Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2020
Abonament gratuit

CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:Stocul de spaţii de retail modern din România a depăşit nivelul de 4 milioane de metri pătraţi

A.P. Ştirile Zilei /

Bogdan Marcu

Bogdan Marcu

Stocul de spaţii de retail modern din România a depăşit nivelul de 4 milioane de metri pătraţi după cele mai recente livrări de centre comerciale, dar ritmul de dezvoltare al pieţei va încetini în perioada următoare, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În ultimele trei luni, fost finalizate două proiecte importante, şi anume Dâmboviţa Mall, primul centru comercial modern din Târgovişte dezvoltat de Prime Kapital şi MAS Real Estate, precum şi AFI Palace Braşov, parte a unui proiect mixt care cuprinde şi spaţii de birouri. Pe componente, centrul comercial are o suprafaţă închiriabilă de 45.000 mp, în timp ce prima etapă a proiectului de birouri dispune de 15.000 mp.

Ca urmare a acestor livrări, stocul total de spaţii de retail modern din România a ajuns la 4,03 milioane de metri pătraţi, reflectând o densitate medie de 200 mp/ 1.000 locuitori. Stocul cuprinde atât centre comerciale (57% din spaţii), cât şi parcuri de retail (36%) şi galerii comerciale (7%).

Cele mai importante proiecte aflate în acest moment în construcţie şi a căror livrare este planificată în 2021 sunt extinderea centrului comercial Colosseum din zona de nord-vest a Capitalei, prima faza a centrului comercial de tip outlet Fashion House Outlet Centre Pallady dezvoltat de Liebrecht & wooD şi Sepsi Value Center din Sfântu Gheorghe, cele trei proiecte însumând o suprafaţă închiriabilă de circa 40.000 de metri pătraţi.

Bogdan Marcu, Partner Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "În ceea ce priveşte aspectele pozitive, aş menţiona faptul că anumite categorii de retail precum DIY, electrocasnice, sport sau home & deco au performat peste aşteptări în această perioadă. Mai mult, deşi centrele comerciale au fost puse într-o situaţie dificilă, proiectele de convenienţă şi cu acces facil precum parcurile de retail sau galeriile comerciale au înregistrat rezultate notabile şi credem că există un potenţial ridicat de dezvoltare în viitor pe acest segment. Aşadar, faptul că am atins şi depăşit această barieră de 4 milioane de metri pătraţi de spaţii de retail modern şi că o serie de proiecte se află în construcţie demonstrează că există în continuare loc de noi dezvoltări şi că piaţa oferă un nivel rezonabil de încredere tuturor actorilor implicaţi: dezvoltatori, chiriaşi şi, nu în utimul rând, clienţi."

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Preţuri medii ale materialelor de construcţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Preţul mediu al materialelor de construcţie a fost calculat pe baza ofertelor valabile la jumătatea lunii octombrie 2020. Comercianţii menţionează că preţurile pot fi negociate în funcţie de cantitatea achiziţionată, modalitatea de plată, termenul de plată, iar transportul este inclus în preţ pentru valori mai mari ale facturii.

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 8 / 2020

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional