoarele sectoare: infrastructura (+19%), birouri/comercial (+25,3%), clădiri rezidentiale private (+29%), construcţii sociale şi comunitate (+3%), hotel/relaxare (+2,1%), medical/stiintific (+14,5%), utilitati (+37,1%) în timp ce în scădere au fost sectoarele industrial (-52,6%) şi retail (-40,6%).